Nizozemska tvornica golova: Ove sezone zajedno su zabili 114 golova

Foto: Getty Images / Guliver Image

ZNATE li otkuda dolaze dvije najefikasnije europske momčadi u ovom trenutku? Ne, to nisu Manchester City, Paris Saint-Germain, Barcelona, Borussia Dortmund, Juventus ili možda Napoli. Nabrojani europski velikani redom su najefikasnije momčadi u ligama Petice, ali bolji od njih ove sezone su dva nizozemska kluba.

Dvije najefikasnije europske momčadi u ovom trenutku dolaze iz iste lige - nizozemske Eredivisie. Dugi niz godina Nizozemci su u padu na nogometnom planu, kako reprezentativnom tako i klupskom. Eredivisie tako zauzima 11. mjesto na ljestvici najjačih europskih liga, što je daleko od elitnih liga Petice.

Embed from Getty Images

No čini se je pred Nizozemcima povratak u sami vrh. Reprezentacija je doživjela procvat pod novim izbornikom Ronaldom Koemanom. Nije ih bilo na Europskom prvenstvu 2016. u Francuskoj, a propustili su i svjetsku smotru u Rusiji ovoga ljeta, ali su konačno dočekali generaciju koja obećava i koja je odigrala sjajno u Ligi nacija te otišla do play-offa.

To se potvrđuje i u domaćem prvenstvu.

Vodeći PSV i drugoplasirani Ajax, koji ima dva boda manje, zabili su svaki po 57 pogodaka u 16 prvenstvenih kola, što znači da prosječno zabijaju više od 3,5 gola po utakmici. Jedini europski klub koji je ove sezone zabio jednak broj golova, ako ne uračunamo lige koje igraju po sustavu proljeće-jesen, švicarski je Young Boys.

Milina je gledati kako igraju PSV i Ajax. PSV ima 15 pobjeda i poraz od trećeg Feyenoorda (1:2), a Ajax je osim uvjerljivog poraza upravo od društva iz Eindhovena (0:3) neočekivano kiksao u prvom prvenstvenom kolu protiv Heraclesa na domaćem terenu (1:1).

Embed from Getty Images

Međutim, ono što s Ajaxom radi trener Eric ten Hag vrijedno je divljenja. Samo u listopadu, studenom i prosincu Ajax je uspio zabiti 41 pogodak u devet prvenstvenih utakmica. Prošlog vikenda pao je De Graafschap s 8:0. Prevedeno u brojke, to je više od četiri pogotka po utakmici, a vrijedi istaknuti da su u istom periodu uspjeli ostati neporaženi i u skupini Lige prvaka gdje su pokraj Bayerna, Benfice i AEK-a prošli kao drugoplasirani u osminu finala elitnog natjecanja te tamo izvukli Real Madrid kome će biti vrlo velika prijetnja.

Aktualni Europski prvak u krizi je ove sezone i Ajax bi to mogao skupo naplatiti ako se partije ten Hagovih pulena nastave ovim trendom.

Što se najboljih strijelaca u Eredivisie tiče, ljestvicu najboljih predvodi PSV-ov Luuk de Jong s 14 zabijenih pogodaka, a na drugom mjestu je napadač Willema II Fran Sol koji je zabio 12 golova. Prvi igrač Ajaxa na toj ljestvici je treći Hakim Ziyech s 10 golova, koliko ima i PSV-ov Hirving Lozano. Međutim, Ziyecha prate Dušan Tadić (9), Klaas-Jan Huntelaar (8) i Kasper Dolberg sa šest postignutih zgoditaka.

Pročitajte više