Ovo je 10 najvećih promašaja u povijesti Premier lige

Foto: Profimedia

PREMIER liga slavna je po svojoj kompetitivnosti, pa je zadnje što igrač želi promašiti veličanstvenu priliku da zabije za svoj klub. Ipak, na ovoj razini pritisak u takvim trenucima je ogroman, pa su se mnogima događali takvi šokantni trenuci kojih se navijači sjećaju iz pogrešnih razloga, piše portal Give Me Sport.

Bilo da je igrač - obično napadač - sam pred golom ili ganja savršeno isporučeno ubacivanje, ponekad stvari ne završe onako kako je planirao i onda najčešće postanu viralne. Može biti sam pred praznim golom ili imati golmana kao jedinu prepreku, a završiti pod paljbom ako lopta pogodi vratnicu, prozuji pored nje ili - u najgorim slučajevima - završi u tridesetom redu tribina.

Posljednji primjer koji je privukao pažnju iz pogrešnih razloga bio je Liverpoolov Darwin Nunez, koji je nekako uspio promašiti s par metara protiv Luton Towna. Iako je zastavica podignuta, snimke su pokazale da Mohamed Salah nije bio u zaleđu kad je lopta odigrana, što je promašaj učinilo još izraženijim.

S tim promašajem još svježim u mislima, Give Me Sport je napravio pregled 10 najvećih promašaja u povijesti Premier lige. Ako mislite da će listom dominirati manje iskusni napadači, prevarili ste se. Zvijezde poput Fernanda Torresa, Cristiana Ronalda i Sergia Aguera redom su promašivali kad se činilo da je lakše zabiti.

10. Ronny Rosenthal: Aston Villa - Liverpool (1992.)

Na listu je jedva ušao jedan od najzloglasnijih promašaja u povijesti Premier lige, a možda i najraniji. U sezoni osnutka lige, Rosenthal nekako nije zabio nakon što je već zaobišao Aston Villina čuvara mreže Nigela Spinka.

Trebao je samo gurnuti loptu u mrežu, ali nije uspio. Njegov udarac ljevicom odbio se od grede i ostavio Liverpoolove navijače da se pitaju kako se nije upisao u strijelce. Villa je tog dana pobijedila 4:2, a Rosenthal je postigao jedan od golova Redsa. Da je tada zabio, možda bi promijenio tijek susreta i ishod.

9. Darwin Nunez: Luton Town - Liverpool (2023.)

Još jedan Liverpoolov predstavnik i najsvježiji incident na ovoj listi. Dok je Nunez poznat po golčinama kao protiv Bournemoutha, ni čudni promašaji nisu mu strani, a onaj protiv Lutona spada u ladicu s onima koje treba što prije zaboraviti.

U 69. minuti još je bilo 0:0, ali gosti su stigli nadomak vodstva, a Urugvajac pogotka. Kombinacija Trenta Alexander-Arnolda i Salaha dovela ga je u savršenu priliku, golman Thomas Kaminski već je bio svladan i Nunez zna da je morao reagirati bolje. Istina, zaleđe ga je spasilo od crvenila, ali VAR je mogao promijeniti odluku da je doveo Liverpool u vodstvo.

8. Robbie Fowler: Liverpool - Nottingham Forest (1994.)

Fowler je bio svjetska klasa nedovoljno cijenjena u Engleskoj, poznat po ubojitosti pred golom, ali bivši napadač Liverpoola povremeno bi ipak pogriješio. Jedan od njegovih najpamtljivijih promašaja dogodio se protiv Nottinghama 1994. kad je pred praznim golom odbio primiriti loptu te je iz prve poslao pored vrata.

Lopta mu se savršeno odbila na nogu i igrač Fowlerova ugleda trebao ju je gurnuti u gol i dodati još jedan na svoj konto, ali nekako je promašio. Vrlo nekarakteristično za čovjeka koji je postigao 183 gola za Liverpool. Tog će se incidenta navijači uvijek prisjećati s čuđenjem. (Prilika je na 4:55 u priloženom videu.)

7. Nwankwo Kanu: West Bromwich Albion - Middlesbrough (2004.)

Iako je Kanu, poznat i po bizarnom broju 4 u nigerijskoj reprezentaciji, zaradio kultni status u Arsenalu, u dresu West Bromwich Albiona nije bio tako uspješan. Tijekom poraza 2:1 od Middlesbrougha bio je zaslužan za jedan od najzloglasnijih promašaja u nogometnoj povijesti.

U trenutku potpunog ludila, Kanu je uspio poslati loptu preko gola na prilično spektakularan način nakon što ga je poslužio Geoff Horsfield. West Bromovi navijači bili su u nevjerici da nisu upravo zabili, a sam napadač pao je na travnjak. Reakcije su itekako imale smisla, bilo je teško ovo promašiti.

@tbd_tube Kanu perdendo um gol incrível pela Premier League 2004/05 Kanu missing gol in Premiere League 2005/05 #westbrom #middlesbrough #premierleague #shorts #shortvideo ♬ som original - TBD Kids - TBD Tube

6. Dele Alli: Stoke City - Tottenham (2016.)

Nakon besprijekornog prvog dodira kojim je kontrolirao loptu u prostor Alli, koji je te 2016. proglašen jednim od najboljih engleskih tinejdžera, driblingom je prošao Stokeova golmana Shaya Givena i ostao pred praznim golom. Ipak, umjesto da uđe u mrežu, njegov se udarac odbio od vanjske strane stative.

Pogreška ga nije pokolebala i Alli je pomogao Spursima da dobije tu utakmicu 4:0 svojim drugim golom u 82. minuti. Ali lako je mogao do hat-tricka da je realizirao najlakšu priliku na utakmici.

5. Raheem Sterling: Burnley - Manchester City (2018.)

Iako bi se moglo argumentirati da je Sterlingov promašaj u Ligi prvaka protiv Lyona bio još gori, nije se baš proslavio ni na Turf Mooru 2018. Njegov suigrač i sunarodnjak Kyle Walker nakon neumornog trka po desnoj strani poslao je savršeni ubačaj u Sterlingovu blizinu.

Golman je ostao bespomoćan, a omaleni Englez samo je trebao proslijediti loptu u praznu mrežu - zvuči jednostavno, zar ne? Ali krilni napadač ju je nekako iz neposredne blizine poslao pokraj gola, a njegova se momčad morala zadovoljiti bodom iz premierligaškog okršaja s Burnleyem. Zapanjeni Sterling nije mogao ništa nego pasti na travu i udarati po njoj. (Opisani promašaj drugi je na priloženoj snimci.)

4. Cristiano Ronaldo: Sheffield United - Manchester United (2006.)

Ne, oči vas se varaju. Možda i najveći strijelac svih vremena Cristiano Ronaldo upropastio je priliku tijekom okršaja Manchester Uniteda i Sheffield Uniteda na Bramall Laneu 2006. Ryan Giggs stručno ga je poslužio, ali portugalski reprezentativac s tri je metra poslao loptu visoko preko gola.

Potpuno neometan u kaznenom prostoru, Ronaldo je samo trebao gurnuti loptu u mrežu, ali možda je kriv neravan teren. Promašaj kasnijeg peterostrukog dobitnika Zlatne lopte na njegovu sreću nije imao utjecaja na ishod jer je uvijek pouzdani Wayne Rooney s dva gola donio pobjedu 2:1 Crvenim vragovima. No, od igrača takvoga kalibra očekivalo bi se da ovakvu šansu iskoristi 11 od 10 puta.

3. Sergio Aguero: Manchester City - Chelsea (2019.)

Dok je terorizirao premierligaške obrane, Aguero je bezbroj puta tjerao golmane da idu po loptu u mrežu. Zapravo, 184 puta. Uostalom, sedmi je najbolji strijelac 21. stoljeća.

Ipak, inače neumoljivi Argentinac iskusio je trenutak za zaborav na Etihadu kad je u susretu Manchester Cityja i Chelseaja propustio laganu priliku nakon prekrasnog ubačaja Bernarda Silve. Chelseajevi navijači znali su da su se tada izvukli, ali pogreška nije omela Aguera da do kraja zabije hat-trick u visokoj pobjedi Građana 6:0.

2. Matt Ritchie: Burnley - Newcastle United (2018.)

Iako su navijači Newcastlea prvotno mislili da je Ritchiejev udarac pronašao mrežu na Turf Mooru i oduševljeno počeli slaviti, snimka je pokazala da je promašio prazan gol i slavlje se pretvorilo u šok.

Desni bek DeAndre Yedlin sirovom je brzinom dohvatio loptu i ujurio u Burnleyev šesnaesterac. Nakon promašenog starta, lopta je dospjela Ritchieju na noge, ali Englez je promašio i uništio slavlje. Nasreću, Svrake su pobijedile 2:1 zahvaljujući autogolu Bena Meeja i udarcu glavom Ciarana Clarka. Nakon utakmice Ritchie je rekao da se nada kako neće završiti na kompilaciji najvećih promašaja. Žao nam je, Matt.

1. Fernando Torres: Manchester United - Chelsea (2011.)

U trenutku koji je savršeno sažeo Torresov boravak u Chelseaju, napadač je prvo pokazao fantastičnu vještinu da prevari Unitedova vratara Davida de Geu prije nego što će užasno ispaliti loptu daleko od stative. Njegova je momčad izgubila 3:1 na Old Traffordu jer je Rooney s dva gola osigurao pobjedu Crvenih vragova.

Nije samo koštao Chelsea prilike za bod protiv Uniteda, nego vjerojatno i nekoliko neprospavanih noći. Španjolac nije uspio ispuniti očekivanja nakon transfera od 58.5 milijuna eura, nego je postao jedan od mnogih koje je prokleo Chelseajev dres s brojem 9 te se naposljetku rastao s Londončanima nakon 45 golova iz 172 nastupa u svim natjecanjima.

 

Pročitajte više