Esport

Ovako izgleda budućnost? Gamer na stazi brži od bivšeg pilota F1

Foto: Twitter/RoC

PROFESIONALNI gamer Enzo Bonito šokirao je svijet motosporta tako što je na natjecanju Race of Champions na stazi bio brži od Brazilca Lucasa Di Grassija, bivšeg pilota Formule 1 te prvaka Formule E 2016./2017. 

>Na legendarnim Panini sličicama uskoro će se naći i gameri

Enzo Bonito je profesionalni gamer koji se natječe u trkaćim simulacijama za Team Redline, za koji inače vozi i Max Verstappen. Vlasnik je nekoliko rekorda u igrama, kao što su Gran Turismo, Assetto Corsi i iRacing, a velikim uspjesima dodao je jedan i na pravoj stazi. Na natjecanju Race of Champions održanom prošlog vikenda u Meksiku u kvalifikacijskoj rundi bio je brži od Lucasa Di Grassija. Bonito je slavio za pola sekunde i tako dospio na naslovnice svjetskih medija. 

Na natjecanju su još sudjelovale veličine kao što su Sebastien Vettel, Pierre Gasly i pobjednik Indy500 Ryan Hunter-Reay te deveterostruki osvajač Le Mansa Tom Kristensen. Na kraju je slavio meksički rally vozač Benito Guerra. Race of Champions održava se jednom godišnje i redovito okuplja neke od najvećih trkaćih zvijezda, ali i gamera. 

Motorsport i esport zaista su bliski. Profesionalni gameri se u simulacijama mogu natjecati u pravim simulatorima, napravljenim po uzoru na bolide i trkaće automobile i to na virtualnim stazama koje su identične pravima, ali uz puno manji rizik i puno manji trošak. Tim pristupom klinci od vrlo malih nogu mogu početi stjecati određeno iskustvo potrebno za daljnji razvoj u motosportu, u kojem korištenje simulatora za vježbu nije ništa strano.

Foto: Race of Champions

Enzo Bonito izvrstan je primjer kako bi se mogli odgajati budući profesionalni vozači i piloti Formule 1. Da stvar funkcionira u oba smjera dokazuju i Max Verstappen, koji je odličan u virtualnom svijetu kao i na F1 stazi i Igor Fraga koji je osvojio prvi FIA certificirani esports event, a radi se o vozaču koji se natjecao u kartingu pa sve do Formule 3 te je nakon velikog uspjeha u esportu ponovo počeo graditi karijeru profesionalnog vozača. Možda će profesionalni vozači umjesto u mirovinu uskoro ići u esport. 

Teško da će neki igrač FIFA-e na terenu nadigrati profesionalnog nogometaša, ali gameri koji se natječu u sim racingu sve češće bi mogli parirati profesionalnim vozačima. 

Pročitajte više