SPORT 4.0.

Ovo je mjesto na kojem uvoze dijelove tijela i liječe vrhunske sportaše

Foto: Aspetar

ZA RAZLIKU od mnogih drugih impozantnih zgrada koje definiraju panoramu glavnoga grada Katara, Aspetar nije osmišljen da zaokupi pažnju. Nije izgrađen u talijanskom mramoru, nema 50 katova niti svijetli u noći. Njegova je pojava skrivena u impresivnom obrisu Dohe. Aspetar je bolnica. No kad se jednom nađete unutra, postaje jasno da je to mjesto sasvim drukčije, mjesto na kojem se vrhunskim metodama liječe sportske ozljede i provodi rehabilitacija - uvod je u reportažu BBC Sporta o mjestu na koje se uvoze dijelovi ljudskih tijela kako bi se provodila suvremena i vrhunska medicinska znanstvena istraživanja i na kojem su se liječila neka od najvećih svjetskih sportskih imena: Angel di Maria, Neymar, Mo Farah, Yaya Toure, Amir Khan i Sam Warburton.

Ako NASA ima svoj Central za kontrolu misije u Houstonu u Teksasu, svijet sportske medicine ima Aspetar. Otkako je otvoren 2007. godine, njegov je cilj bio postati globalni lider na tom polju. Zalažući se da ostvarivanje zacrtanog, zaposleni su neki od najvećih umova sportske znanosti.

Tehnologija NASA-e: Kako bezbolno vježbati ozlijeđen

Bolnica nudi vrhunske uvjete i resurse za izradu nove opreme prema svojim potrebama. Čak su i operacijske stolove dizajnirali Aspetarovi kirurzi. Uveli su i nove tehnologije, poput antigravitacijske trake za trčanje. Prvu takvu traku razvila je NASA tijekom 90-ih godina. Radi se o stroju za trčanje koji podržava 90 posto tjelesne težine, što sportašima omogućava da vježbaju čak i kad pate od ozljede gležnja ili koljena te pomaže u održavanju kondicije za vrijeme oporavka.

Drugi dijelovi bolnice nalikuju CGI studijskom setu za snimanje pokreta u holivudskom blockbusteru. U jednoj prostoriji pacijent izvodi fizičke zadatke s desecima malih sferičnih markera na svom tijelu. Liječnici tako mogu stvoriti i pohraniti 3D mapu njegovih mišića, s detaljima o elastičnosti, izdržljivosti i snazi. Nakon ozljede ti se podaci koriste kako bi se potpuno povratila funkcija kretanja na oštećeno područje, što se može razlikovati od osobe do osobe. Informacije o tome kako su zglobovi funkcionirali prije ozljede, ključne su za oporavak.

Ova vrsta procjene posebno je popularna kod nogometnih klubova, koji mogu poslati svoje igrače tijekom posebnih predsezonskih trenažnih procesa ili potencijalne prinove kako bi se utvrdilo kompletno i detaljno zdravstveno stanje prije potpisivanja ugovora. Paris Saint-Germain je stalni klijent bolnice.

"Prije dolaska u Aspetar, nikad nisam bio u sobi u kojoj možete promijeniti nadmorsku visinu", rekao je nogometaš PSG-a i argentinske reprezentacije Angel di Maria. U objektu postoji 25 takvih soba, a svaka ima visinski regulator kojim se mogu simulirati uvjeti s nadmorske visine od 500 do 4500 metara. Koriste sustav filtracije zraka za smanjivanje koncentracije kisika. Aspetarov "visinski paviljon" ima strojeve koji testiraju tijelo u akciji, ali i spavaonice za odmor. Otkucaji srca i krvni tlak mogu se pratiti prije, za vrijeme i nakon aktivnosti, što specijalistima omogućava da zapaze eventualne probleme u različitim uvjetima. Istodobno, stimulirajući tijelo da poveća proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ovaj dio bolnice također se koristi za rehabilitaciju i visinske treninge.

"Sportaši mogu provesti dva do tri dana ovdje u spavaonicama, koristiti svoje gadgete i gledati televiziju, ali povezani su na elektrode 24 sata dnevno", kaže Aspetarov vodič.

Dijelovi tijela stižu iz Amerike 

Aspetar ima i program Gostujućih kirurga, koji vode njegovi specijalisti, a namijenjen je kao postdiplomsko obrazovanje za liječnike iz cijelog svijeta. Da bi postali kirurzi za koljena, hrskavice ili ramena te dosegnuli Aspetarovu razinu izvrsnosti, liječnici također moraju vježbati. Zato je 2016. godine otvoren Centar za obuku u sportskoj kirurgiji, prvi u svijetu koji je specijaliziran za to područje. Kako bi usavršili svoje vještine, kirurzi ne koriste replike dijelova tijela, nego uzorke - ponosno objašnjava jedan od vodećih kirurga pokazujući na zamrzivač. U visoko birokratiziranom procesu koji uključuje zajednički rad šest vladinih ministarstava, pravi dijelovi ljudskog tijela (uglavnom ramena, koljena, gležnjevi i torza) dovoze se u Aspetar, a najveći dio isporuke dolazi iz SAD-a.

U rehabilitacijskom centru, uz nogometaša koji u bazenu izvodi podvodne pokrete, skijaš se testira na uređaju za nagibe, dok košarkaši izvode skokove.

"Činjenica da su zajedno, gledajući napore i trud drugih, stvara posebnu energiju. Psihologija je od vitalne važnosti u prevladavanju straha od nove ozljede. No važno je i održavati tijelo i um u treningu, čak i za vrijeme ozljede. Zato koristimo podvodne vježbe, masaže i tehnike koje omogućavaju ostatku tijela da bude u treningu, dok je ozlijeđeno mjesto zaštićeno'', kaže Barry White, bivši NBA košarkaš koji je danas trener u bolnici.

Ovo nije teretana, nego nešto drugo. U Europi ovo ne postoji 

Rehabilitacijski centar izgrađen je u zakrivljenim linijama. Postoje odvojena područja, ali nema zidova, a umjesto ogledala postavljena su zamagljena stakla. White je surađivao s arhitektima na svojoj viziji dizajna, od podova do plafona, rasvjete, prozora, pa čak i biljaka.

"Nismo željeli da ovo izgleda kao teretana, to je nešto sasvim drugo", kaže White. Ali Aspetar nije jedinstven samo zbog liječenja i rada na prevenciji ozljeda. Stvar je i u istraživanju. Otkako je 2007. godine objavljen prvi medicinski rad, više od 150 recenziranih znanstvenih studija objavljuje se svake godine. Konferencije, posjete i radionice održavaju se tijekom cijele godine.

Skupni podaci procesuiraju se kako bi se utvrdili obrasci za različite sportove, od biciklizma do atletike, od ragbija do nogometa, bez obzira na spol i dob. Podaci se odnose na rad bilo kojeg od bolničkih specijaliziranih odjela, od zubnog (važan dio liječenja ozljeda koji se često zanemaruje) do sportskog centra za bol u preponama.

"Čak ni u Europi nemaju ništa slično. Ovdje postoji sve što sportašu na vrhunskoj razini može zatrebati'', kaže još jedan Aspetarov pacijent, bivši veznjak Manchester Cityja Yaya Toure. Nakon operacije stopala NBA košarkaš Joel Embiid letio je 12 sati iz SAD-a kako bi došao na liječenje.

Trener Philadelphia 76ersa Brett Brown bio je impresioniran: ''Sve je vrlo holistički dizajnirano za njegovo zdravlje. Od procjene prehrane, svega što treba učiniti s njegovim stopalom, do gustoće kosti i terapijske masaže i očekivane boli, edukacije o navikama spavanja i načina spavanja.''

Nogometni premierligaš Tottenham Hotspur, alžirska reprezentacija, brazilski superstar Neymar, atletičar Farah, boksač Khan i velški ragbijaš Warburton također su došli na liječenje. Svake godine više od 35.000 sportaša posjeti Aspetar. Međunarodni olimpijski odbor dao je 2014. godine Aspetaru status Istraživačkog centra za prevenciju ozljeda i zaštitu zdravlja sportaša. Pokretanje programa za sportske kontuzije bilo je još jedna prekretnica. FIFA ga je prije 10 godina proglasila medicinskim centrom izvrsnosti. Sportaši ovdje uče, dijele iskustva i liječe se. I dolaze ponovno. Čini se da je usmena predaja pomogla Aspetaru da se razvije i nastavi rasti.

"Najbolja stvar s Aspetarom je što dolazimo iz različitih zemalja, koristimo različite metode i imamo različito podrijetlo, a svi radimo na tome da stvorimo nešto novo. Nešto što dosad nije postojalo u sportskoj medicini i rehabilitaciji", rekao je White.

Pročitajte više