VIDEO Svi obračuni s Turcima: Prisjetite se Vlaovića, Senturka i paklenog Istanbula

Foto: Getty Images / Guliver Image

HRVATSKA i Turska odigrali su četiri službene utakmice do sada. Hrvatska je upisala dvije pobjede, uz jedan remi i poraz nakon penala, a danas u Parizu od 15 sati traži novo slavlje na otvaranju Europskog prvenstva u skupini D. Dva puta su momčadi su igrale na Euru, te jednom u dodatnim kvalifikacijama za kontinentalno natjecanje.

Euro 1996: Turska - Hrvatska 0:1

Prvi ogled Hrvatske i Turske ostat će upisan u hrvatsku nogometnu povijest. Susret na City Groundu u Nottinghamu 11. lipnja 1996. bio je premijerni dvoboj Hrvatske na nekom velikom natjecanju. Zanimljivo, i Turcima je to bila prva utakmica na Europskim prvenstvima. Na koncu slavila je Hrvatska s 1:0 golom Gorana Vlaovića u 85. minuti, a turski branič Alpay Ozan, koji Vlaovića nije zaustavio prekršajem, dobio je nagradu za fair-play.

Euro 2008: Hrvatska - Turska 1:1 (nakon penala 1:3)

Novi hrvatsko-turski ogled uslijedio je 12 godina, u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj 20. lipnja 2008. Nakon dramatičnih 120 minuta igre i izvođenja jedanaesteraca Turska je izborila plasman u polufinale. Hrvatska, predvođena izbornikom Slavenom Bilićem, povela je golom Ivana Klasnića u 119. minuti produžetaka. No, nažalost, euforija je kratko trajala. U sudačkoj nadoknadi Semih Senturk uspio je izjednačiti, pa je pitanje pobjednika razriješeno izvođenjem jedanaesteraca, a za Hrvatsku su promašili Mladen Petrić, Ivan Rakitić i Luka Modrić, dok su svi Turci bili precizni.

Euro 2012, doigravanje: Turska - Hrvatska 0:3

Hrvatska je priliku za uzvrat dobila u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. U prvom susretu 11. studenog 2011. u Istanbulu Hrvatska je slavila s 3:0 golovima Ivice Olića u 3, Marija Mandžukića u 32. te Vedrana Ćorluke u 51. minuti.

Euro 2012, doigravanje, uzvrat: Hrvatska - Turska 0:0

Četiri dana kasnije Hrvatska je na Maksimiru remizirala bez golova s Turskom te je tako eliminirala i izborila plasman an Europskog prvenstvo u Poljsku i Ukrajinu.

Hrvatska će nakon utakmice na Parku prinčeva vrlo brzo ponovo igrati protiv Turske jer smo u istoj skupini u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

 

 

Pročitajte više