LIGE PETICE

Odlazak ikone. U nogometu je sve manje ovakvih poput njega

Foto: Getty Images / Guliver Image

VRHUNAC nogometa predstavljaju dva tipa igrača. Legende ove igre koje su svojim dostignućima ostavile dubok trag u povijesti na jednoj su strani, a na drugoj su ikone nogometa. To su oni igrači kojima ne trebaju silni trofeji, milijunski transferi i marketing da bi ostali upamćeni kao velikani. Nogometne ikone uglavnom su junaci manjih klubova, kojima su ostali vjerni tijekom cijele ili većeg dijela karijere, a njihovim navijačima predstavljaju nešto posebno i jedinstveno.

Takav je Sergio Pellissier, 40-godišnji napadač Chieva koji za tri kola završava nogometnu karijeru. Čak 19 godina svoje karijere posvetio je klubu iz Verone. Točnije, malom klubu na obali rijeke Adige, mjestu na periferiji četiri kilometra udaljenom od Verone.

"Nisam želio biti negativan"

Chievo je uvjerljivo posljednji u Serie A i čeka ga povratak u Serie B. No to nije ni prvi, ni posljednji put za Leteće magarce, kako glasi nadimak iznimno simpatičnog kluba koji ostaje bez svog vođe i kapetana poslije gotovo dva desetljeća, što je puno veći razlog za tugu od ispadanja iz Serie A. Posljednja tri kola kod Intera, susret na Bentegodiju protiv Sampdorije i gostovanje kod Frosinonea predstavljat će poseban ponos za sve navijače Chieva koji se opraštaju od iznimno skromnog čovjeka i velikog golgetera. 

"Odluku o povlačenju nisam donio u jednom danu. Dugo sam razmišljao o tome, mjesecima. Bilo je jako teško prelomiti, predsjednik me pokušao nagovoriti da promijenim odluku, ali vrijeme je da kažem dosta. Nakon 19 godina želim krenuti iznova i biti s ljudima koji vjeruju u sve ono u što vjerujem i ja. Dođete u određenu dob kad želite igrati, a ne možete, i nije vam drago biti na klupi. Nisam želio biti negativan i vrijeme je za kraj", naglasio je Pellissier.

Embed from Getty Images

Broj 31 bit će povučen i odlazi u povijest

Napadač je poniknuo u školi Torina, za koji je odigrao samo dva meča, a 2000. je stigao u Chievo. U prvoj sezoni je poslan na posudbu u SPAL, za koji je u 40 utakmica zabio 16 golova i upisao pet asistencija, a 2002. se vratio u Chievo čiji dres nosi do danas.

Odigrao je 512 utakmica, zabio 139 golova i upisao 29 asistencija.

Embed from Getty Images

Zbog svega toga njegov broj 31 bit će povučen po uzoru na šesticu Franca Baresija i trojku Paola Maldinija u Milanu, trojku Giacinta Facchettija u Interu, desetku Diega Maradone u Napoliju...

"Sergio je prvi put bio u Chievu čak 1998. godine, a onda je dvije godine kasnije i potpisao. Mogu mu samo zahvaliti iz dubine srca na svemu što je učinio za Chievo. Bio je uz klub u prvoj i drugoj ligi, u dobru i zlu. Jednostavno, on je duša Chieva i želimo ga zadržati u klubu nakon završetka karijere. Želimo da ostane ovdje s nama", jasan je predsjednik Chieva Luca Campedelli.

"Dres s brojem 31 bit će povučen iz dva razloga. Prvo zato što je to njegov dres, a drugo jer bi bila doista velika odgovornost za bilo kojeg nogometaša u Chievu igrati u dresu s tim brojem", zaključio je prvi čovjek kluba koji se potom na presici zagrlio s igračem. 

Ne želim biti simbol, već imati novu odgovornost

Pellissier je itekako zainteresiran da ostane u klubu, ali, kako kaže, ne želi biti samo simbol kluba već i raditi ozbiljan posao i imati odgovornost kao i uvijek na terenu, gdje je kao kapetan predvodio momčad.

"Predsjednik je moj prijatelj, ali ne znam kakva će biti njegova odluka. Kako god bude, na kraju će biti dobro. Od njega samo tražim mjesto s odgovornošću, a ne ulogu klupskog simbola. Ovo je moj klub i uvijek sam s ponosom igrao i bio kapetan ove ekipe", istaknuo je Pellissier.

Embed from Getty Images

"Vidjet ćemo tko će biti novi kapetan. Taj igrač mora osjećati Chievo, njegove navijače. Kad to osjetimo, sigurno ćemo prepoznati novog kapetana, a ima nekih zanimljivih igrača za tu ulogu u budućnosti."

Embed from Getty Images

Jednu utakmicu iz velike karijere je izdvojio.

"Pa, bilo ih je mnogo. Međutim, u sjećanju mi ostaje remi 2:2 protiv Juventusa u Torinu. Imao sam sjajnu priliku zabiti za 3:2, ali sam umjesto udarca, dodao loptu suigraču i propustili smo pobijediti. Bila bi to velika pobjeda u Torinu", zaključuje skromno napadač koji je u Serie A zabio 112 golova, 22 u Serie B i 16 u Serie C, dok je za reprezentaciju Italije odigrao nepravedno tek jednu utakmicu i postigao pogodak 2009. u pobjedi nad Sjevernom Irskom od 3:0, u prijateljskom susretu u Pisi.  

Od aktivnih igrača, on je treći najbolji strijelac u talijanskom prvenstvu sa spomenutih 112 golova, a ispred njega su samo Mauro Icardi (Inter) sa 120 i Fabio Quagliarella (Sampdoria) sa 149 pogodaka.  

Sergio Pellissier ikona je kakvih je u nogometu sve manje. 

Pročitajte više