FINALE SVJETSKOG PRVENSTVA U RUKOMETU

NORVEŠKA - DANSKA 22:31 Olimpijski pobjednici prvi put osvojili i svjetsku krunu

Foto: EPA

DANSKA je novi prvak svijeta u rukometu! Veliko finale Svjetskog prvenstva u rukometu, koje je sudio hrvatski dvojac, od samog početka išlo je u samo jednom smjeru. Danci su pred oko 15.000 gledatelja u Herningu potvrdili apsolutnu dominaciju na turniru te premoćno pobijedili Norvešku 31:22 (18:11).

Izabranici Nikolaja Jakobsena tako su ostali neporaženi do samoga kraja na SP-u te su u trofejnu vitrinu europskim titulama iz 2008. i 2012. godine i olimpijskom zlatu iz Rija 2016. godine zasluženo dodali i svjetsku krunu.

Danska zonska obrana zagušila norveški napad

Neizvjesnosti u finalu nije bilo nimalo. Norveška se nikako nije mogla izboriti s danskom zonskom obranom, a u napadu su ih dobro pročitali. Sve što ih je krasilo u pobjedi nad Njemačkom u polufinalu, u potpunosti je nestalo u borbi za zlato. Myrhol je bio nevidljiv, Magnus Rod daleko od svog pravog izdanja, a Sander Sagosen jedini je nešto pokušavao, ali su ga Danci jako dobro proučili i zaustavili.

S druge strane, sve je savršeno funkcioniralo kod Danske i bez ljevorukog desnog beka Hansa Lindberga. Hansen, Lauge, Mensah i Olsen bili su sjajno raspoloženi i njihova raspucanost u napadu presudila je Norvežanima. Već nakon 14 minuta igre Berge je morao zvati prvi time-out kada su Danci pobjegli na 9:5, prvu veću prednost, koju nikada do kraja nisu ispustili. Bio je to i posljednji period igre kada su Norvežani imali neke šanse.

Sve je bilo gotovo već na poluvremenu

Nakratko su tek domaćini pali u koncentraciji u nastavku, ali je Jakobsen to dobro detektirao te u pravo vrijeme pozvao minutu odmora. Bilo je to pri rezultatu 10:7 u 17. minuti, posložio je svoje momke, napunio ih samopouzdanjem i do poluvremena Danska je pobjegla Norveškoj na neuhvatljivih +7.

U nastavku se ništa nije mijenjalo i praktički smo gledali puko odrađivanje posla do samoga kraja. Myrhol je za Norvešku prvi gol zabio tek u 32. minuti, mogao je Sagosen smanjiti na -5 pri rezultatu od 21:15, ali je danski blok omogućio novu kontru koja je ugasila sve norveške nade. Već u 13 minuta prije kraja bilo je 25:15 i slavlje je na tribinama u Herningu krenulo.

Čak četvorica Danaca briljirala

Najefikasniji u redovima novih svjetskih prvaka bio je Mikel Hansen sa sedam zabijenih golova, a u stopu su ga pratili Rasmus Lauge i Morten Olsen s pet i Mads Mensah s četiri gola. Po tri su upisali Anders Zachariassen, Magnus Landin i Lasse Svan. Noćna mora za norveške napadače bio je i sjajni Niklas Landin koji je upisao ukupno 13 obrana i stao na 39 % uspješnosti (12/31).

Najbolji kod Norvežana bio je Magnus Jondal s 9 zabijenih pogodaka, dok su sljedeći najbolji imali po tri zgoditka. To su bili Sander Sagosen i Goran Jogannessen, dok je Kristian Bjornsen upisao pogodak manje. Ni vratari nisu bili na razini kod Norvežana, pa su tako Espen Christensen i Torbjorn Bergerud upisali šest, odnosno četiri obrane što je ukupno zajedno manje od Landina samoga.

Norveška: Espen Christensen (6 obrana), Torbjorn Bergerud (4 obrane), Sander Sagosen 4(1), Bjarte Myrhol 1, Henrik Jakobsen, Petter Overby, Magnus Jondal 9(1), Kristian Bjornsen 2, Magnus Gullerud, Goran Johannessen 3, Christian O'Sullivan, Eivind Tangen, Harald Reinkind 1, Alexander Blonz, Magnus Rod 1, Espen Lie Hansen

Danska: Niklas Landin (13 obrana), Jannick Green (1 obrana), Magnus Landin 3, Casper Mortensen, Nikolaj Markussen, Rasmus Lauge 5, Anders Zachariassen 3, Lasse Svan 3, Hans Lindberg, Henrik Meollgaard, Mads Mensah 4, Henrik Toft, Mikkel Hansen 7(2), Morten Olsen 5, Nikolaj Oris 1, Simon Hald

Sedmerci: Norveška 2/4 (Jondal 1/2, Sagosen 1/2), Danska 2/3 (Hansen 2/3)

Isključenja: Norveška 6 minuta (Bjornsen, Johannessen, Tangen), Danska 6 minuta (Mollgaard, M.Landin, Zachariassen)


Ranije objavljeno:

U finalu SP-a igrali i prije, ali nikada osvajali zlato

Skandinavsko finale donosi sudar dvije selekcije koje su i ranije igrale u finalima SP-a, ali nisu uspjele slaviti u najvažnijoj utakmici turnira.

Večerašnji rivali već su odmjerili snage na aktualnom Svjetskom prvenstvu. U posljednjem kolu preliminarne faze, u skupini C, Danska je slavila 30:26, što je Norvežanima bio jedini dosadašnji neuspjeh na turniru. S druge strane, izabranici Nikolaja Jakobsena jedina su neporažena reprezentacija na SP-u sa svih devet pobjeda.

Danska ima prvog strijelca turnira - Mikela Hansena sa 65 golova, dok je kod Norvežana najefikasniji dosad bio Magnus Jondal, koji je 50 puta bio strijelac.

Norvežani imaju najboljeg vratara turnira. Espen Kristensen s 39 posto uspješnosti (47/120) prvo je ime na SP-u, a nijansu lošiji od njega je danski čuvar mreže Niklas Landin Jakobsen, s 38 posto obranjenih udaraca (72/192).

Ne može bez Hrvatske u finalu SP-a

Iako je momčad Line Červara turnir završila na šestom mjestu i osigurala kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, Hrvata će biti u današnjem finalu u Herningu.

A to će biti glavni suci - Matija Gubica i Boris Milošević. Njih dvojica dijelit će pravdu u najvažnijoj utakmici SP-a, što je još jedno veliko priznanje za cjelokupni hrvatski rukomet, koji je ostavio jako dobar dojam na prvenstvu. 

Danski izbornik čuvao posljednju zamjenu do samog finala

Danski izbornik čuvao je do posljednje utakmice svoju posljednju izmjenu. Još na početku SP-a kod ozljede Hansa Lindberga govorio je o tome kako mu je sada preostala još samo jedna izmjena aludirajući na to da će samo još jednom mijenjati tijekom turnira.

Umjesto Lindberga u krug od 16 igrača uvrstio je Johana Hansena koji je nastupio na kraju u osam utakmica i postigao devet pogodaka, ali imao je uvjerljivo najlošiju realizaciju s krilnih pozicija od svih raspoloživih realizacija - svaki drugi pokušaj bio mu je neuspješan.

Iskusno desno krilo Füchsea iz Berlina tako se vraća u postavu nakon što se u potpunosti oporavio te će dijeliti minutažu s Lasseom Svanom. Jacobsen nije htio ranije povlačiti posljednju izmjenu jer je htio biti osiguran u slučaju da dođe do ozljede jednog od dvojice vratara.

Norvežani traže svoje prvo zlato na velikim natjecanjima, Dancima samo ono nedostaje za potpuni uspjeh

Norvežani su prvu, i dosad jedinu utakmicu za svjetsko zlato igrali 2017. godine, ali su tada već spomenuti Francuzi, predvođeni sjajnim Nikolom Karabatićem, bili uvjerljivi i slavili s 33:26 te tako Vikinzima ostavili utješnu srebrnu medalju, prvo odličje za Dansku na najvećim svjetskim rukometnim smotrama.

Reprezentacija Norveške okončala je san jednog domaćina, Njemačke, svladavši je u Hamburgu u petak s 31:25, u polufinalu SP-a.

S druge strane, Danska, koja je do borbe za zlato stigla preko dosadašnjeg prvaka Francuske (38:30), tri puta dosad igrala je finale. Prvi put dogodilo se to 1967. u Švedskoj, kada je domaćin postao svjetski prvak.

Tri igrača iz današnje reprezentacije, vratar Niklas Landin, lijevi vanjski Mikel Hansen i srednji vanjski Rasmus Lauge, bili su na terenu 2011. godine, kada je finalni susret u švedskom Malmöu otišao u produžetke, da bi nakon dodatnog vremena zlato pripalo Francuzima (37:35).

Dvije godine kasnije, Španjolska je pred svojim navijačima u Barceloni bila dominantna i slavljem (35:19) ostavila Dance drugo SP u nizu bez zlata.

Norveška ima priliku osvojiti svoje prvo zlato na velikim natjecanjima, dok Dancima u trofejnoj vitrini nedostaje samo svjetska kruna.

Na Europskim prvenstvima 2008. i 2012. bili su najbolji, da bi 2016. godine osvojili zlato i na Olimpijskim igrama. Posljednji put kada su se na svom parketu borili za najsjajniju medalju bilo je na Euru 2014. godine, ali su i tada Francuzima morali čvrsto stisnuti ruku i čestitati na pobjedi.

Pročitajte više