Oblak: Mislio sam da će Franz živjeti 100 godina. Ja? Imam pet kokoši i briga me

Foto: EPA

BRANKO Oblak (76) vjerojatno je najbolji nogometaš kojeg je Slovenija ikada imala, a posebno ga rado sjećaju navijači Hajduka. U svojoj bogatoj karijeri nastupio je 46 puta za reprezentaciju Jugoslavije te bio i prvi Slovenac koji je zaigrao na Svjetskom prvenstvu (1974.). 

Počeo je igrati nogomet 1963. u omladinskom sustavu ljubljanske Olimpije. Za njih će odigrati preko 300 utakmica prije nego što će 1973. godine otići u Hajduk, gdje se zadržao samo dvije godine, ali je ostavio toliko dubok trag da ga se i danas svrstava među najbolje igrače koji su ikada prošli kroz splitski klub. Za Bijele je odigrao samo 45 službenih utakmica, ali je osvojio dva Kupa i dva naslova prvaka Jugoslavije.

Njegova inozemna karijera započela je 1975. godine kada odlazi u Njemačku gdje je prvo igrao za Schalke, a dvije godine kasnije prešao je u Bayern gdje će odigrati preko 70 utakmica. Njegova prva godina u bavarskom divu bila je ujedno i posljednja koju je tamo proveo jučer preminuli legendarni Franz Beckenbauer te je povodom njegove smrti Oblak komentirao njegovu veličinu za slovenski Sportklub.

Oblak: Beckenbauer me doveo u Bayern

"Bio je stvarno vrhunski nogometaš. Usporedio bih ga s Peleom, iako je bio branič. I ne samo to, bio je i nevjerojatno karizmatičan nogometaš. Pravi vođa. To je potvrdio već kao igrač, a još više kasnije kao dužnosnik", opisao je Oblak, dvije godine mlađi od Beckenbauera, s kojim nikada nije igrao zajedno u Bayernu. Franz je otišao iz Münchena istog ljeta kada je Oblak tamo stigao.

"Ali, protiv njega sam igrao puno puta, sa Schalkeom i reprezentacijom Jugoslavije. Istina je da nismo igrali zajedno, ali on je imao veliki utjecaj u Bayernu, čak i kada više nije bio tamo. On je bio taj koji je osigurao da uopće dođem u Bayern", rekao je Oblak i vratio se gotovo pola stoljeća u prošlost.

"Bio je i vrlo korektan tip osobe. Rijetko ćete vidjeti sportaša poput njega. Nikada nije lupao po stolu. Uvijek je sve radio iz pozadine. Imao je veliki utjecaj na sve u Njemačkoj. Nikad nije želio funkciju, ali je sve izvlačio iz pozadine, čak i kad sam ja bio u klubu. Svi su pitali za njega", nastavio je Oblak.

Oblak: Nekoliko puta smo se zajedno napili

"Bili smo prijatelji. Nekoliko puta smo se i zajedno napili. Nije bio derište iako je mogao biti. U Njemačkoj je bio izuzetno cijenjen, ali je uvijek znao saslušati. Za njega me vežu lijepe uspomene. Sve dobro o njemu. Jako mi je žao što je umro", tužno je rekao.

Zadnji put Beckenbauera vidio je prije 15 godina u Mariboru: "Tada je u ime Bayerna došao zajedno s Paulom Breitnerom kod Samira Handanovića. Bio je velika ikona. Znao sam da ima zdravstvenih problema, ali nisam mislio da će umrijeti. Vjerovao sam da će živjeti sto godina", rekao je za kraj jedan od najvažnijih igrača u povijesti nogometa.

Oblak je uvijek bio vrlo karizmatičan čovjek kojeg nije previše briga što drugi misle o njemu. Na zaključno pitanje o njegovom vlastitom zdravstvenom stanju i čime se ovih dana bavi, odgovorio je jednostavno: "Sjajno! Imam pet kokoši, skupljam jaja svaki dan i j... mi se za sve drugo. Ne pratim slovenski nogomet jer je loš."

Pročitajte više