Niste ih vidjeli na naslovnicama u 2018. godini, ali ove priče treba pročitati

Foto: EPA-EFE, Screenshot/YouTube

OD Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, do nevjerojatnog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji gdje je Hrvatska napravila najbolji rezultat u povijesti, iza nas je godina puna velikih trenutaka u svijetu sporta.

Među njima su i oni koji su inspirirali svijet ali nisu bili na naslovnicama. Na njihove priče podsjetio je Guardian.

Mark McMorris

U ožujku 2017. snowboardaš Mark McMorris je nakon naizgled rutinskog skoka završio u drveću s teškim ozljedama. Slomio je čeljust, lijevu ruku i nekoliko rebara. Sveukupno je pretrpio 17 fraktura. Kada tome pridodamo rupturu slezene i probušeno plućno krilo, čudo je da je McMorris uopće živ. Također, treba spomenuti kako su ga dva puta operirali u bolnici i na kraju morali staviti u induciranu komu.

11 mjeseci kasnije, McMorris je u Pjongčangu stajao na podiju s broncom oko vrata.

"Bio sam jako blizu toga da se ne bavim više u životu snowboardom. Želio sam da se nesreća nikad nije dogodila, ali sada je jako kul čuti ljude kako govore: 'Pomogao si mi kroz jedan dio mog života.' To što mogu inspirirati ostale je važnije od medalje", rekao je Kanađanin nakon čudesnog povratka sportu.

Safaa al-Jumaili

Još jedna čudesna priča povratka nakon ozljede je ona Saffae al-Jumailija, iračkog dizačka utega koji je osvojio jedinu medalju za svoju zemlju na azijskim igrama u kolovozu, kada je uzeo zlato. 2015. skoro je prekinuo karijeru zbog užasne frakture noge. On je nakon osvajanja zlata poslao poruku svojim sunarodnjacima.

"Jako puno sam trenirao posljednjih godina, ne samo kako bih stajao na ovom podiju, nego kako bih poslao poruku svojim sunarodnjacima. I dalje smo jaki, možemo učiniti život boljim. Možda će jednog dana dijete u Iraku gledajući mene reći: 'Želim biti poput njega. Ne želim oružje i bombe na ulicama, želim biti sportaš'", rekao je Al-Jumaili. 

Peace Proscovia

Ovo je bila još jedna fenomenalna godina za igračicu netballa, Peace Proscoviu. Uganđanka je jedna od najboljih igračica ovog sporta, a vodila je svoju ekipu do šestog mjesta na igrama Commonwealtha. Ima magisterij u marketingu, a potpisala je za australsku ekipu Sunshine Coast Lightning. U Australiji je počela raditi i na doktoratu.

Odrasla je u ruralnom dijelu Ugande, najstarija je od sedmero djece u obitelji. Njezina priča poslužila je kao inspiracija djevojčicama u njezinoj državi.

"Otkuda dolazim, kada odrastete, od vas se očekuje da se udate. Isto se dogodilo i meni, ali čvrsto sam odlučila i rekla svojoj obitelji da se mogu baviti ovim sportom. I dalje mi nisu dopuštali, ali nisam ih poslušala. Napustila sam dom kako bih otišla u grad. Djevojčice u Ugandi se sada potiče na bavljenje sportom, umjesto da se udaju i žive kod kuće."

Proscovia je bila prva Afrikanka koja se bavila profesionalnim netballom u Engleskoj, ali taj trend se počeo mijenjati. Momčad Loughborougha je objavila potpis još jedne Uganđanke, 21-godišnje Mary Cholhok.

"Želim inspirirati još djevojčica koje još ne znaju tko su kao osobe i koliko ih daleko njihov talent može odvesti. Želim ih inspirirati, kao što je mene inspirirala Peace", rekla je Cholhok.

Mikey Doyle

Stoper škotskog drugoligaša, Queen of the South, bio je na odmoru u španjolskom Magalufu. S prijateljem je bio na balkonu kada je čuo buku.

"Sjedili smo kada smo odjednom čuli viku djevojke: 'Vatra, vatra!' Onda smo se zatrčali i srušili vrata sobe gdje je bio požar", priča Doyle.

Doyle i njegov prijatelj uspjeli su odvući jednu osobu na sigurno iz prostorije prije nego što se i prijatelj srušio. Škot je i njega odvukao na sigurno. Nakon toga, Doyle se izvukao i spasio ostale ljude iz sobe zajedno sa stvarima koje nisu izgorjele.

"Nije to tako velika stvar. Kada vidite tako nešto, odmah se otrijeznite", rekao je Škot.

Na kraju se ispostavilo kako je do požara došlo jer je pijani prijatelj budio drugoga uz pomoć upaljača i dezodoransa na njegovim nogama. Slučajno je zapalio madrac i napravio štetu nešto manju od 200 tisuća eura. Četvero ljudi je zbog toga uhićeno.

 

Rafael Nadal

Najpoznatiji na ovoj listi, Rafa Nadal, napravio je veliko djelo kada su poplave pogodile grad Sant Llorenç des Cardassar, blizu Mallorce. U poplavma je poginulo 13 ljudi, a kada je Nadal čuo vijesti, odmah je otišao u Sant Llorenç kako bi pomogao u čišćenju ulica. 

Nadal je vlastiti trening centar u Mallorci otvorio preživjelima kao sklonište, a donirao je nešto manje od milijun eura žrtvama poplave.

"To je pomoć od posebnog čovjeka, koji voli svoju domovinu i ljude jer je jedan od nas", rekao je gradonačelnik Sant Llorença, Mateu Puigròs.

 Pita Taufatofua

"Želim pokazati svijetu da mogu sanjati, da kritikama gledaju bez straha u oči, da ciljaju više nego što sami misle da je moguće i da tako otkriju svoj istinski potencijal", rekao je Pita Taufatofua, prva osoba u povijesti koja je predstavljala Tongu na zimskim i olimpijskim igrama.

Taekwondo je bio sport koji je privukao Taufatofuu 2016. u Riju. Jedinu borbu je izgubio sa 16-1, ali inzistirao je da u sportu postoje važnije stvari od pobjeđivanja. 

Onda je u Pjongčangu kao stjegonoša i jedini sportaš Tonge završio kao 114. u skijaškom trčanju. Nakon što je stigao u cilj, zajedno s ostalima koji su završili iza njega je dočekao posljednjeg natjecatelja utrke, Meksikanca, Germána Madraza. 

"Bio je to dirljiv trenutak, koji predstavlja sve olimpijske vrijednosti sportskog duha, hrabrost, srčanost i prijateljstvo nacije", rekli su iz Međunarodnog olimpijskog odbora.

 

 

Pročitajte više