city izbačen iz lige prvaka

Otkrio je kako je City prevario sustav, a sad čeka višegodišnju zatvorsku kaznu

Foto: EPA

RUI PINTO haker je iz Portugala koji je pokrenuo Football Leaks, najveću aferu u povijesti nogometa. 

Njegovom zaslugom svijet je na raspolaganje dobio tisuće tajnih dokumenata o nogometnim transferima, malverzacijama i tome kako su bogataši varali sustav. Između ostalog i način na koji je Manchester City varao sustav zbog čega je danas izbačen iz Lige prvaka. Sad mu zbog svega toga prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Pinto (30), kojeg njegovi odvjetnici nazivaju "vrlo važnim europskim zviždačem", uhićen je 16. siječnja u Budimpešti po europskom uhidbenom nalogu izdanom u Portugalu, Pintovoj domovini koja ga tereti za "pokušaj ucjene i krađu podataka". Mađarske vlasti ubrzo su ga izručile i on je sada pred sudom u Portugalu gdje je optužen za 147 kriminalnih djela, a ondje će mu ubrzo biti održano i suđenje. 

Terete ga za niz kriminalnih djela, pomogao u otkrivanju Cityjevog muljanja

U optužnici se navode sumnje za neautorizirani pristup podacima, ilegalno hakiranje, sabotažu i razne stupnjeve kršenja korespondencije. Pintovi odvjetnici tvrde da je Portugalac sve učinio u interesu javnosti te da zbog toga ne bi smio biti osuđen.

Ako Pinto ipak bude osuđen, moguće je da više nikad ne izađe iz zatvora. Naravno, nije vjerojatno da će biti osuđen po svih 147 točaka optužnice, ali ne čini se izglednim ni da izbjegne neku vrstu zatvorske kazne. 

Neke od oštećenih institucija uključuju nogometne klubove Porto i Benficu, Južnoameričku nogometnu konfederaciju, UEFA-u, FIFA-u i odvjetnike nogometaša Cristiana Ronalda.

Među mnogim slučajevima koji se pripisuju Pintovim otkrićima su i porezne nevolje Cristiana Ronalda, rasni kriteriji PSG-a u regrutiranju novih igrača, zatvaranje oka UEFA-a na kršenje financijskog fair-playa PSG-a i Manchester Cityja. 

Pročitajte više