"Odbio sam Beograd, a u Hrvatskoj mi zbog toga što sam Srbin nisu htjeli dati posao"

Foto: Pixsell/Davor Puklavec

NIKOLA PLEĆAŠ bio je jedan od najboljih igrača prvog zlatnog vala jugoslavenske košarke. S reprezentacijom je osvojio jedno svjetsko zlato, dva europska zlata i jedno olimpijsko srebro, a u kolekciji ima još i dva europska i jedno svjetsko srebro. Legendarni play bio je prva zvijezda tadašnje zagrebačke Lokomotive, a koliko je bio velik najbolje pokazuje nadimak koji je nosio tijekom karijere - Sveti Nikola. 

Plećaš, inače hrvatski Srbin iz Like, danas živi kao umirovljenik u Zagrebu, a u emisiji Zavidavanje Lade Tomičića tvrdi da je od početka devedesetih doživio kalvariju zbog nacionalnosti.

''Od devedesetih ne mogu naći nikakav posao, 14 godina sam nezaposlen, znači nekome je to smetalo. Jako su mi zamjerali što sam 1991. prihvatio biti šef struke u banjalučkom Borcu. To mi prigovaraju i prenose mi do danas, ali ne prenose da me 14 godina nisu htjeli zaposliti'', rekao je Plećaš pa dodao:

''Imam dosta veliku obitelj, i sa svoje i sa suprugine strane, a strah da će se to politički i fizički odraziti na ljude koji su sa mnom u kontaktu jedan je od glavnih razloga zašto nisam pristao preseliti se u Beograd i dobivati dvaput više novca nego što danas primam od našeg Ministarstva sporta. Vjerujem da su moja popularnost i moje ime utjecali na to da imam neki mir. Nisam doživio nikakvo fizičko zlostavljanje, ljudi su sa mnom normalno razgovarali. No to se očito odrazilo tako da nisam mogao dobiti posao.''

Rođen je u selu Bruvno, koje u sastavu općine Gračac.

''Rođen sam u Bruvnu u Lici i moram priznati da je tamo sada pustoš. Puno je napuštenih kuća koje nisu obnovljene. Obiteljski smo pomogli obnoviti svoju kuću, nismo čekali državu. Bila je devastirana, bilo je jako ružno. Došli smo treći dan nakon Oluje i našli pobijenu stoku, zatvorene pse... Ta kuća nije bila na putu vojsci. U šali volim reći da je to bilo oslobođenje.''

Pročitajte više