Odbojkaška havarija: Što se krije iza sramotnog bijega od poraza



HRVATSKA odbojka sinoć je doživjela havariju! Brod koji tone već godinama u jučerašnjoj utakmici polufinala u Domu odbojke Bojan Stranić potonuo je do kraja i to onog trenutka kada je trener gostiju Miroslav Aksentijević povukao svoju momčad s terena te nije dozvolio nastavak susreta.



I možda je ovo šok za širu sportsku javnost, no ne i za hrvatsku odbojku.

Naime, nije prvi put da se događaju ovakve stvari u hramu odbojke, jer je isti scenarij već viđen prije nekoliko sezona. Suparnici isti, trener Varaždina također i tek jedna ''sitnica'' (koja će se pokazati ogromnom!) različitosti - tada su igrači Varaždina nakon dvadesetminutnog "moljakanja" nastavili susret.

Zašto je ta "sitnica" bitna? Zato što je taj problem generirao niz drugih da bi se danas poput bumeranga vratio i obio o glavu svima onima koji godinama srozavaju odbojku. Tada odgovorne osobe u Hrvatskom odbojkaškom savezu nisu sankcionirale varaždinski klub, Aksentijevića niti bilo koga drugog. Štoviše Aksentijević je "nagrađen" ulogom trenera ženske reprezentacije.
 
Dubioze su se nastavile, nered i nerad svih struktura također, a kulminiralo je nedavno kada je HOS proglasio stečaj zbog milijunskih dugova dok su čelnici Saveza maknuti s pozicija. Tu dolazimo do ključnog pitanja – kome odgovara kaos u hrvatskoj odbojci?

Prije svega bivšem čelniku Zdeslavu Baraču i ljudima okupljenim oko njega, a čiji je eksponat i Aksentijević, bliski Baračev intimus. Kako je sin bivšeg mecene naše odbojke Nevena Barača izgubio nadzor nad HOS-om, a Aksentijević maknut sa platne liste HOO-a Barač je morao naći novi modus vivendi za svog pulena te je Aksentijevića instalirao u Varaždin. Dodatni nemir i metež savršeno mu odgovara i kao da poručuje – eto bez mene ne možete. Aksentijević (Zdeslav Barač) kao da je jedva dočekao trenutak kada će izvesti ekipu s terena i okončati susret. Prije svega sve prljavo rublje sada se miče po strani, zaboravljaju se pravi problemi HOS-a i sve se svodi na loše suđenje, "krađu" utakmica i slične trice. Zato sudačka organizacija ne smije pokleknuti pred ovakvim pritiscima. Koliko će uspjeti u tome za vidjeti je.

Rezultatski utakmica je mogla otići samo u jednom smjeru (2:0 u setovima za Mladosti i vodstvo 21:17 u trećem, u utakmicu u kojoj je Mladost čitavim tijekom susreta dominirala u svim segmentima igre) pa objede na račun sudaca i dvojbenih odluka ne piju vodu. Sudačka komisija će odlučiti o osječkim sucima i kriteriju suđenja. Prije svega to se odnosi na dio što utakmica nije prekinuta odmah po odbijanju ekipe Varaždina da se vrati na teren nego ih se "čekalo" 10-ak minuta što je materijalna povreda pravila odbojkaške igre. No, kako niti u Udruzi sudaca ne cvjetaju ruže pitanje je kako će se i ova saga završiti.

Ipak okrivljavati suce za debakl i sramotu završnice državnog prvenstva bilo bi neumjesno i nekorektno. Zato je ovo ključni trenutak u kojem Hrvatska odbojkaša liga, Udruga ligaša i Udruga sudaca stoji na raskrižju s velikim upitnikom nad glavama svih spomenutih aktera – kako dalje?  

Jedno je sigurno – ne smije se ponoviti povijest i olako preći preko ovog incidenta. OK Varaždin mora biti sankcioniran, Miroslav Aksentijević također (i to drastično zbog opetovanog ponašanja) kako bi se konačno odbojkaška liga i Savez počeli dovoditi u red. Ne bude li tako, bit će to pljuska odbojci od koje se ovaj sport neće oporaviti godinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.