KOŠARKA

"Njegova vizija je bila da se NBA igrači dovedu na Olimpijske igre"

Foto: EPA

U BEOGRADU je u 95. godini preminuo Borislav Bora Stanković, dugogodišnji glavni tajnik svjetske košarkaške federacije (FIBA) koji se založio da mlada hrvatska reprezentacija nastupi na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni. 

Na mjestu glavnog tajnika Međunarodne košarkaške federacije nalazio se od 1976. do 2002. godine, a od 1978. je i član Međunarodnog olimpijskog odbora.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih odličja i priznanja, a član je Košarkaške kuće slavnih od 1991. godine. 

Od Stankovića se oprostio i Adam Silver, tajnik NBA lige.

"Borislav Stanković je bio jedan od najvećih košarkaških lidera. Zvijezda reprezentacije Jugoslavije, postao je dugogodišnji generalni tajnik FIBA-e i odigrao nezamjenjivu ulogu u globalizaciji košarke i približavanju ljudi tokom i poslije hladnog rata. Njegova vizija, zajedno sa pokojnim NBA tajnikom Davidom Sternom, bila je da se NBA igrači dovedu na Olimpijske igre i da se podigne razina igre u međunarodnim natjecanjima, kako na klupskoj tako i na reprezentativnoj razini. Borin utjecaj se osjećao od  Dream Teama 1992. godine do desetljećima duge prakse igranja NBA momčadi izvan Amerike, te do današnje lige, u kojoj je čak 25% igrača koji nisu rođeni u SAD-u. NBA upućuje najdublje izraze saučešća Borinoj obitelji i njegovim brojnim prijateljima u međunarodnoj košarkaškoj zajednici", navodi se u priopćenju NBA lige.

Pročitajte više