Opet luzeri: Hrvatska prosula plus 15 i poklonila Sloveniji polufinale Eurobasketa

VRATA polufinala bila su nam širom otvorena, ali kroz njih su na kraju prošli Slovenci. Hrvatska je prosula svojih 15 razlike, Slovenija je to znala iskoristiti. Konačni poraz rezultatom 67:65 nije neočekivan; ipak je Hrvatska u trećoj četvrtini zabila mizerna tri koša, a u cijelom drugom poluvremenu ukupno 18 poena.

> Tijek susreta

> Kobna četvrtfinala: Od Turske do Poljske, Hrvatska je uvijek znala sve prokockati

> Roko i Nicević nakon još jednog crnog četvrtfinala: Slovencima smo poklonili pobjedu

Prvo poluvrijeme bilo je primjer košarke kakvu smo se nadali da će hrvatska reprezentacija igrati na ovom prvenstvu. Košarke koja nije bila niti lijepa, niti savršena, ali je producirala rezultat. Roko Ukić imao je svoj dan, pratio ga je Zoran Planinić. Hrvatska je kontrolirala skok u obrani, lovila solidan broj lopti u napadu. Šut je bio daleko od savršenog, ali ulazilo je kad je bilo najpotrebnije.

Repešine rotacije opet razbile ritam ekipe

No, "veliki strateg" Jasmin Repeša i u ovoj je utakmici uspio razbiti ritam svoje vlastite ekipe. Manje od 15 minuta mu je bilo potrebno da izrotira cijeli roster, a rijetko je kad na parketu ista petorka bila dulje od dvije minute. Čak ni kad smo igrali najbolje. Cijenu smo platili u drugom poluvremenu, iako se poraz nazirao već krajem prvog. 20 sekundi prije kraja da budemo točniji; toliko je vremena Sloveniji bilo dovoljno da dođe sa minus 15 na minus osam zahvaljujući glupoj tehničkoj pogrešci Popovića.

Najveća slabost ove reprezentacije njena je mentalna snaga i Slovenci su to iskoristili. U drugom dijelu su nas stisli, nekoliko isforsiranih šuteva i par skokova u napadu bilo je dovoljno da se Repešina momčad raspadne. Bijedna tri (!) koša u trećoj četvrtini bili su najava neizbježnog poraza. Hrvatska je u drugom poluvremenu izgubila vođu (Ukić je bezglavo srljao i zabijao se pod koš pokušavajući isforsirati šut), izgubila je kontrolu šuta i, što je najvažnije od svega, izgubila je ideju.

Erazem Lorbek razbio Hrvatsku

Cijelo drugo poluvrijeme Hrvatska nije odigrala niti jednu jedinu akciju s glavom i repom, a na Popovićeve šuteve nismo mogli računati zbog spomenute pogreške pa nas je u igri na kraju držao samo Nikola Vujčić koji je večeras odigrao svoje jedine dobre minute na prvenstvu ako izuzmemo partiju protiv Izraela. Na kraju ništa nije bilo dovoljno; Erazem Lorbek nas je razbio s 27 koševa i 8 skokova, Boštjan Nachbar je pomogao s 12, a Jaka Lakovič s 11. Hrvate je predvodio Ukić s 21, Planinić je dodao 11, a Nicević 10.

Na krilima Ukića i obrane do plus 15

Hrvatsku igru u prvom dijelu nosio je Roko Leni Ukić, a veliko priznanje treba odati i čvrstoj i odlično uigranoj obrani koja je namučila Slovence. Počelo je bacanjem Kasuna nakon čega je Slovenija povela 3:1, ali bilo je to njihovo jedino vodstvo u prvom poluvremenu. Hrvatski košarkaši igrali su vrlo čvrsto; već nakon tri minute prve četvrtine bili su u bonusu, a jednako toliko je trebalo Baniću da napravi tri osobne, ali presing se isplatio. Ukić je nanizao nekoliko lijepih poena, Planinić je pogodio našu prvu tricu nakon šest minuta igre, a na isti se način nadovezao i Ukić pa je Hrvatska uskoro otišla na plus osam.

Varijacije u kvaliteti hrvatske napadačke igre i ovoga su puta zbog Repešinih čestih rotacija bile velike, ali čvrsta obrana garantirala je očuvanje razlike. Ukić je prvu četvrtinu završio sa 12 koševa, a izvrsno je nastavio i u drugoj. Slovenija je početkom četvrtine stisla obranu i došla na samo minus dva (29:27), ali tada je krenula serija Hrvatske. Planinić je pogodio tricu, Nachbar je izgubio živce nakon drugog uzastopnog faula u napadu, a Hrvatska je preko Nicevića otišla na dotad maksimalnih plus 11. Odličan učinak u ovom razdoblju imao je i Prkačin, a zalaganjem u obrani iskazao se i Stojić.

Dvadeset sekundi prije kraja poluvremena Hrvatska je imala velikih plus 15 (47:32), ali Slovenci su uspjeli napraviti seriju 7:0. Dva bacanja je zabio D. Lorbek, a Popović je zbog prigovora sucu dobio tehničku što je Slovencima omogućilo nova bacanja i tricu za kraj poluvremena pa se na odmor otišlo rezultatom 47:39.

Pročitajte više