OI 2012: OTPALI HAVANA, RIO DE JANEIRO, LEIPZIG I ISTANBUL

Pariz, New York, Moskva, London i Madrid ostaju kandidati za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2012, dok su sa liste ispali Havana, Rio de Janeiro, Istanbul i Leipzig, priopćio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak. L

Izvršni odbor MOO-a donio je tu odluku jednoglasno, a priopćio ju je predsjednik MOO-a Jacques Rogge na konferenciji za novinare u Lausannei.

Pet preostalih gradova-kandidata imat će do 6. srpnja 2005., kada će se odlučivati o domaćinu Igara, vremena uvjeriti čelnike MOO-a da upravo oni zaslužuju organizaciju Olimpijskih igara, dok je Rogge naglasio da će MOO dva mjeseca prije odluke još smanjiti listu na tri ili četiri kandidata.

Među preostalim gradovima kao glavni favorit se nameće Pariz, koji je bio domaćin Igara 1924., a njegova temeljna infrastruktura i smještajni kapaciteti - što su glavne kategorije prilikom ocjenjivanja - zamalo nadmašuju suparničke kandidature.

Također, MOO će prilikom izbora domaćina veliku pažnju posvetiti i sigurnosti, što dosad nije bio ključan faktor u prijašnjim izborima.

Najveći gubitnik je glavni grad Kube Havana, koja je već drugi puta zaredom ispada već prilikom prvoga smanjenja liste i to opet zbog nedovoljne infrastrukture i smještajnih kapaciteta. Istanbul se četvrti puta neuspješno natjecao za domaćina, Leipzig kao grad od tek pola milijuna žitelja i nije imao pravu šansu, dok nije prošao ni Rio de Janeiro čija je glavna prednost bila razmještaj svih objekata u radijusu od 26 kilometara i činjenica da Južna Amerika nikad nije organizirala Olimpijske igre.

(Hina) xrš yrš

Pročitajte više