NOVA PRAVILA Ovako se UEFA suprotstavlja bogatima

Foto: Getty Images / Guliver Image

NAKON što su najbogatiji europski klubovi uspjeli izigrati financijski fair-play, UEFA se sprema za nove promjene. Europska nogometna organizacija 24. svibnja održat će sastanak na kojem će se raspravljati o fair-playu 2.0.

Cilj je smanjiti razliku između malih i velikih klubova koja je posljednjih godina postala nevjerojatno velika i zbog koje najviše trpi nogomet. 

Zato će u UEFA-i zatražiti ograničenje tijekom prodaje i kupovine igrača na 100 milijuna eura, kako bi spriječila transfere poput onog Neymara iz Barcelone u PSG za rekordnih 222 milijuna eura. Po tom pravilu, PSG je najprije morao prodati igrače u visini od 122 milijuna eura da bi mogao dovesti Brazilca na Park prinčeva.

No ni to nije sve. Tu je i ograničavanje broja igrača u momčadima, što će biti najveći problem engleskim klubovima. UEFA će tražiti da svaki klub ima najviše 25 igrača, dok trenutačno neki klubovi na Otoku, poput Chelseaja i Manchester Cityja, imaju i do 60 nogometaša u rosteru. 

Ali i dalje ostaje upitno kako će se UEFA obračunati s tzv. posudbama s obaveznim pravom otkupa kroz koje najbogatiji završavaju posao kada se ispriječi financijski fair-play. U jednom takvom dealu završen je transfer Kyliana Mbappea iz Monaca također u PSG koji ga je prema službenom dogovoru doveo na jednogodišnju posudbu. Na ljeto će za francuskog napadača platiti 145 milijuna eura, čime je izbjegnuto pravilo UEFA-e.

 

Pročitajte više