"Osijek je uništen klub. Nesposobni Bjelica sve je upropastio"

U POSLJEDNJEM susretu 25. kola HNL-a Hajduk je nikad lakše u Gradskom vrtu pobijedio očajni Osijek s 2:0. Na poslovično teškom i zahtjevnom gostovanju neuvjerljivi Hajduk je drugi put u samo nekoliko dana slomio Osječane. Nakon ispadanja Osijeka od Hajduka u Kupu otkaz je dobio Rene Poms, a ništa više sreće nije imao ni novi trener Borimir Perković.

Čini se da krizi nema kraja, klub je bez pobjede već sedam utakmica, a legenda kluba Jurica Vranješ u intervjuu za Index tvrdi da je za sve kriv Nenad Bjelica, čiji je mandat uništio klub iz Gradskog vrta. Bivši reprezentativac Hrvatske i finalist Lige prvaka 2002. kaže da je nesposobnost Nenada Bjelice dovela do aktualne situacije.

Što se događa u Osijeku?

Što se događa? Ništa, samo posljedice onoga što je Nenad Bjelica ostavio u Osijeku sad dolaze na naplatu. Bjelica je doveo toliko poluproizvoda i njima nakrcao klub da je zabetonirao klub na dva, tri prijelazna roka. U jednom trenutku je klub imao preko 40 igrača, a svi su imali vrhunske ugovore, totalno nesrazmjerne kvaliteti. Sad ih klub mora plaćati, a oni ne žele nigdje otići jer dobro znaju da im taj novac nitko neće dati.

Bjelica u Osijeku nije napravio baš ništa, imao je fantastična primanja, a ostavio je samo pustoš iza sebe. Tijekom prijenosa utakmice s Hajdukom čuo sam nešto što me zapanjilo. Komentator je rekao da Leovca ne stavljaju u igru da ne ispuni kvotu odigranih utakmica pa da mu se samim tim ne produži ugovor.

Sramota je da dovedeš igrača s 32, 33 godine i potpišeš s njim ugovor u kojem stoji da mu se on automatski produžuje, a po nekim mojim saznanjima Leovac u Osijeku prima oko 30 tisuća eura mjesečno. Bjelica je te pare dao igraču u tim godinama koji nigdje na svijetu ne bi dobio takav ugovor, a samim tim je zatvorio vrata nekom svom junioru. Spomenuo sam Leovca, ali takvih nepotrebnih igrača je sedam, osam.

U međuvremenu su u klub stigli Mađari, uložili su novac, grade stadion i, logično, žele povrat novca. No ne mogu ga dobiti jer nemaju koga prodati. I što onda naprave? Prodali su Belju za tri milijuna, što je po meni sramota. UEFA je sa 600 tisuća eura kaznila Osijek zbog kršenja Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova.

Uvjeren sam da su novi vlasnici Osijeka to napravili namjerno, samo da više ne moraju kupovati igrače, već da ih moraju prodavati. Sve to mogu zahvaliti gospodinu Nenadu Bjelici koji je devastirao Osijek. 

Osijek je nedavno smijenio Pomsa i za trenera je doveo Borimira Perkovića. Je li po Vama to logičan odabir ili je u pitanju samo vatrogasno rješenje uprave kluba?

Koliko para, toliko muzike. Boro je bio igrač Osijeka, igrali smo skupa neko vrijeme prije nego li sam otišao u Njemačku. Dobar igrač, odličan čovjek, e sad, kakav je trener... Znam da je bio u Zaprešiću, no ne poznajem dobro njegov trenerski rad. Uprava kluba se vjerojatno zbog financijske dubioze odlučila za što manju štetu i doveli su Boru.

Njemu od srca želim da uspije. Protiv Dinama je dobro krenuo, izvukao je bod, ali sad je izgubio od Hajduka. Sad dolaze utakmice u kojima očekujem da će napraviti pozitivan iskorak.

Rekli ste da se uprava odlučila za Perkovića da bi ''šteta bila što manja''. Mislite li da je i to posljedica Bjeličine ere u Osijeku?

Naravno. Čovjek je zabetonirao Osijek svojim transferima i krcanjem igrača. Za jednog Lovrića platiti 2.5 milijuna eura? Ma dajte, molim vas. Krcao klub starim i isluženim igračima, umjesto da je dao priliku juniorima i nekim mlađim igračima. Što je to nego poigravanje s investitorima? Imao je sve ovlasti u klubu, a čovjek je pokazao da je totalno nesposoban.

Spomenuli ste Lovrića. Došao je na velika vrata i za velik novac u Osijek, a nije pokazao puno. Kako komentirate taj posao?

Jedan od najgorih transfera u povijesti kluba. Platili su ga 2.5 milijuna Gorici, a sigurno ima 300, 400 tisuća eura godišnje. Da u Dinamu Lovrić nije uspio, nitko ne bi ni trepnuo. Imaš Špikića, što je, tu je, idemo dalje. U Osijeku se takve greške ne smiju raditi. Možeš pogriješiti s transferom od 15, 20 tisuća eura, ali ne s 2.5 milijuna s Lovrićem.

To nije greška, to je nesposobnost kupovanja. Da igrač vrijedi toliko, igrački i karakterno, ne bi došao u Osijek. Došao bi u Dinamo ili Hajduk ili bi otišao van. No, gospodin Bjelica ga je platio toliko i sad od njega dobivamo to što dobivamo. Najgore u svemu je to što pouzdano znam da u juniorima imamo na toj poziciji dva bolja igrača. 

Dali ste naslutiti da niste sretni prodajom Belje u Augsburg.

Odluka da ga se proda za tri milijuna samo je posljedica politike Nenada Bjelice, koji je trošio silan novac na poluigrače i sad se uprava dovela u situaciju da mora po svaku cijenu prodati bilo što kako bi uspjela vratiti barem dio uloženog. Ili prodaja čovjeka koji je osvojio broncu na SP-u na Cipar?!

Mislim, svaka čast Pafosu, ali po čemu je taj klub veći od Osijeka? Golman koji je odigrao toliko utakmica u HNL-u i koji je vratar reprezentacije, ako već negdje mora ići, onda to ne smije biti ispod pet milijuna eura.

Zbog čega je Kleinheisler morao otići iz Osijeka i je li istina da je bio voljan doći u Hajduk?

Razlog je isti. Novca nema, a dečko je zaslužio svaki euro koji je dobio. Vjerojatno mu je Osijek nudio sličan iznos koji je imao do sada, no s pravom je odbio. Nogometaši imaju velik ego, a Kleinheisler je bio svjestan da je najbolji i zbog čega bi sjedio pokraj Lovrića ili Caktaša koji imaju po 400, 500 tisuća eura godišnje, barem prema informacijama koje posjedujem?

Kleinheisler je tražio 500, a Osijek mu taj novac zbog politike Nenada Bjelice nije mogao dati i otišao je za taj iznos u Panathinaikos. Hajduk je tu kiksao. Kleinheisler je želio doći u Hajduk, Hajduk je to mogao platiti, a takav tip igrača Splićanima treba. Kleinheisler je savršena kopija Ademija, a zna se koji igrač nosi Dinamo godinama.

Riječ je o igraču koji zabija, koji nosi energiju, koji je kreativan. Sve je to pokazao u Osijeku i Hajduk je po meni ozbiljno pogriješio što ga nije doveo. 

Pročitajte više