BICIKLIZAM

Nizozemski biciklist koji je pri 80 km/h udario u ogradu je stabilno. Probudit će ga

Foto: Getty Images/Guliver Image

NIZOZEMSKI biciklist Fabio Jakobsen je stabilno nakon što je jučer u prvoj etapi utrke po Poljskoj pri brzini od 80 kilometara na sat udario u zaštitnu ogradu pa u suca pokraj staze, objavili su poljski mediji.

Jakobsena, koji vozi za momčad Deceuninck-Quick Step, sa staze je opasnim manevrom izgurao njegov sunarodnjak Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) koji je diskvalificiran, a pobjeda je dodijeljena Jakobsenu. On je u zadnjim metrima etape pokušao iskoristiti prostor pokraj Groenewegena i prestići ga. No, Groenewegen je izbacio lakat i zatvorio mu prostor zbog čega je Jakobsen zahvatio ogradu i teško stradao.

Liječnici su mu na stazi sat vremena ukazivali pomoć nakon čega je helikopterom prevezen u bolnicu u Sosnowiecu. U životnoj opasnosti stavljen je u induciranu komu, bio je na kompleksnoj operaciji lica i preko noći je stabiliziran.

Nema oštećenja na mozgu

"Napravili smo CT i prema prvim rezultatima čini se da nema nikakvih oštećenja na mozgu. Najviše mu je stradalo lice, ali oči nisu stradale. I dalje je u ozbiljnom stanju, ali je stabilno i tijekom današnjeg dana ćemo ga pokušati probuditi", rekao je Pawel Gruenpeter, zamjenik direktora bolnice u Sosnowiecu.

Jakobsen nije jedini koji stradao od Groenewegenova luđačkog poteza. Sudac u kojeg se Jakobsen zaletio je došao k sebi i trenutačno je stabilno. Francuski biciklist Marc Sarreu (Groupama-FDJ) jako je natukao rame i polomio nekoliko ligamenata, a njegov sunarodnjak Damien Touze (Cofidis) slomio je prst. Eduard Prades (Movista) slomio je kralježak.

Groenewegenova momčad ispričala se svim sudionicima utrke i najavila je sankcije protiv svojeg vozača.

Pročitajte više