navijači

Ovako su navijači Benfice čestitali rođendan Torcidi

Foto: Twitter

TORCIDA je prije nekoliko dana proslavila svoj 69. rođendan, a čestitku je dobila i iz Lisabona.

Ondje su navijači Benfice No Name Boys izvjesili transparent "Sretan rođendan, Torcida!" tijekom utakmice 8. kola portugalskog prvenstva na gostovanju kod Tondele.

Bratski odnosi dviju navijačkih skupina traju već 25 godina.

Sve je počelo tragičnim događajem iz rujna 1994.

Prije 25 godina Hrvatska je bila okupirana zemlja. Trećina teritorija bila je zauzeta, a Hajduk je to ljeto izbacio varšavsku Legiju i izborio povijesni nastup u Ligi prvaka. Splićani su dobili skupinu s Benficom, Anderlechtom i Steauom. Prvo kolo se igralo na Poljudu protiv Benfice.

Utakmica sama po sebi ni po čemu nije bila posebna da bismo je pamtili. Benfica je u prilično lošoj utakmici bila nešto konkretnija, ali remi bez golova bio je najpravedniji ishod.

Tu počinje priča Torcide i No Name Boysa. Dana 18. rujna na povratku iz Splita kombi s navijačima Benfice survao se u provaliju negdje u pirenejskim brdima. Troje navijača Benfice - Gullit, Tino i Rita - poginulo je na licu mjesta.

Na mitskom Luzu ovacije Torcidi i Hrvatskoj

Lisabon je bio zavijen u crno i malo kome je u tom trenutku bilo do nogometa. Tragedije uglavnom prouzrokuju bol i patnju, tugu i jad, ali ništa kao tragedija ne uspije spojiti nespojivo, senzibilizirati ljude, nekad čak i one posve drugačijih svjetonazora i ideala. U slučaju tragedije portugalskih navijača dogodilo se upravo to. Gesta Torcide ovom tužnom događaju dala je jedan puno viši smisao, a to što su napravili navijači Hajduka u Lisabonu pamte i četvrt stoljeća kasnije.

Dva mjeseca kasnije u Lisabonu se igrao uzvrat. Koga zanima, Benfica je pobijedila 2:1, a gol za Hajduk postigao je Stipe Andrijašević. Frankov otac je u posljednjem kolu, koje nije ništa odlučivalo jer su prolaz dalje osigurali i Benfica i Hajduk, također zabio u domaćem porazu 1:4 protiv Steaue. Stipe Andrijašević je ne samo strijelac posljednjeg gola za Hajduk u Ligi prvaka, čovjek je zabio posljednja dva.

Grupica navijača Hajduka 18. studenog 1994. godine u sličnom kombiju odlučila je na putu u Lisabon odati počast poginulim kolegama. Vozili su se identičnim putevima i sličnim prijevoznim sredstvom kako bi zatvorili krug Gullita, Tina i Rite. Potez grupe torcidaša nije imao ambicije biti povijesni, trebalo je to biti samo odavanje počasti ljudima koji imaju iste ideale kao oni, svojoj portugalskoj braći, međutim ono što se dogodilo na kultnom Luzu pamti se i nakon 25 godina.

Pred sam početak utakmice Splićani su polako i s puno pijeteta kročili travnjakom Luza kako bi položili cvijeće ispod tribine koja je za Gullita, Tina i Ritu predstavljala drugi dom. U tom trenutku se dogodilo nešto nevjerojatno. Više od 50 tisuća gledatelja je ustalo i ovacijama te skandiranjem Torcidi pozdravilo dirljiv čin navijača Hajduka, a tada su tribine Luza izvjesile golemu zastavu na kojoj je pisalo ''Freedom for Croatia''. Istu onu koju je troje poginulih navijača Benfice donijelo u Split u rujnu 1994. Bila je to njihova zastava.

 

Pročitajte više