ATMOSFERA NA POLJUDU

"Ostani tu" otpjevao je Poljud reprezentaciji koju je toliko čekao

Foto: Slavko Midžor, Igor Šoban, Milan Sabić / Pixsell

HRVATSKA je na Poljudu pobijedila Mađarsku 3:0 u kvalifikacijama za Euro. To je bila prva službena utakmica reprezentacije u Splitu nakon četiri i pol godine i prva pred navijačima na tom stadionu nakon osam godina.

Zato se reakcija splitske publike na konačni povratak Hrvatske u Split očekivala možda i s većom pažnjom nego sama utakmica. Dodatnu draž i začin ovom susretu davao je i dolazak brojnih i glasnih mađarskih navijača, pa su se, izuzimajući nevjerojatne i iritantne sigurnosne mjere prije i za vrijeme utakmice, spojili svi sastojci za spektakl na tribinama. 

22:35 "Poljubi zemlju", kultna pjesma još kultnijeg Miše Kovača, završna je pjesma s poljudskih tribina, uz posebno naglašenu poruku reprezentaciji Hrvatske: "Ostani tu!"

22:18 Atmosferu pučkog slavlja nastavlja i nova pjesma koja je krenula, "Nije u šoldima sve". 

Evo kako je tekla "utakmica" na tribinama:

22:15 I doista je fešta na Poljudu. Tribinama punog stadiona krenuli su valovi, "ola".

22:05 Poljud skandira Zlatku Daliću. Izbornik je na prozivku s tribina odgovorio mahanjem navijačima. Na to je pak Poljud odgovorio pjesmom "Večeras je naša fešta". 

22:00 Službeno je objavljeno da je na stadionu 32.110 gledatelja. 

21:45 Poljud je pljeskom dočekao povratak igrača na teren.

21:30 I dok je 1500 Mađara jedno vrijeme uspijevalo nadglasati 30 tisuća više hrvatskih navijača, ipak ne mogu protiv 11 Hrvata na terenu. Petkovićev gol za vodstvo domaćina 3:0 ugasio je i one najoptimističnije među gostima na tribinama.

21:25 I dalje dominiraju mađarski navijači. Njihova pjesma odjekuje Poljudom, dok se navijači Hrvatske oglase samo kada Hrvatska krene u opasniji napad. 

21:20 Iako Hrvatska vodi 2:0 u ranoj fazi igre, Poljudom je sada zavladao muk. Čuje se samo puhački orkestar koji svira melodiju spomenute "Mi smo garda Hrvatska". U isto vrijeme dižu se mađarski navijači koji skandiraju "Borite se, borite" i njihov poznati poklič "Ria, Ria, Hungaria". 

21:10 Petković je krasnim golom petom za 2:0 bacio navijače Hrvatske u novi trans:

21:05 Evo i evergreena iz dana ponosa i slave borbe za hrvatsku neovisnost: "Mi smo garda Hrvatska, srca su nam junačka" nova je pjesma koju zdušno pjevaju navijači Hrvatske. 

20:57 "Ne dam te nikom, majko Hercegovino" ori se s tribina Poljuda. Navijači Hrvatske iz susjedstva došli su na svoje. 

20:50 Gol Luke Modrića za vodstvo Hrvatske 1:0 već u 5. minuti utakmice Poljud je popratio deliričnom proslavom, a odmah zatim i skandiranjem "Luka, Luka".

20:40 Navijači Hrvatske oduševili su prilikom intoniranja himni. Prvo su mađarsku odslušali bez ijednog zvižduka, a zatim je njih 30 tisuća "Lijepu našu" otpjevalo kao jedan. 

20:30 Stadion je ekspresno rasprodan. U svečanoj loži najviši uzvanik je Andrej Plenković, a predsjednica Kolinda se smjestila među pukom, na zapadnoj tribini.

20:10 Igrači Hrvatske na travnjak su istrčali uz pjesmu "Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta", nakon čega je s razglasa krenula "Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj". Gledatelji su na to upalili bljeskalice na mobitelima za sjajan prizor na tribinama Poljuda:

 

Pročitajte više