Nitko nije trajao kraće od Lopeteguija u Perezovoj eri

FOTO: EPA

SVI se još uvijek dobro sjećaju minulog ljeta i debakla Španjolske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Nije se Crvena furija proslavila, a potresla ih je gotovo neviđena situacija već i prije početka samog natjecanja.

Naime, Florentino Perez nije mogao sačekati kraj Mundijala i Julen Lopetegui otkaz u reprezentaciji Španjolske dobio je dan prije početka smotre u Rusiji. Ekipu je preuzeo Fernando Hierro, a velikim dijelom to je utjecalo i na konačan rezultat reprezentacije koja je na turnir došla kao jedan od velikih favorita za osvajanje naslova.

Pod Lopeteguijem, Španjolska je bila neporažena u posljednjih 20 utakmica prije početka Svjetskog prvenstva, a kvalifikacijsku skupinu završili su s devet pobjeda i  jednim remijem, uz zastrašujuću 36:3 gol-razliku.

>>> Službeno: Lopetegui dobio otkaz, Solari je novi trener Real Madrida

Mnogi su ostali začuđeni Perezovim izborom, koji se ubrzo pokazao pogrešnim. Real Madrid doživio je najgori početak sezone u svojoj povijesti, a nakon serije katastrofalnih rezultata i debakla u El Clasicu, Lopeteguiju je uručen otkaz.

On je tako postao trener koji se najkraće zadržao na klupi Reala od početka jedne sezone prije nego što je dobio slobodne papire, otkako je na čelu Kraljevskog kluba Florentino Perez. Dosadašnji rekorder u Perezovoj eri, u jednoj sezoni, bio je Vanderlei Luxemburgo koji je "potrajao" tek četiri mjeseca nove sezone, ali nešto više od Lopeteguija. Točnije, 340 dana jer je dobio posao tijekom prethodne sezone. Otkaz mu je uručen 5. prosinca 2015. godine.

Luxemburgo je u prvom dijelu sezone 2005./2006. upisao 11 pobjeda iz 19 susreta u Primeri i Ligi prvaka. Iako je on dobio najbrži otkaz od početka sezone, bilo je i onih koji su se na klupi Reala zadržali ukupno manje dana, ali su potrajali duže tijekom jedne sezone.

Samo jedan trener proveo je manje vremena na klupi, ali on nije dobio otkaz

Tako je Jose Ramon Lopez Caro na klupi Reala bio 178 dana prije nego što je smijenjen, dok je Rafa Benitez nakon 215 dana dobio otpusno pismo iz kluba, prije nego što je ustupio svoje mjesto Zinedineu Zidaneu.

Manuel Pellegrini zadržao se na stadionu Santiago Bernabeu 358 dana, dok je Jose Antonio Camacho bio trener Reala čak kraće i od Lopeteguija, samo 117 dana, ali nije dobio otkaz nego je otišao iz kluba na vlastito inzistiranje.

Lopetegui je na klupi Reala proveo manje od četiri mjeseca, vodio Kraljevski klub u 14 utakmica i kormilo aktualnog europskog prvaka napustio nakon samo 139 dana.

Pročitajte više