Oršiću je ispadanje iz lige došlo kao naručeno. Gdje će nastaviti karijeru?

Foto: Profimedia

SOUTHAMPTON je porazom od Fulhama u subotu i matematički ispao iz lige i sljedeće sezone će igrati u Championshipu. No, s njim u niži rang gotovo sigurno neće otići Mislav Oršić. Za razliku od Southamptona, Oršiću je njegovim ispadanjem nakon tmurnih gotovo pola godine napokon, čini se, svanulo.

Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena došao je ove zime u Southampton kao čovjek koji je klubu trebao pomoći da se spasi ispadanja. No, baš s njegovim dolaskom Saintsi su spojili nekoliko dobrih rezultata i tadašnji trener Nathan Jones nije želio mijenjati pobjedničku ekipu.

Kupili Oršića pa još dva igrača na njegovoj poziciji

S vremenom su rezultati izostali, Jones je dobio otkaz, ali ni njegov nasljednik Ruben Selles nije previše uzimao Oršića u obzir. Osim toga, nakon što je kupio Oršića Southampton je pomalo neočekivano za 25 milijuna eura doveo Kamaldeena Sulemanu iz Rennesa i za osam milijuna eura otkupio je Samuela Edozieja iz Cityja. Obojica igraju na Oršićevoj poziciji.

Oba trenera su prije Oršića na poziciju lijevoga krila stavljali Edozieja i Sulemanu koji su zajedno ove sezone odigrali 40 utakmica za Southampton, a njihov kombinirani učinak iznosi točno jednu asistenciju.

Oršić je samo na Svjetskom prvenstvu napravio više nego njih dvojica u čitavoj sezoni, ali pravu priliku u Southamptonu nikad nije dobio. Također, Oršić je klubovima iz Premier lige zabio pet golova u osam utakmica za Dinamo što je više nego Edozie, Elyounoussi, Djenepo, Adam i Stuart Armstrong zajedno (tri gola) u 130 kombiniranih nastupa.

Oba trenera hvalila su Oršića na treninzima, govorili su mu da će njegova prilika sigurno doći, ali on je polako ispadao iz kadra prve momčadi da bi onda potpuno ispao iz svih kombinacija za sastav Southamptona. Kako je do toga došlo, nitko nije suvislo objasnio ni Oršiću ni njegovu agentu, ali ta priča je završena.

Da je Southampton nekim čudom ostao u ligi, Oršić bi vjerojatno ostao i u novoj sezoni se pokušao izboriti za poziciju. Ovako, kako doznajemo, ne pada mu na pamet igrati u Championshipu, već će ovog ljeta pokušati naći novi klub.

Dinamo ga želi vratiti

Glavna vijest je da je za Oršića jako zainteresiran Dinamo koji ga je prodao u siječnju za 5.75 milijuna eura. Hrvatski prvak poslao je prvu ponudu Southamptonu, ali je ona odbijena iako će se pregovori sigurno nastaviti.

Računica Southamptona je jasna. U ovako ranoj fazi priča o ljetnim transferima, malo manje od mjesec dana prije početka ljetnog prijelaznog roka, Englezi ne namjeravaju dogovoriti Oršićevu posudbu. Trenutačno ih zanima samo transfer kako bi amortizirali sav ili barem veći dio onoga što su za Oršića platili. Posudba bi došla u obzir samo ako ga ne bi uspjeli transferirati.

Southampton je Dinamu dosad isplatio pola iznosa za Oršićev transfer, a preostale dvije rate isplatit će u rujnu i u veljači. Pojavila se priča da bi Southampton čak i pristao na to da mu Dinamo otpiše preostali iznos za Oršića pa da on nakon sporazumnog raskida dođe kao slobodan igrač. No, preostali iznos je veći od onoga što je Dinamo dosad ponudio pa Englezi čekaju novu ponudu.

Oršiću se sviđa opcija povratka u Dinamo jer je on prije svega veliki dinamovac, a i obiteljski je vezan za Zagreb u kojem je rođen. Ne treba naglašavati koliko mu je bilo lijepo u Dinamu i kako ovdje poznaje i momčad i ligu, a i Igor Bišćan je nedavno rekao da ne bi imao ništa protiv njegova povratka na Maksimir.

Zagrizli Bjelica i turski velikan

No dok Dinamo važe novu ponudu, za Oršića se pojavio interes brojnih klubova. Najzainteresiraniji je Nenad Bjelica koji bi ga jako želio dovesti u Trabzonspor, ali i on je, kao i Dinamo, opterećen ne prevelikim budžetom. 

Trabzonsporova financijska moć slična je Dinamovoj, ali najveći adut toga kluba je Nenad Bjelica koji je u Dinamu jako dobro surađivao s Oršićem. Problem za Bjelicu i Dinamo je što Oršića želi i Bešiktaš, a njegova platežna moć puno je veća od Dinamove i Trabzonsporove.

Interes postoji iz svih liga. Kako doznajemo, za Oršića je zainteresirana Osasuna te jedan francuski klub koji u zadnje vrijeme ispituju teren oko njegova mogućeg transfera. No, činjenica je da je za nešto konkretnije trenutačno puno prerano.

Tek je sredina svibnja. Svašta se još može dogoditi

Sredinom svibnja transferi se ipak rijeko dogovaraju, a osobito do sredine srpnja puno toga se može promijeniti i puno toga će biti jasnije. Kad je Dinamo u pitanju, Šimić i Bišćan bi željeli do početka europskih kvalifikacija (25. srpnja) imati što jasniju sliku kad je prva momčad u pitanju.

Ako u njoj vide Oršića, morat će konkretnije reagirati, odnosno podebljati ponudu koju su poslali Englezima. Ode li Luka Ivanušec, na lijevom krilu će ostati velika praznina, a Oršić bi u nju upao manje-više bezbolno.

No, ostane li Ivanušec, koji ove sezone igra u sjajnoj formi, bila bi gužva na lijevom krilu, ali Oršić bi Bišćanu sigurno ponudio još jednu napadačku opciju. Nije upitno da bi njegov povratak sigurno dodatno zapalio Dinamove navijače i da bi svi u klubu vjerovali da s njim mogu ponovno dohvatiti Ligu prvaka.

Pročitajte više