Otkrivamo detalje Biukovog transfera i koliko bi Hajduk mogao zaraditi

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

ČLAN hrvatske U21 reprezentacije Stipe Biuk vratio se u Europu. Iz Los Angeles FC-a prešao je u španjolskog drugoligaša Valladolid, koji se bori za ulazak u prvu ligu. Biuk (21) je doveden kao igrač koji bi im trebao biti od velike pomoći pri ulasku u elitu španjolskog nogometa.

O tome ovisi i hoće li ostati u klubu ili će se vratiti s posudbe u Ameriku. Naime. Valladolid je za Biuka platio milijun eura kako bi došao na posudbu, a mora otkupiti njegov ugovor ako uđe u prvu ligu. Ako se to ne dogodi, krilni napadač moći će odabrati hoće li ostati u Španjolskoj ili će se vratiti u Los Angeles. Valladolid bi Biuka platio još četiri milijuna eura ako ga odluči zadržati. Od tog bi transfera profitirao i Hajduk, koji ima pravo na 20 posto iznosa od sljedećeg transfera.

Odlazak iz Los Angelesa bio je izvjestan jer je hrvatski nogometaš dobivao sve manje minuta. Biuk je, podsjetimo, prešao u Los Angeles iz Hajduka u siječnju prošle godine za šest i pol milijuna eura. Odigrao je 43 utakmice i zabio tri gola uz jednu asistenciju. Nešto više o transferu rekao nam je Biukov menadžer Dženis Mujičić. 

"Imali smo brojne ponude iz Italije, Nizozemske, Belgije..."

"Upravo sam se vratio iz Španjolske. Jučer smo potpisali ugovor, a jutros je Stipe već trenirao. Na ovom transferu radio sam dva mjeseca. Bilo je dosta komplicirano. Imali smo dosta upita iz Italije, nešto i iz Nizozemske i Belgije. Ali Stipe je ovo htio, najbolje mu je zvučala ova ponuda. Zna da će igrati u Valladolidu.

Velik je to klub, jest da je u drugoj ligi, ali to je dobra liga, odlična za njegov razvoj. Stipe je prezadovoljan, a zadovoljni su i u klubu, vide ga kao pojačanje. Samo je pet puta pao taj transfer jer u Španjolskoj postoji pravilo o financijskom fair playu po kojem liga mora odobriti transfer. Trebali smo završiti transfer u prosincu", rekao nam je Mujičić.

Biuk je imao nesreću. Na njegovoj poziciji igra najbolji igrač MLS-a

"Što se Los Angelesa tiče, po organizaciji je to klub koji se može mjeriti s najboljima u Europi. Možda nije na toj razini kvalitetom, ali je organizacijom. Problem je za Stipu tamo bio što je na njegovoj poziciji igrao najbolji igrač u ligi Denis Bouanga. Stipu su najprije stavljali na desno krilo, ali on nije desno krilo.

Onda su na tu poziciju doveli urugvajskog reprezentativca Cristiana Oliveru. Nema smisla da im na klupi sjedi igrač koji ima plaću koliku ima Biuk. Ironija je u tome što je Stipe doveden da zamijeni Bouangu, koji je sezonu prije zabio jedan gol. Ali Bouangi se otvorilo ove sezone. Tako je to u nogometu...

Stipe je u prvoj sezoni za Los Angeles skupio vrijedno iskustvo, bio je u finalu doigravanja, no u ovoj drugoj sezoni nije baš najbolje reagirao. Ponajviše on zbog toga krivi sebe. Ali Valladolid je dobar klub za njega, španjolski nogomet trebao bi mu odgovarati", zaključio je Biukov menadžer.

Pročitajte više