Ovo su zvijezde koje su bile ponuđene Dinamu, ali braća Mamić ih nisu doveli

Foto: Profimedia

DINAMO će u zimskom prijelaznom roku pokušati ojačati momčad za proljetni dio sezone i, sve je izglednije, dramatičnu borbu za obranu naslova prvaka. Sergej Jakirović na popisu ima već nekoliko imena koji bi želio dovesti, ali prioritet je lijevi bek o kojem su napisane već stotine tekstova.

Tražit će se još neka rješenja, ali dobro bi bilo da se neke dobre prilike ne propuste kao što je slučaj bio u ne tako davnoj prošlosti. Da se to ne dogodi ili da se barem smanji broj pogrešaka, Dinamu bi trebao pravi sportski direktor koji bi se bavio samo time, a ne paralelno i vođenjem momčadi, što mora raditi Sergej Jakirović.

Jedan od najvećih Dinamovih promašaja u novijoj povijesti bio je Kaoru Mitoma, današnja zvijezda Brightona koji je bio na korak do dolaska u Maksimir. Index je na uvid dobio dopis kojim je tadašnji sportski direktor Zoran Mamić ovlastio japanskog posrednika za pregovore s Kawasaki Frontaleom oko dolaska tad 23-godišnjega krilnog napadača.

Mitoma nije bio jeftin, ali Dinamo ga je mogao platiti. Te sezone potrošio je 14 milijuna eura na nove igrače

Bilo je to par dana nakon završetka japanskog prvenstva u sezoni 2019./2020. u kojoj je Mitoma u 30 nastupa upisao 13 golova i isto toliko asistencija, a u 37 nastupa u svim natjecanjima zabio je 18 i namjestio 14 golova. "Krivac" za Mitomin dolazak u Maksimir bio je Mihael Mikić koji je preko svojih kontakata u Japanu, u kojem je igrao 12 godina, preporučio Mitomu braći Mamić.

Kako doznajemo, Kawasaki je za Mitomu tražio 2.5 milijuna eura što sigurno nije bio mali novac u vrijeme korone, a igrač je tražio 600.000 eura neto godišnje plaće. Mitomi je dolazak u Dinamo bio zanimljiv, ali je netko trebao otići u Japan na direktne pregovore s igračem.

To se iz nepoznatih razloga nije dogodilo. Iako je Zoran Mamić ovlastio posrednika u pregovorima i iako su imali najbolje preporuke za Mitomu, ljudi iz Dinama zaključili su da za to sad nije vrijeme i odustali su od posla.

Vremenski rok u kojem je Dinamo trebao reagirati bio je kratak, a odlučnosti nije bilo i posao je propao iako su se u klubu načelno složili da se krene po Mitomu. Jedino opravdanje koje su Mamići mogli imati je činjenica da je tad na lijevom krilu Dinama igrao Mislav Oršić.

U međuvremenu su se i drugi klubovi počeli zanimati za Mitomu, osobito nakon što je i sljedeće sezone nastavio sa sjajnim igrama. U 20 utakmica za Kawasaki u sezoni 2020./2021. zabio je osam golova uz četiri asistencije, što je bilo dovoljno Brightonu da Japancima ponudi tri milijuna i dovede ga na ljeto s time da ga je posudio Union Saint-Gilloiseu prve sezone.

Nije jedini Japanac koji je bio ponuđen Dinamu

Ostalo je, kako se kaže, povijest. Mitoma je s Unionom skoro senzacionalno postao prvakom Belgije, dogurao je do japanske reprezentacije za koju je u 18 nastupa zabio sedam golova, a do sad je za Brighton u 61 utakmici zabio 13 golova uz 14 asistencija i trenutačno vrijedi 50 milijuna eura.

Tog ljeta kad je Mitoma otišao u Brightonu, Dinamu se nudio još jedan Japanac. Mihael Mikić, koji je tad već bio pomoćnik Damira Krznara na Dinamovoj klupi, preko svojih veza Dinamu je preporučio i 23-godišnjeg veznjaka Rea Hatatea. On je zajedno s Mitomom bio prvak Japana s Kawasakijem i želio je u Europu.

Dinamo ga je navodno mogao dobiti za nešto više od milijun eura, ali braći Mamić, koji su i dalje vodili glavnu riječ u Dinamu, ni on nije bio zanimljiv. Bio je Celticu koji ga je u veljači prošle godine kupio za 1.5 milijuna eura što se pokazali pravim potezom.

Hatate je do sad za škotskog velikana odigrao 76 utakmica i kao veznjak upisao 15 golova i 16 asistencija. Danas vrijedi 11 milijuna eura. Nisu to jedini Japanci koji su se nudili Dinamu, a kasnije su napravili velike karijere.

Mikić je na isti način preporučio Dinamu i danas 30-godišnjeg Watarua Enda koji je ovog ljeta došao u Liverpool iz Stuttgarta za 20 milijuna eura. Endo je u ljeto 2018. godine bio na odlasku iz Urawe, ali Dinamo je opet bio inertan i Enda je kupio belgijski Sint-Truiden.

Minamino briljirao u Salzburgu

Takumi Minamino briljirao je u Salzburgu za koji je u 199 utakmica zabio 64 gola uz 43 asistencije. Krilni napadač Cereza također je 2015. kao 20-godišnjak ponuđen Dinamu koji se zahvalio na ponudi koju nije želio propustiti Salzburg.

Platio ga je Cerezu samo 800.000 eura i pet godina kasnije ga je prodao Liverpoolu za 8.5 milijuna eura. Minamino je za Liverpool odigrao 55 utakmica te upisao 14 golova i tri asistencije te je prošlog ljeta otišao u Monaco za 15 milijuna eura, a danas vrijedi pet milijuna manje.

Dok je bio u Dinamu, Mikić je bio u kontaktu i s Takumom Asanom s kojim je godinama igrao u Hiroshimi. Asana je 2016. kupio Arsenal za četiri milijuna eura, ali za Engleze nije odigrao ni minute nego je bio na posudbama u Stuttgartu i Hannoveru.

U ljeto 2019. kupio ga je Partizan za milijun eura i za Beograđane je u 77 utakmica zabio 30 golova uz 15 asistencija. No, Partizan ga nije plaćao pa je tražio i dobio raskid ugovora početkom svibnja 2021. godine.

Asano se zahvalio na ponudi

Tad mu se javio Mikić koji ga je nagovarao da dođe, a želio ga je i Zoran Mamić koji je odobrio plaću od 600.000 eura neto godišnje. No, Asano se zahvalio na ponudi i istaknuo kako želi igrati u nekoj od liga Petice te je potpisao za Bochum za manju plaću od one koju mu je Dinamo nudio.

Mikić i njegovi suradnici nisu bili orijentirani samo na japansko tržište. Ola Solbakken označen je kao idealno rješenje za desno krilo također u ljeto 2021. godine. Norvežanin je bio slobodan igrač, ne bi bio preskup, ali Dinamu nije bio zanimljiv. Uzeo ga je Bodo za koji je zabio 20 golova uz 24 asistencije prije nego što je u siječnju ove godine otišao u Romu kao slobodan igrač.

Pročitajte više