POLUFINALE SP-a U RUKOMETU

NJEMAČKA - NORVEŠKA 25:31 Norvežani u drugom uzastopnom finalu SP-a

Foto: EPA

>>> KOMPLETAN RASPORED, REZULTATE, ANALIZE I REAKCIJE IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP. 

NORVEŠKA će u nedjelju (17:30) u Herningu igrati protiv Danske za naslov rukometnog prvaka svijeta. Svjetski doprvaci stigli su do drugog uzastopnog finala pobjedom nad Njemačkom 30:25 (14:12) usred Hamburga, pred 16 tisuća gledatelja.

Prije dvije godine momčad Christiana Bergea izgubila je u finalu SP-a od domaćina Francuske (33:26), a sada će protiv još jednog domaćina i susjeda tražiti najveći uspjeh u povijesti.

>>> FRANCUSKA - DANSKA 30:38 Čudesni Danci razbili nemoćne Francuze za finale SP-a

U sjeni velike pobjede ostala je ozljeda fantastičnog desnog beka Magnusa Abelvik Roda, koji je sa sedam golova, zajedno s Bjarte Myrholom (šest pogodaka i igrač utakmice) Sanderom Sagosenom (6) uništio Nijemce. On je u 58. minuti nakon duela sa Wiencekom ostao ležati na terenu i nije mogao nastaviti meč. Ako se ispostavi da je ozljeda teže prirode bit će to veliki hendikep za Norvežane protiv susjeda Danaca, od kojih su izgubili u prvoj fazi (30:26). 

Uwe Gensheimer sa sedam i Fabian Bohm sa šest pogodaka predvodili Njemačku, koja će se za broncu u nedjelju (14:30) boriti protiv Francuske, koja nije uspjela obraniti naslov prvaka, a s kojom je remizirala 25:25 u prvoj fazi natjecanja.

Nijemci su vodili svega četiri minuta u polufinalu i to 3:1. Nakon toga su gosti serijom 3:0 izjednačili, a potom preko Abelvika Roda stigli do vodstva, koje više nisu ispuštali do kraja meča. Norvežani su do drugog uzastopnog nastupa u finalu SP-a stigli sjajnom napadačkom predstavom svoje vanjske linije koja je bila prebrza za njemačke obrambene igrače. Abelvik Rod je od svojih sedam golova zabio čak pet u prvom dijelu, a u drugom su briljirali Myrhol i Sagosen.

Fantastični dvojac odveo je Norvešku do 19:15 u 37. minuti, a nakon toga se Nijemci nisu uspjeli primaknuti na manje od dva razlike. Wiede je nešto više od tri minute prije kraja iz kontranapada smanjio na 27:25, no posljednja četiri gola na utakmici postigli su Norvežani za na kraju uvjerljivih 31:25.

Prvi put od 1938. godine, od kada se igra SP u rukometu, dvije zemlje organizirale su turnir, pa je postojala šansa da prvi put u povijesti gledamo dva domaćina u finalu. Danci su svoju zadaću odradili, ali su Norvežani spriječili Njemačku i zasluženo izborili priliku da konačno osvoje naslov svjetskog prvaka. 

Uz spomenuto izgubljeno finale od Francuza (33:26), Norveška ima i četvrto mjesto s Europskog prvenstva 2016. u Poljskoj, gdje je u borbi za broncu izgubila od Hrvatske (31:24). Ekipa Christiana Bergea je u prvoj fazi ove godine pobijedila Tunis (34:24), Austriju (34:24), Čile (41:20), a u posljednjem kolu izgubila je upravo od Danske (30:26) pa bi u eventualnom finalu mogla dobiti priliku za osvetu. U drugom krugu svjetski doprvaci bili su bolji od Egipta (32:28), Švedske (30:27) i Mađarske (35:26) te osvojili drugo mjesto iza Danaca.

Danaca, kojima će se imati priliku osvetiti u njihovom dvorištu. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više