transferi

Odlazi posljednji simbol velike Rijeke

Foto: HNK Rijeka, Nel Pavletic/PIXSELL

ZORAN KVRŽIĆ (31) napustit će Rijeku u siječnju, potvrdio je zamjenik sportskog direktora Rijeke Ivan Mance u ponedjeljak.

"Dobili smo jednu ponudu za Zorana. Kad smo na ljeto produljivali ugovor s njim, ostao je jedan džentlmenski dogovor da ako klub dobije ponudu do određene cifre, a Zoran bude izuzetno zadovoljan uvjetima, klub će mu dati priliku da riješi egzistencijalna pitanja transferom u inozemstvo zbog svega što je napravio za Rijeku proteklih godina", kazao je Mance pa dodao:

"Tijekom ponedjeljka ujutro razgovarao je o svom potencijalnom novom angažmanu i mislim da je taj transfer vrlo blizu realizacije."

Kako neslužbeno doznaje Index, Kvržić odlazi u turski Kayserispor, u kojem će ga trenirati Robert Prosinečki, koji je nedavno preuzeo klub. Poznato je da ga donedavni izbornik reprezentacije BiH iznimno cijeni kao igrača te je odigrao presudnu ulogu u pregovorima. 

Mance je dodao da Rijeka neće dovoditi ciljanu zamjenu za iskusnog igrača jer na toj poziciji već ima Ivana Tomečaka i Momčila Raspopovića.

Odlazi kao jedan od posljednjih simbola velike Rijeke

Kvržić je u Rijeku stigao još 2013. godine iz Osijeka i jedan je od simbola Rijekinog preporoda, koji je počeo iste godine kada je došao. Tada je bio jedan od strijelaca u rušenju bundesligaša Stuttgarta na putu do povijesnog ulaska Rijeke u skupine Europa lige. 

Točnije, postigao je pobjednički pogodak Rijeke u slavlju protiv Nijemaca na Kantridi 2:1, dok je na uzvratu na Mercedes-Benz Areni asistirao Leonu Benku za vodstvo na utakmici koja je završila 2:2.

Kvržić tako odlazi kao jedan od posljednjih simbola velike Rijeke. Ostao je jedino Ivan Tomečak iz ekipe koja je preporodila klub te 2013. godine, kad su došli Damir Mišković i trener Matjaž Kek. 

Kvržić, zanimljivo, nije bio u momčadi Rijeke kad je zaustavila Dinamovu dominaciju i osvojila prvenstvo Hrvatske, ali je dvostruki osvajač Kupa Hrvatske.

U posljednjem Kupu prošle sezone odigrao je jednu od najboljih partija u dresu Rijeke u cijeloj karijeri. Bh. reprezentativac je kao kapetan postigao prekrasan pogodak za konačnih 3:1 protiv Dinama u finalu na Aldo Drosini, a prije toga je jedan pogodak namjestio. 

Bišćanu je bio ključan igrač, sjajnim partijama prošle sezone zaradio i poziv u reprezentaciju BiH

Iako je Rijeku u međuvremenu napuštao i vraćao se (posudbe u Speziju i Sheriff), Kvržić će ostati upamćen kao jedan od važnijih igrača u novijoj povijesti kluba s Kvarnera.

Najviše će ga pamtiti po njegovoj polivalentnosti na desnoj strani, na kojoj je igrao na svim pozicijama počevši od beka do krilnog napadača. Matjaž Kek ga je svojevremeno koristio i na obje krilne napadačke pozicije, kao i na mjestu iza napadača. 

Bio je i jedan od temeljnih igrača u postavi Igora Bišćana prošle sezone, koju je zaključio s tri pogotka i čak 11 asistencija. Odličnim predstavama u bijelom dresu zaslužio je i poziv u reprezentaciju BiH s kojom je igrao kvalifikacije za Euro 2020.

Kvržić je kao nagradu za dobru prošlu sezonu u rujnu 2019. dobio novi, trogodišnji ugovor s opcijom produljenja na još jednu godinu. Odradio je tek pola sezone novog ugovora, a onda aktivirao tzv. džentlmensku klauzulu, koju je Mance spomenuo, i odlučio se na odlazak u inozemstvo. 

Dolaskom Slovenca u Rijeku, Kvržić je upao u probleme

Dolaskom novog trenera, Slovenca Simona Rožmana, Kvržić je upao u probleme. Naime, bio je dio skupine potjeranih igrača iz kluba koji su navodno remetili mir u svlačionici. Mamić, Punčec i Šimić su potjerani iz kluba, dok je bh. reprezentativac bio samo udaljen iz ekipe u koju se na koncu nije ni vratio. 

U Rijeci je ukupno odigrao 170 utakmica, postigao 22 gola i dodao 34 asistencije. 
 

Pročitajte više