kvalifikacije za eurobasket 2021.

NIZOZEMSKA - HRVATSKA 59:69 Velika pobjeda Hrvatske u borbi za Eurobasket

Foto: Fiba

HRVATSKA košarkaška reprezentacija je u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket u Nizozemskoj pobijedila 69:59. Ovom se pobjedom Hrvatska približila Eurobasketu. 

Bio je to dvoboj dviju ekipa koje su pobijedile u prvom kolu. I dok je Hrvatska očekivano lagano slavila doma protiv slabašne Švedske, Nizozemska je šokirala Turke pobjedom u gostima.

Hrvatska i Nizozemska su igrale u kvalifikacijama i za prošlo SP u Kini, a upravo je poraz Hrvatske u prvom kolu bio početak debakla hrvatske košarke, dok je Nizozemska iz godine u godinu napredovala i dokazala da odavno više nije košarkaška egzotika ni kanta za napucavanje.

Nakon očajnih prošlih kvalifikacija na klupu Hrvatske je sjeo Veljko Mršić i u debiju protiv Švedske ekipa mu je izgledala dobro. Nije to sad bila neka košarkaška rapsodija, ali momčad je imala glavu i rep, osjetilo se da u svlačionici opet vlada harmonija i kemija među igračima. Pristup je nakon dugo vremena bio pravi. Obrana je bila perfektna, a u napadu se igralo brzo i jednostavno, bez kompliciranja i carinjenja lopte.

Nizozemska se danas pokazala kao ozbiljniji rival od Šveđana i Hrvatska je do zadnjih nekoliko minuta bila u egalu, štoviše, domaćin je u zadnju četvrtinu ušao s nekoliko poena viška.

Ipak, momci Veljka Mršića u pravom su trenutku pokazali karakter, u finišu, kad se utakmica lomila, pokazali su srce i zube, zaustavili su sve prilaze košu, prisilili su najboljeg igrača Nizozemske Kloofa na niz početničkih pogrešaka, a u napadu su sve to znali mirno kapitalizirati.

Ovom je pobjedom Hrvatska napravila veliki korak prema Eurobasketu. U skupini su još Turska i Švedska, a prve tri reprezentacije idu na završni turnir.

Najefikasniji igrač Hrvatske bio je Ukić s 14 poena, 13 je zabio Drežnjak, a 12 Planinić. Najefikasniji Nizozemac bio je Franke s 11 poena, dok su Kloof i Van der Vuurts zabili po 10 poena.

Hrvatska je do pobjede u Nizozemskoj došla čvrstom obranom, kojom su natjerali suparnika na 16 izgubljenih lopti. Posebno dobro su izabranici Veljka Mršića zaustavili nizozemske napade u posljednjoj četvrtini i u završnih pet i pol minuta utakmice. Tad su napravili završnih 14-4 i na kraju ostvarili uvjerljivu pobjedu te kompenzirali loš napadački učinak iz prvih pet i pol minuta drugog poluvremena u kojima su ostali bez koša.

Hrvatska je u završnih 3:19 minuta ušla s minimalnim vodstvom 60:59. Nizozemci su do kraja utakmice ostali bez ubačaja, a Šakić, Marčinković, Drežnjak i Rogić svojim su koševima odveli hrvatsku reprezentaciju do pobjede kojom su izabranici Veljka Mršića napravili veliki korak ka plasmanu na Eurobasket na koji će otići tri najbolje reprezentacije iz svake kvalifikacijske skupine.

Hrvatska je vodeća reprezentacija skupine D s maksimalnim učinkom 2-0. Nizozemska je druga s 1-1, a Švedska i Turska imaju po jedan poraz.

Sljedeće utakmice u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. hrvatski košarkaši će imati za devet mjeseci, kad će 26. studenoga biti domaćini reprezentaciji Turske, a tri dana poslije gostovati u Švedskoj.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više