Olimpijsku baklju prvi put će nositi profesionalni gejmeri

Foto: KT Rolster
 
ZIMSKE olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pjongčangu od 9. do 25. veljače, a u donošenju olimpijske baklje iz Grčke prvi put će sudjelovati profesionalni gejmeri. Čast su dobili igrači tima KT Rolster koji su krajem prošle godine osvojili KeSPA kup savladavši u finalu korejske prvake Longzhu Gaming.
 
KT Rolster je kultna korejska esport organizacija koja je nastala kao tim za StarCraft: Brood War. Jedna su od osam organizacija u sastavu KeSPA-e, korejske esport asocijacije. Najpoznatiji su po sudjelovanju u LCK-u, korejskom League of Legends prvenstvu. Upravo je njihov LoL tim dobio priliku nositi olimpijsku baklju, a sudjelovat će svih pet igrača iz tima.
 
Screenshot: OGN
 
Esport kakav danas poznajemo nastao je u Južnoj Koreji i zato ta zemlja zasluženo nosi titulu kolijevke esporta. Međutim, esport u njoj nije samo nastao nego je Koreja u tom pogledu posljednjih 20 godina najrazvijenija zemlja na svijetu. Zato ne treba čuditi da su se baš Korejci odlučili prvi puta pozvati profesionalne gejmere da nose olimpijsku baklju.
 
>>Kako je Južna Koreja postala kolijevka globalnog fenomena zvanog esport
 
Novi je to rasplet situacije u kojoj određene azijske zemlje predvođene Južnom Korejom i Kinom žele dovesti esport na Olimpijske igre, ali i neke druge sportske manifestacije. Krajnji cilj je potpuno izjednačavanje esporta sa sportom, za što je devet zemalja 2008. u Koreji osnovalo International e-Sports Federation. Kada bi se u naumu uspjelo, zemlje s visoko razvijenim esportom predvođene Korejom imale bi nadmoćan utjecaj te bi donosile sve ključne odluke. Međutim, postoje brojni problemi. Od onih da su videoigre nečije vlasništvo te ih se ne može regulirati kao sportove do toga da većina navodno promiče nasilje, kao i neke druge poroke. 
 
Esport industrija je također podijeljena oko istog pitanja i dobar dio smatra da esportu nije mjesto na Olimpijskim igrama nego da industrija sama treba nastaviti rasti i potpuno izgraditi vlastiti identitet te tako promicati iste ili slične vrijednosti. Međunarodni olimpijski odbor bi pak volio pomladiti Olimpijske igre i privući mlađu publiku, ali zbog ranije navedenih razloga ne mogu to tako jednostavno učiniti. 
 
Neki pomaci se ipak događaju. Ususret Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu će se održati Intel Extreme Masters u organizaciji ESL-a, a sada je pet profesionalnih gejmera dobilo priliku nositi olimpijsku baklju. To će učiniti 15. siječnja u periodu od 13:04 do 13:19 kroz Seul. Velika je to čast za svakog sportaša, i gejmera. 
 
Olimpijski plamen je simbol vječne vatre koji potječe iz grčke mitologije. Poznata je to priča o  Prometeju koji je ukrao vatru iz doma boga Zeusa te je poklonio ljudima. Plamen je na otvaranju modernih Olimpijskih igara prvi put upaljen u Amsterdamu 1928., a način štafetnog prenošenja bakljom inauguriran je u sklopu priprema i otvaranja Olimpijskih igara u Berlinu 1936. Plamen za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu u Južnu je Koreju stigao 1. studenog, 100 dana prije početka Igara.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz esport, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Esport
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više