Kada se on nakloni Dariju Šariću, sve druge riječi postaju suvišne

Foto: Getty Images / Guliver image 

U LJETO 2015. godine u zagrebačkoj Areni, Dario Šarić je košem preko Dirka Nowitzkog otvorio pripremnu utakmicu za Eurobasket. Hrvatska je pobijedila Njemačku 74:72, a Šarić, tada igrač Efesa, bio je prvo ime utakmice s 18 koševa i deset skokova.

"On je već spreman za NBA. Čvrst je i dinamičan, na obje strane parketa. Odlično je građen i snažan", rekao je tada slavni Nijemac, najbolji europski šuter u NBA ligi svih vremena i jedan od šestorice koji su prešli magičnu granicu od 30 tisuća poena.

Godinu i pol dana kasnije, Nowitzki opet priča o Šariću, oduševljen igrom koju 22-godišnji Šibenčanin pruža tamo gdje ga je Dirk odavno vidio. Šarić u dresu Sixersa juri prema tituli rookieja godine. Jedini stranac kojem je to uspjelo bio je Pau Gasol 2002. godine.

Rookie Nowitzki nije mogao zamisliti brojke koje piše Dario

Gledajući Šarića, Nowitzki se prisjetio svog dolaska u Ameriku. 1998. godine Bucksi su ga izabrali kao devet pick drafta, ali Don Nelson je prije novačenja osigurao njegov trade u Dallas. Era Mavericksa s Dirkom u glavnoj ulozi započet će nešto kasnije, jer je njegova prilagodba na NBA bila spora i bolna. U rookie sezoni zbog lockouta se vratio u Njemačku i odigrao još 13 utakmica za DJK Wurzburg. Kada se vratio u NBA u skraćenoj sezoni, postizao je prosječno 8.2 poena i 3.4 skokova za 20.4 minute na parketu. Bio je frustriran i priznao je da je razmišljao o odlasku iz Amerike.

 

"Dugo sam se mučio. Dario u svojoj prvoj sezoni igra puno bolje od mene", rekao je Nowitzki, komentirajući Šarićeve brojke u NBA ligi. 

Jučerašnja utakmica s Bostonom bila je 19. u nizu u kojoj je upisao dvoznamenkasti broj poena. Počeo je 6. veljače protiv Pistonsa i čini se da nema namjeru stati. U periodu kada rookieji obično padaju u formi, umorni od dugih putovanja i hrvanja s atletski moćnijim suparnicima, Šarić je doslovno eksplodirao. U ožujku prosječno postiže 19.5 poena. Nowitzki 1998. godine to nije mogao ni zamisliti. 

Prije dolaska u Maverickse, nikada nije živio izvan Njemačke. Nikada nije tražio stan, nije bio stranac i bojao se pričati na engleskom jeziku. U to doba zonska obrana bila je zabranjena, a šuteri su, izolirani od ekipe, dugo lupali loptom od parket i tražili prostor pokraj fiksiranog čuvara.

Novi iskorak za europsku košarku 

Uvođenjem zone protivnici su postali ranjivi na vanjske šuteve i stvorio se prostor za neometan šut za tri poena. Tranzicija se ubrzala, europski stil košarke dobio je svoje mjesto na američkim parketima, a Europljani su brže i lakše stjecali poštovanje suigrača i navijača. Nowitzki je 2007. godine postao prvi strani MVP, a 2011. godine odveo je Dallas do prvog naslova u povijesti. Danas u Šariću vidi igrača koji će napraviti novi iskorak za košarkašku Europu, igrača koji pametnom košarkom kompenzira atletske slabosti i prodaje fore iskusnijim i jačim suparnicima.

"Teško je izgledati dobro na parketu ako se izvan njega ne osjećaš dobro. Mislim da se Šarić u Philadelphiji jako dobro osjeća i to se vidi na njegovoj igri. Grade igru prema njemu, a on je odličan u oba pravca. Povući će momčad, ući u kontakt, izboriti se za prekršaj. U odlučujućim situacijama on kreira igru i zabija trice", komentirao je Nowitzki. 

Pročitajte više