HRVATSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA

"Otišli smo na svjetsko prvenstvo kao siročad. Vidimo se u finalu s Danskom"

Foto: HRS, Hina, Epa, Pixsell

ZBOG rukometaša koji su prije 15 godina u Portugalu postali prvaci svijeta, jedna generacija u Hrvatskoj zavoljela je rukomet, a Lino Červar krenuo je u stvaranje rukometnog Dream Teama, kako je prozvao momčad s kojom će uzeti devet velikih medalja. Červar je na zalasku karijere i želi pokazati sve što je sa sobom donio na SP, sve zamisli i sve što je na tom putu naučio. 

"Želim vječno ostati mlad, a to mogu samo da stalno učim", nedavno nam je kazao izbornik.

>>> Sve miriše na 2003.

Krenuli su niotkud, i Lino, profesor hrvatskog jezika, i Hrvatska koja je na SP 2003. došla kao jedna od najgorih momčadi u Europi.

Sjeća se toga Valter Matošević, koji je vukao Hrvatsku protiv Rusije i proživio mučenje na otvaranju turnira. Poraz od Argentine pa preživljavanje protiv Saudijske Arabije... Červar tvrdi da je u poluvremenu te utakmice nazvao svoju kćer.

"Otišli smo na prvenstvo kao 16. reprezentacija Europe nakon turnira Švedskoj. Prošli smo nekako kvalifikacije za Svjetsko i otišli u taj Portugal kao kakva siročad. Svi su nas otpisali, neću nikada zaboraviti te dvije prve utakmice. A onda - kaos do kraja", prisjetio se Valter, dvostruki olimpijski i svjetski pobjednik. 

"A gdje je bio najbolji pivot Europe sinoć?"

Kakve sve uspomene iz Portugala ima Vlado Šola, što je sve skidao Španjolcima u polufinalu u drami produžetaka i Nijemcima u finalu?

"Vidim tu energiju u ovim dečkima, vidim način na koji smo prošli grupu. Iskoristili smo sve što smo trebali, energiju u dvorani, sačuvali igrače. Odigrali smo obranu za pamćenje i pokazali svijetu da smo u rukometu opet spremni na velike stvari. Červar je uvjerio igrače da moraju biti strpljivi protiv Španjolske. Naša vanjska linija bila je aktivna za gol, Lino je malo umirio napad, iznenadio je Španjolce obranom jer su svi imali snagu u obrani, nisu se umorili, imali smo pivota, a kada smo stvorili prednost, Lino je samo zabetonirao utakmicu", kaže Vlado Šola.

Matošević od prvog dana uporno tvrdi da će Červar opet napraviti veliki rezultat. 

"Ova Hrvatska je jaka, emotivan sam, sretan. Nisam vidio gdje je sinoć bio najbolji pivot Europe, Španjolac Aguinagalde. Kapa do poda, idemo po velike stvari. Odigrali smo savršenu utakmicu. Stojim iza riječi koje sam rekao prvi dan jer stojim iza ovakvih vratara i obrane. Vidimo se u finalu s Danskom."

Drugi krug Hrvatska započinje protiv Brazila u nedjelju u 18 sati, a pobjeda otvara vrata polufinala. U Kölnu su i Francuzi i Nijemci... Pripremite se za vikend derbija.

>>> RASPORED; REZULTATE I ATMOSFERU IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više