REPREZENTACIJE

Olmo nije u Top 10! Ovo su najskuplji igrači bez nastupa za reprezentaciju

Foto: Filip Kos/PIXSELL

KYLIAN MBAPPE najskuplji je svjetski nogometaš. Prema Transfermarktu, najvjerodostojnijem i najpopularnijem izvoru za procjenu tržišne vrijednosti nogometaša, Mbappe bi trebao koštati 200 milijuna eura. 

Neymar vrijedi 180 milijuna, a četiri igrača - Mohamed Salah, Harry Kane, Eden Hazard i Leo Messi - procijenjena su na 150 milijuna. 

Koliko su vrijednosti nogometaša porasle u ovom desetljeću, pokazuje podatak da je čak 125 nogometaša procijenjeno na 50 ili više milijuna eura, među kojima i jedan Hrvat - Marcelo Brozović.

Svih njih 125 zaigralo je za reprezentaciju svoje (ili neke druge) zemlje. Ali već među onima koji su procijenjeni na 45 milijuna ima nekoliko igrača koji još nisu debitirali za nacionalnu vrstu. Zapravo, točno trojica. I sva trojica su Francuzi.

Popis 25 najvrjednijih igrača bez nastupa za reprezentaciju, koji je objavio Transfermarkt, savršeno pokazuje koliko su svjetski prvaci zapravo jaki kad imaju čak tri tako vrijedna igrača koja još nisu ni isprobali u nacionalnoj momčadi. Još je fascinantniji podatak da skoro polovicu tog popisa od 25 igrača čine Francuzi - njih 12. S takvom bazom talenata potpuno je jasno zašto su najbolji na svijetu, kad svaki izostanak mogu nadoknaditi s dva ili tri zamjenska vrhunska igrača.

Tek nešto lošije kotiraju Španjolci. Oni, doduše, imaju samo jednog igrača u Top 10, ali čak devetoricu u Top 25. Među njima je, odmah izvan popisa 10 najboljih, Dinamova zvijezda Dani Olmo.

Houssem Aouar (Francuska) 45 mil. €

Svestrani veznjak ima 21 godinu i igra u Lyonu, u koji je stigao s nepunih 10 godina. Standardni je član francuske U-21 reprezentacije, a očekuje se da će biti među prvima s ovog popisa koji će dobiti šansu u A selekciji. Ne gine mu transfer veći od 50 milijuna, možda već idućeg ljeta.

Embed from Getty Images

Ibrahima Konate (Francuska) 45 mil. €

Ovaj 194 cm visoki stoper jedan je od dvojice francuskih mladića na ovom popisu koji igraju u RB Leipzigu. Počeo je u Parizu, s 15 godina je otišao u Sochaux, debitirao je za prvu momčad u proljetnom dijelu sezone 2016/17, odigrao je 13 utakmica i na ljeto kao slobodan igrač otišao u Njemačku. Sad mu je 20 godina, prošao je sve francuske mlađe reprezentativne kategorije, vjerojatno neće dugo čekati ni na debi u seniorskoj reprezentaciji.

Embed from Getty Images

Sebastien Haller (Francuska) 45 mil. €

Napadač West Hama najstariji je od trojice koja dijele prvo mjesto s istom procijenjenom vrijednosti i jedini od njih ima već raznovrsnu internacionalnu karijeru. Ima 25 godina, a nakon odlaska iz Auxerrea 2015. igrao je za nizozemski Utrecht te Eintracht Frankfurt, prije nego što je ovog ljeta otišao na Otok za 45 milijuna. U Frankfurtu bi možda bio prvi strijelac Bundeslige da nije bilo ozljede zbog koje je propustio mjesec dana u završnici sezone. U West Hamu se već pokazao kao pojačanje, zasad je zabio četiri gola. U većini reprezentacija bio bi prvotimac, u Francuskoj nije ni u kadru, iako je prošao sve mlađe selekcije.

Embed from Getty Images

Rodrygo (Brazil) 40 mil. €

Prvi ne-Francuz na popisu je 18-godišnji Brazilac Rodrygo, za kojeg je Real Madrid ovog ljeta Santosu iskrcao 45 milijuna eura. Ipak, čini se da je to bilo ulaganje za budućnost jer je u prvoj momčadi zasad odigrao samo 19 minuta. Za prvi sastav Santosa debitirao je kao 16-godišnjak, a u drugoj sezoni je odigrao već 35 utakmica i postigao osam golova.

Embed from Getty Images

Dayot Upamecano (Francuska) 40 mil. €

On je vršnjak, sunarodnjak i klupski suigrač spomenutog Konatea u Leipzigu, a i također je stoper. Razlika je u tome što je Upamecano osam centimetara niži i što je u inozemstvo otišao prije nego što je odigrao i jednu seniorsku utakmicu za Valenciennes. Kao 16-godišnjak je stigao u austrijski Liefering, godinu poslije prešao je u Red Bull Salzburg, koji ga je nakon godinu dana proslijedio u sestrinski Leipzig. Tamo je standardan prvotimac, brz je i strašan tehničar pa ne čudi da ga je ovog ljeta želio Arsenal, ali ne za 100 milijuna, koliko su Nijemci tražili.

Embed from Getty Images

Ryan Sessegnon (Engleska) 35 mil. €

Jedan od najvećih talenata engleskog nogometa 19-godišnji je ljevak Ryan Sessegnon, koji je u prvu momčad matičnog Fulhama ušao već sa 16 godina i u tri sezone sakupio više od 100 nastupa. Iako prošle sezone nije oduševio, a Fulham je ispao iz Premiershipa, Tottenham ga je ovog ljeta doveo za 27 milijuna eura kao jedno od prvih pojačanja nakon godinu i pol dana apstinencije od transfera. Međutim, u lipnju je ozlijedio tetivu, još se nije oporavio, a Mauricio Pochettino još nije siguran kako će ga koristiti kad se vrati.

Embed from Getty Images

Joelinton (Brazil) 35 mil. €

Nakon samo 12 utakmica za matični Sport Recife ovaj 23-godišnji brazilski napadač otisnuo se u Europu. Četiri je godine bio član Hoffenheima, makar je središnje dvije bio na posudbi u bečkom Rapidu. Solidnu prošlu sezonu s 11 golova u 35 nastupa naplatio je transferom u Newcastle za 44 milijuna eura. Za Brazil ima samo četiri nastupa za U-17 selekcije, nije ni blizu A reprezentacije.

Embed from Getty Images

Issa Diop (Francuska) 35 mil. €

Još jedan stasiti francuski stoper, 194 cm visoki 22-godišnjak dijete je Toulousea, u čijoj je seniorskoj momčadi proveo tri odlične sezone. Na ljeto 2018. kupio ga je West Ham za 22 milijuna eura i od početka je standardan, već je sakupio skoro 50 nastupa. Prošao je sve mlađe selekcije i 2016. je osvojio Euro U-19, postigavši gol u finalu. Zbog podrijetla roditelja ima pravo igrati i za Maroko i Senegal, ali obećao se Francuzima.

Embed from Getty Images

Abdou Diallo (Francuska) 35 mil. €

Posljednji Francuz od njih šestorice u Top 10 ovog popisa je 23-godišnji branič Abdou Diallo, koji je formativne godine proveo u Monacu, a posljednje dvije sezone igrao je u Bundesligi za Mainz i Borussiju Dortmund, koja ga je ovog ljeta prodala PSG-u za 32 milijuna eura. Žuto-crni nisu na njemu puno zaradili jer su ga doveli za 28 milijuna, ali postao je potrošna roba nakon što su vratili Matsa Hummelsa. U U-21 reprezentaciji bio je kapetan, ali debi za A selekciju još čeka.

Embed from Getty Images

Alejandro Grimaldo (Španjolska) 32 mil. €

Lijevi bek iz Valencije četiri je godine proveo u La Masiji i još je tri igrao za Barcelonu B, ali u prvi se sastav nije mogao probiti pa je 2015. za sitniš prešao u Benficu, u kojoj je već treću sezonu praktički nezamjenjiv. Pamte ga i navijači Dinama, kojem je lani zabio prekrasnu golčinu u produžetku.

Embed from Getty Images

Dani Olmo (Španjolska) 30 mil. €

Grimaldo je zaključio Top 10 najskupljih igrača svijeta bez nastupa za reprezentaciju, a ostatak popisa počinje još šestoricom Španjolaca koje Transfermarkt procjenjuje na 30 milijuna eura. Među njima je i Dinamova zvijezda Dani Olmo, no i on bi vrlo brzo mogao nestati s ove liste, možda već na idućem okupljanju.

Embed from Getty Images

Pročitajte više