Ovo je novi trener Chelseaja. Nije samo nogometaš, nego i borac za prirodu

Foto: Profimedia

CHELSEA je u nedjelju smijenio menadžera Grahama Pottera nakon samo sedam mjeseci na dužnosti. Dok se nagađa hoće li ga dugoročno zamijeniti Julian Nagelsmann, Mauricio Pochettino, Zinedine Zidane ili netko četvrti, klub je za glavnog trenera privremeno promovirao Bruna Saltora, koji je u klub stigao s Potterom kao pomoćnik.

Saltoru su 42 godine, a prije dolaska u Chelsea deset je godina proveo u Brighton & Hove Albionu, u kojem je završio igračku i započeo trenersku karijeru. Rođen je u mjestu El Masnou u Kataloniji, a seniorsku karijeru desnog beka započeo je u Espanyolu, u kojem se nije nametnuo pa je rani dio karijere proveo po niželigašima Tarragoni, Lleidi i Almeriji.

S Almerijom je ušao u prvu ligu i u njoj se dokazao Valenciji, koja ga je 2009. dovela kao slobodnog igrača. Nakon tri godine zaputio se u Englesku i igrao za Brighton sve do 2019., sakupivši u sedam godina 235 nastupa u svim natjecanjima.

U Brightonu je postao trener za razvoj, a Potter ga je poveo u London

Odmah zatim u istom se klubu prebacio u ulogu glavnog razvojnog trenera, a kad je Brightonov menadžer Potter preuzeo Chelsea, poveo ga je za pomoćnika, zajedno s Bjornom Hambergom.

Saltor je ujedno i borac za prirodu i okoliš te je jedno od lica udruge Football For Future koja zagovara smanjivanje potrošnje ugljika u nogometu u borbi protiv klimatskih promjena. Čak je i sudjelovao u kratkom filmu Play On: Football's Climate Story.

Pročitajte više