ANDREJ KRAMARIĆ

Nijemci tvrde da je Kramarić novi Lewandowski: Nema boljeg napadača za Bayern

Foto: Getty Images / Guliver image

KADA SE govori o najboljim napadačima u Bundesligi, većina će se s pravom prvo sjetiti Roberta Lewandowskog jer 32-godišnji Poljak je mjerilo za sve ostale. Iza njega dugo ne bi bilo nikoga, a drugi bi vjerojatno bio Erling Haland iz Borussije, s obzirom na ogromni potencijal tog 20-godišnjaka.

Nakon toga postaje teže, piše njemački portal Watson.de.

Prošle sezone Timo Werner bi bio treći čije se ime može izgovoriti u istom dahu s Lewandowskim i Halandom, ali bivši napadač Leipziga sad igra u Chelseaju. Gladbachov Alassane Plea? Možda. Leverkusenov Patrik Schick? Ne još. Wolfsburgov Wout Weghorst? Ni on definitivno nije loš. 

Kramarić je ime koje se ne može zanemariti

Ali jedno ime koje se ne smije zanemariti je Hoffenheimov napadač Andrej Kramarić.

U nedjelju je zasjao na PreZero Areni u pobjedi 4:1 protiv Bayerna s dva gola, četvrtim i petim u sezoni. S malo više sreće i koncentracije, 29-godišnji Hrvat mogao je zabiti još pokoji put protiv prvaka.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Naravno, Bayern je samo 60 sati ranije u europskom superkupu pobijedio Sevillu 2:1, na igračima se osjetilo tih teških 120 minuta i put kući. Ali Kramarić je u izuzetno dobroj formi.

On zabija i zabija. I to nije nikakva novost.

On je prvi igrač Hoffenheima koji je postigao više od tri gola u prva dva kola Bundeslige.

Zabio je na svakoj od posljednjih pet kompetitivnih utakmica Hoffenheima, postigavši ukupno 12 golova.

U proteklu 21 bundesligašku utakmicu sudjelovao je kod 21 gola - 17 kao strijelac i četiri kao asistent.

Ove sezone zabio je sedam golova u tri natjecateljske utakmice.

Ukratko: vau!

Flick je i prije utakmice upozoravao na Kramarića

Bayernov trener Hansi Flick upozoravao je na vještine napadača s 48 nastupa za hrvatsku reprezentaciju i prije utakmice u Sinsheimu.

Na press-konferenciji prije utakmice trener osvajač trostruke krune govorio je o njemu kao o jednom od najboljih napadača u Bundesligi: "On je igrač kojeg se treba paziti. Ima puno kvaliteta u protivničkoj trećini i u šesnaestercu, ali i driblinzima i fintama može nadigrati protivnika", objasnio je Flick hvaleći Kramarićev instinkt za gol, tehniku i dinamičnost.

Uza sve to, finalist SP-a 2018., kojeg je Hoffenheim prvo doveo na posudbu iz Leicestera u siječnju 2016., pa ga šest mjeseci kasnije otkupio za 11 milijuna eura, poznat je po podređivanju momčadi.

S 29 godina on je i jedan od "glasnogovornika" Hoffenheima koji ponekad gurne prst u ranu. Dok je njegov trener Sebastian Hoeness hvalio svojeg iznimnog napadača ("radio je razliku", "izuzetan igrač", "garancija golova") nakon pobjede protiv Kölna 3:2, Kramarić je upozoravao: "Ovo nije bio Hoffenheim. Moramo biti bolji, više trenirati. Ovo nije dovoljno za ovu sezonu".

Kramarić bi se u Bayern uklopio iz više razloga

To gotovo zvuči kao poznata rečenica koja se ponavlja kad Bayern ne pobijedi. "To nije bajernovski", popularna je izreka među navijačima kad su razočarani.

Tako dolazimo do pitanja: zar se Hoffenheimov broj 27 sa svojim odlučnim "moramo biti bolji" stavom, fizikalijama, iskustvom i kvalitetom ne bi vrlo dobro uklopio u Bayern?

Grafika: Sofascore za IndexSport

U Münchenu uvijek traže pojačanja, posebno ona koja im odmah mogu pomoći na vrhunskoj razini. Flick je hvalio Kramarića prije utakmice, a Hrvat je odgovorio prijavom za posao u obliku odlične izvedbe okrunjene s dva gola.

I to u utakmici na kojoj je Bayernov najbolji strijelac Robert Lewandowski na početku bio pošteđen tri dana nakon napornog superkupa. Flick nije uveo svog superstara do 57. minute kad je već gubio 2:1. Poljakov neiskusni zamjenik Joshua Zirkzee do tada Hoffenheimu nije mogao ništa.

Već na proljeće i jesen 2018. bilo je sitnih glasina o Bayernovu interesu za Kramarića, ali one su se pojavile prvenstveno zbog tadašnjeg hrvatskog trenera Nike Kovača i brzo su se ohladile. Međutim, sad bi se stvari opet mogle zagrijati, posebno u ovako intenzivno, rokovima prožetoj sezoni koja je upravo započela.

Lewandowski treba zamjenika, a naposljetku i nasljednika

Lewandowski još treba iskusnu zamjenu, spremnog napadača koji se u igru ne uklapa samo zbog talenta, nekoga tko već poznaje snagu i slabosti protivničkih braniča. Kramarić bi mogao igrati i na Müllerovoj poziciji povučenog napadača ili pokrivati lijevo krilo. Pozicije ofenzivnog veznjaka i lijevog napadača također su otvorene nakon što su Philippe Coutinho i Ivan Perišić otišli iz kluba.

U sadašnjom formi Kramarić se lako može nositi s Bayernovim potrebama, čak i s Lewandowskim u sastavu. Hrvat je o njemu za službenu stranicu Bundeslige rekao: "Ima sve - brzinu, tehniku, razumijevanje igre, završnicu - sjajan je napadač". A sve se to može primijeniti i na njega, kao što Hansi Flick odavno zna. Ili, kako je bivši trener Hoffenheima Alfred Schreuder rekao prošle sezone: "Kramarić je naš Lewandowski".

U nekom trenutku 32-godišnji Lewandowski trebat će i nasljednika. A ako pogledamo bližu Bayernovu prošlost, zamjene u napadu u München su uvijek stizale iz Bundeslige, s iznimkama Luce Tonija i Roya Makaaya. Giovane Elber stigao je iz Stuttgarta, Miroslav Klose iz Bremena, Mario Gomez također iz Stuttgarta, Mario Mandžukić iz Wolfsburga.

Na neki način Kramarić bi u Bayernu bio Mandžukić 2.0 - hrvatski napadač u kasnim 20-ima koji vrlo uspješno igra u manje prestižnom bundesligašu. Još jedna paralela: kad je Mandžukić došao u Bayern iz Wolfsburga 2012., Mario Gomez još je bio u klubu. Kao što se ne može preskočiti Lewandowskog ako je dovoljno spreman, što ove sezone možda neće uvijek biti slučaj.

Čak i ako Kramarić ne bi mogao ugroziti status Lewandowskog, u Bundesligi trenutačno vjerojatno nema napadača koji bi bio prikladniji da Lewandowskom postane zamjenik i potencijalni nasljednik, zaključuje Watson.de.

Kramarić je jučer u razgovoru za Index kazao da je zadovoljan u Hoffenheimu jer je riječ o jednom od stabilnijih klubova Bundeslige te kako se ne zamara ponudama drugih klubova. Dodao je ipak da se u Njemačkoj vidi eventualno samo u Bayernu.

"Posao sam prepustio svom menadžeru, moje je da igram. U Njemačkoj je to samo Bayern, a po pitanju europskih klubova, pričamo samo o najvećima. Hoffenheim je mnogo stabilniji od puno većih europskih klubova. Prezadovoljan sam jer ne pruža se toliko puno opcija, realnih opcija. Tu pričamo samo o najvećim klubovima u Europi", rekao je Kramarić. 

Pročitajte više