Nitko ne može zaustaviti Jokića jedan na jedan. Osim Ivice Zupca

Foto: Profimedia

NIKOLA JOKIĆ aktualni je NBA prvak, trostruki MVP i općeprihvaćeno najbolji košarkaš na svijetu, a u petoj utakmici serije polufinala Zapada protiv Minnesote podsjetio je koliko je nezaustavljiv kad mu se prohtije.

Postigao je okruglih 40 poena, a kad je na njemu kao čuvar ostao Rudy Gobert, to je značilo sigurne poene za Denver. Francuski centar, koji je ove sezone četvrti put proglašen najboljim obrambenim igračem NBA lige, bio je potpuno nemoćan protiv njegovih finti i šuteva iz nemogućih kutova.

A ako ga ne može zaustaviti najbolji obrambeni centar svijeta, što mogu ostali? Agencija Sportradar izvukla je podatke iz posljednjih pet sezona o tome kakav je učinak imao Jokić u situacijama jedan na jedan kad bi loptu primio na postu, odnosno na rubu reketa. A ti podaci pokazuju da je jedini čovjek u ligi koji se može nositi sa Srbinom - Ivica Zubac.

Jokić Zupcu zabije tek svaki treći put

Prema Sportradaru, Jokić je u tih pet godina 69 puta bio u situaciji jedan na jedan sa Zupcem i iz njih postigao samo 47 poena, odnosno 0.68 po posjedu. Da je Jokić zabio svaki put, imao bi 2.00 poena po posjedu, ili čak više ako uz koš iznudi i prekršaj za dodatno bacanje, a svaki drugi put 1.00 po posjedu. Protiv bilo kojeg drugog NBA igrača Jokić nema učinak manji od 1.00.

Zupčevih 0.68 znači da je Jokić protiv njega realizirao malo više od svake treće prilike, što je nevjerojatan podatak ako se zna da je Jokić u tih pet godina realizirao 58% svojih šuteva iz igre, a s posta je učinkovitiji nego s bilo koje druge pozicije, osim iz neposredne blizine koša.

Nurkić prvi iza Zupca, ali daleko od njega

Reprezentativac BiH Jusuf Nurkić i Austrijanac Jakob Pöltl jedina su preostala dva igrača protiv kojih je Jokić realizirao samo polovicu posjeda jedan na jedan s posta, odnosno postizao 1.00 poen po posjedu. Nešto lošiji učinak ima Draymond Green (1.05), koji cijelu karijeru glasi za jednog od najboljih defenzivaca lige, a zbog manje visine i niskog težišta protivničkim centrima predstavlja poseban izazov.

Gobert je Jokiću jedna od omiljenih žrtava

Gobert je, pak, puno korisniji kao pomoćni obrambeni igrač nego po striktnom čuvanju jednog protivnika, pa je Jokiću jedna od omiljenih žrtava i posebna poslastica kad mu ostane kao primarni čuvar. S obzirom na to da su u ovu statistiku uračunate i utakmice doigravanja, a Denver i Minnesota u njemu se sastaju drugu godinu zaredom, Jokić je Goberta imao jedan na jedan na postu okruglih 100 puta i postigao 129 poena, više nego protiv ijednog drugog centra. 

Prosjek od 1.29 nije teško izračunati, a pokazuje da protiv najboljeg defenzivca lige postiže gotovo dvostruko više koševa nego protiv Zupca, odnosno 0.61 poen više po posjedu. 

Zubac je neprimjetno u vrhu u većini obrambenih kategorija u blizini koša, ali tek kad ga se stavi u kontekst čuvanja najboljeg igrača svijeta, vidi se kolika je zapravo njegova defenzivna vrijednost u NBA ligi.

Pročitajte više