Parmi umjesto prve lige prijeti amaterska: Tužiteljstvo pokrenulo istragu zbog namještanja

Foto: EPA

TALIJANSKI nogometni savez potvrdio je da je Parma pod istragom zbog izravnog ulaska u Seriju A.

>> POVRATAK SEDME SESTRE Parma nakon trogodišnjeg košmara i drame opet u Serie A

>> ON JE HEROJ GODINE "Obećao sam da ću vratiti Parmu u prvu ligu i održao sam obećanje"

Premda još uvijek u fazi prikupljanja dokaza, istraga se provodi nad susretom Spezije i Parme u posljednjem prvenstvenom kolu Serije B 18. svibnja 2018. godine. 

Parma je gostujućom pobjedom (2:0) na drugom mjestu pretekla Frosinone koji je, pak, u pretposljednjoj minuti regularnog dijela utakmice izgubio mogućnost izravnog ulaska u prvu ligu remijem protiv Foggije (2:2) te će povratak u elitno društvo pokušati izboriti u doigravanju.

Prema navodima tužiteljstva, zbog nekoliko se detalja sumnja da je utakmica Spezije i Parme namještena. SMS poruke pojedinih Parminih (Emanuele Calaio i Fabio Ceravolo) i Spezijinih igrača (Filippo De Col i Alberto Masi) nekoliko dana prije susreta ponukale su talijanski nogometni savez da pokrene službenu istragu u suradnji s pravosudnim organima kako bi se razotkrila pozadina cijelog događaja.

“Ton spornih poruka ne sadrži zlobu, kao ni poticanje na nečasne radnje. Cjelokupni Parmin kolektiv na raspolaganju je istražiteljima. Budući da je istraga u tijeku, Parmini dužnosnici i igrači do daljnjega neće javno komentirati slučaj. Parma svoje navijače i javnost želi uvjeriti kako je klupska promocija u prvu ligu postignuta zahvaljujući napornom radu, žrtvi i uzornom profesionalizmu. Klub vjeruje u svoju čistoću”, objavljeno je u Parminom priopćenju.

Na temelju najave talijanskog nogometnog saveza kako će izreći drakonske kazne ispostavi li se da je utakmica bila namještena, mediji na Apeninskom poluotoku spekuliraju da Parmi prijeti ispadanje u drugi, pa i niži ligaški rang. Istraga će biti okončana za nekoliko tjedana. 

Parma, dvostruki osvajač Kupa Uefa (1995., 1999.), današnje Europa lige, s posljednjeg je mjesta 2015. godine napustila Seriju A. Ubrzo je zbog bankrota i financijskih malverzacija srozana u Seriju D. Međutim, u tri je godine uspjela ponovno ući u prvu ligu.

Pročitajte više