HRVATSKA REPREZENTACIJA

Odlazi generacija Luke Modrića. Ovako će izgledati Hrvatska u budućnosti

Foto: EPA/Getty Images

ODGAĐANJE Europskog prvenstva s 2020. na 2021. godinu, kao i uvođenje Lige nacija, dovelo je europski reprezentativni nogomet u specifičnu situaciju. 

Reprezentacije očekuju susrete Lige nacija bez velikog pritiska jer im nisu važni kao oni u kvalifikacijama ili na velikim natjecanjima, ali su im opet važniji od prijateljskih susreta.

U takvoj situaciji reprezentacije koje nemaju velike ambicije u Ligi nacija imaju sjajnu priliku proširiti igrački kadar i bolje provjeriti određena imena. 

Koronavirus je Ligu nacija pretvorio u pripreme za Euro

Takvu priliku ima i izbornik Hrvatske Zlatko Dalić kojeg večeras čeka gostujući susret protiv Portugala (20:45), a onda narednog utorka još jedno gostovanje i to kod prvaka svijeta Francuske (20:45).

Hrvatsku u Ligi nacija čeka ukupno šest utakmica u kojima se susreće protiv Portugala, Francuske i Švedske. Ovaj dio natjecanja završava u studenom, a onda se u ožujku naredne godine igraju prva dva kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. Suparnici u ovim kvalifikacijama bit će poznati vjerojatno 29. studenog kada je zakazan ždrijeb, ali zbog koronakrize ništa nije sigurno. 

Nakon kvalifikacija za SP nova runda utakmica igrat će se vjerojatno krajem svibnja, odnosno početkom lipnja, a to će već biti pripremne utakmice za Euro 2021. gdje će Hrvatska igrati u grupi s Engleskom, Češkom i pobjednikom C Lige nacija (Srbija, Norveška, Škotska, Izrael).

Dakle, do početka Europskog prvenstva Hrvatska će igrati šest utakmica Lige nacija, dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo i dvije prijateljske utakmice.

Da nije bilo odgađanja Europskog prvenstva, nikada se ne bi dogodilo da devet mjeseci prije početka velikog natjecanja reprezentacije imaju samo dva kvalifikacijska susreta. Naravno da utakmice Lige nacija nisu nevažne, ali za velike reprezentacije one nemaju značaj kao kvalifikacije, jer najbolje rangirane reprezentacije svijeta poput Hrvatske ni ne pomišljaju se oslanjati na Ligu nacija kao na put kojim žele doći na veliko natjecanje.

Stoga Dalić na Ligu nacija može gledati kao na sjajnu priliku da već krene formirati momčad s kojom će igrati Euro, kao i da pripremi Hrvatsku za odlaske Luke Modrića i Ivana Rakitića, kao i ostalih igrača koji su ušli u četvrto desetljeće. Modrić će naredne srijede (9. rujna) proslaviti 35. rođendan, dok će Rakitić za vrijeme Eura već imati 33 godine.

Večeras kreću pripreme za budućnost reprezentacije 

Osim njih dvojice, u srpnju naredne godine Dejan Lovren će proslaviti 32. rođendan, a isto toliko godina u tom periodu imat će i Ivan Perišić i Domagoj Vida.

Foto: Mogući sastav Hrvatske nakon smjene generacije

Svi oni, pogotovo Lovren, Vida i Perišić, mogu konkurirati i za nastupe na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine pod uvjetom da Hrvatska izbori plasman, ali skoro nitko od njih vjerojatno neće biti član udarne postave u slučaju eventualnog plasmana na Euro 2024.

Tako ova Liga nacija, pored uigravanja za naredni Euro, može biti i provjera za igrače koji bi trebali zamijeniti generaciju koja je Hrvatskoj donijela srebro na Mundijalu u Rusiji prije dvije godine.

Pravi primjer za to je već utakmica s Portugalom. Dalić je za nju odlučio odmoriti Modrića i Rakitića, a njihova mjesta u veznom redu vjerojatno će uzeti Mario Pašalić (25) i Nikola Vlašić (22). Dalić će vrlo vjerojatno na klupi ostaviti Marcela Brozovića (27) i Ivana Perišića (31) koji su tek nedavno igrali finala Europa lige i Lige prvaka. Tako će u početnoj postavi najvjerojatnije biti Mateo Kovačić (26) i Josip Brekalo (22).

Pod pretpostavkom da će u napadu igrati Bruno Petković (25) i Ante Rebić (26), dolazimo do podatka da prosječna starosna dob veznog reda i napada u susretu protiv Portugala može iznositi 24,3 godine. Dakle, radi se o vrlo mladoj momčadi koja pred sobom ima još mnogo godina na vrhunskoj razini.

Ovdje do izražaja dolazi ono što smo spomenuli s početka teksta - uopće se ne osjeća pritisak što će Hrvatska na gostovanje kod Portugala putovati bez Modrića i Rakitića te da će vjerojatno odmarati Perišića i Brozovića. 

Dalić je svjestan da je Liga nacija priprema za Euro 

Sigurno je ohrabrujuća činjenica to što su zamjene ovim igračima također igrači koji igraju vrhunski nogomet i koji iza sebe imaju odlične sezone, ali da se radi o kvalifikacijskoj utakmici, sigurno bi postojale brige. Uostalom, svi igrači koji već sada mijenjaju iskusnije igrače ionako će vrlo brzo morati ponijeti teret sjajne generacije. O tome je govorio i Dalić pred ove utakmice.

Foto: Mogući sastav Hrvatske za Euro 2021.

''Puno će nam nedostajati igrači kojih nema, pogotovo dva kapetana, i to za nas jest hendikep, međutim u nekoj skoroj budućnosti Hrvatska će biti bez Modrića, Rakitića, Perišića, Lovrena, Vide… I doći će vrijeme da neki drugi igrači preuzmu njihove uloge. Stoga je ovo idealna šansa da se oni za to pripreme, da dobiju priliku igrati utakmice. Bit će nam teško bez Luke i Ivana, vi znate koliko sam osjetljiv na igrače koji su sa mnom u reprezentaciji od prvog dana i koliki je moj respekt prema njima, ali takva je situacija. Mislim da je ovo idealno vrijeme da mladi igrači koji igraju izvrsno u svojim klubovima dobiju priliku igrati za reprezentaciju jer će uskoro oni biti nositelji igre i zamijeniti starije igrače. To je neminovno", kazao je Dalić.

Hrvatska pred sobom ima utakmicu protiv ozbiljnog suparnika u kojoj sve osim katastrofalne igre i rezultata može donijeti i dobre stvari. Takve će biti i ostale utakmice Lige nacija. U njima Dalić može mnogo više dobiti nego izgubiti, jer posao mu može ovisiti o Ligi nacija samo u slučaju izrazito loših predstava, ali to bi bilo veliko iznenađenje.

Već smo pobrojili igrače koji mijenjaju Modrića i Rakitića i koji će već protiv Portugala skoro sigurno biti starteri, a to su Pašalić i Vlašić. To je vrlo važno, jer Pašalić do sada ima tek 12 nastupa za Hrvatsku od čega samo tri kao starter, dok je Vlašić zabilježio 11 nastupa od čega šest kao starer.

Za razliku od Vlašića koji je pet natjecateljskih utakmica (jedna Lige nacija i četiri utakmice kvalifikacija za Euro) počeo kao starter, Pašalić još uvijek u natjecateljskim utakmicama za Hrvatsku nije bio starter.

Osim njih, igrači od kojih se mnogo očekuje u budućnosti, a koji imaju vrlo malo nastupa su Borna Barišić (27 godina, 12 nastupa), Duje Ćaleta-Car (23 godine, pet nastupa), Marin Pongračić (22 godine, bez nastupa), Josip Brekalo (22 godine, 11 nastupa) i Bruno Petković (25 godina, osam nastupa).

Svima njima Dalić bi mogao tijekom Lige nacija dati šansu da steknu još veće iskustvo u dresu reprezentacije. Kada se svim ovim imenima dodaju igrači kao što su Domagoj Bradarić (20) i Nikola Moro (22), onda do izražaja dolazi potencijal koji posjeduje Hrvatska u budućnosti.

Foto: Očekivani sastav za utakmicu s Portugalom večeras

Dalić se nada da će na Euru moći računati na većinu igrača koji su igrali i u Rusiji, tako da bi prvu postavu mogli činiti Livaković, Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić, Brozović, Modrić, Rakitić, Perišić, Rebić i Petković, a za Svjetsko prvenstvo u Kataru ne bi trebalo biti mnogo izmjena osim te što će Modrić i Rakitić vrlo vjerojatno otići iz reprezentacije.

No ono što se sad u Ligi nacija već može naslutiti je potencijalna momčad Hrvatske na Euru za četiri godine. Iako je rano govoriti o tome, može se istaknuti postava Livaković, Vrsaljko, Pongračić, Ćaleta-Car, Barišić, Brozović, Pašalić, Vlašić, Rebić, Brekalo, Petković koja će za vrijeme Eura 2024. biti u najboljim igračkim godinama, a koja već sada izgleda vrlo ozbiljno.

Smjena generacija nije nešto što je poželjno raditi ni prekasno ni prerano, odnosno na silu, ali kada se pruža prilika kao što je ova Liga nacija koja dolazi devet mjeseci prije početka velikog natjecanja na kojem je Hrvatska već izborila plasman, onda je mnogo lakše planirati i bližu i dalju budućnost.

Pročitajte više