Partizan traži čudo u Bruxellesu, Hapoel korak od povijesti

OSIM klubova koji su već osigurali nastup u skupinama Lige prvaka zahvaljujući plasmanima u nacionalnim prvenstvima, večeras ćemo saznati pet novih momčadi koji će ujesen zaigrati u najelitnijem klupskom natjecanju svijeta.

Hapoel Tel Aviv - Red Bull Salzburg (3:2)

S daleko najvećim šansama za toliko željeno mjesto u skupinama ulazi izraelski Hapoel Tel Aviv, koji je protekle srijede s 3:2 slavio u Salzburgu kod Red Bulla, što znači da večeras na svom terenu i minimalni poraz 0:1 ili 1:2 ih vodi dalje. Momčad iz Tel Aviva ogromni je favorit protiv Austrijanaca, a dobru atmosferu nakon prošlotjednog trijumfa pokvarila je ozljeda prvog napadača Itayja Shechtera u dvoboju s imenjakom iz Haifa tijekom vikenda. I dok je Shechter upitan, Eli Gutman zna da neće moći računati na kartoniranog Shivhona, pa unatoč velikoj prednosti pokušava stišati euforiju: "Tek je 50 posto šansi da će Shechter nastupiti, a ja ga neću stavljati u momčad dok ne bude sasvim fit. Mi smo ponosni što smo uopće izborili play-off, to sam naglašavao prije prve utakmice i sad ćemo učiniti sve da osiguramo maksimalnu disciplinu i koncentraciju", rekao je trener Hapoela. Osim velikog rezultatskog minusa, Huub Stevens u uzvratu neće moći računati na braniča Schiemera i krilo Jantschera pa se ulazak Salzburga u Ligu prvaka čini kao nemoguća misija.

Sheriff - Basel (0:1)

Moldavski Sheriff izvukao se s pristojnim 1:0 porazom u Baselu, ali će u okršaj sa švicarskim prvakom na svom stadionu morati bez standardnog trojca koji je požutio u prvom susretu. Suspendirajući žuti kartoni braniča Brankovića i Samardžića te veznjaka Erokhina predstavljaju veliku glavobolju treneru Sosnitskom. Bjeloruski stručnjak osigurao bi u Transnistriji status božanstva ukoliko bi uspio anulirati prednost Basela i ući u LP godinu dana nakon što su Moldavci dohvatili Europa ligu. "Bit će teško bez kartoniranih igrača, ali vjerujem u zamjene da mogu odraditi dobar posao. Igramo pred našim navijačima i nemamo što izgubiti", poručio je Bjelorus Baselu čiji bi strateg bio puno opušteniji da Stojanov nije obranio penal Huggelu kod rezultata 1:0. Ovako je Thorsten Fink svjestan da još nije gotovo: "Jako respektiramo Sheriff, ali znamo da je ovo naša utakmica godine. Imamo dovoljno samopouzdanja i kvalitete da možemo proći dalje."

Anderlecht - Partizan (2:2)

Treći sudar prvaka svojih zemalja igrat će se u Bruxellesu, gdje će Anderlecht ugostiti beogradski Partizan. Beograđani su prvoj utakmici preokrenuli vodstvo Belgijanaca, koji su pak odmah uzvratili i osigurali vrlo dobrih 2:2. Srpski prvak će tako u znatno podređenoj poziciji istrčati na briselski stadion, ali trener Crno-belih Aleksandar Stanojević ističe kako ni ne pomišlja na predaju: "Prije prve utakmice rekao sam da je Anderlecht favorit i nisam promijenio mišljenje. Činjenica je da imaju odličan skor pred svojim navijačima, ali mi nemamo što izgubiti. Moji igrači moraju biti fokusirani svih 90 minuta, a što se taktičkih postavki tiče igrat ćemo u istoj formaciji, s dva napadača i dva ofenzivna veznjaka. Jurimo pobjedu i večeras nije vrijeme za defenzivu", rekao je Stanojević koji neće moći računati na Moreiru, Jovanovića i Kizita, što dodatno umanjuje šanse srpskog predstavnika.

Sampdoria - Werder (1:3)



Pogodak Giampaola Pazzinija na isteku dvoboja u Bremenu donio je tračak nade Sampdoriji pred uzvrat s Werderom. Kapitalno vodstvo Nijemaca od 3:0 Pazzini je pretvorio u podnošljivi poraz koji bi s 2:0 večeras Sampi donio mjesto u Ligi prvaka prvi put nakon poraza u finalu prije 18 godina. S velikim ambicijama momčad iz Genove najavljivala je prvi dvoboj, smatrajući da mogu iskoristiti odlazak Mesuta Ozila u madridski Real. Transfer 21-godišnjeg Turčina s njemačkom putovnicom nije ostavio traga na ekipi Thomasa Schaafa: "Neće biti nimalo lako, nedostaju nam dva važna igrača (Hunt i Almeida) i treba vidjeti kako će momčad reagirati", rekao je Schaaf dok njegov kolega Domenico di Carlo također ima problema s kadrom. Za domaćine neće nastupiti Accardi, Lucchini i Poli. "Moramo juriti rezultat, a znamo da je Werder itekako opasan u kontri. Ipak, spremni smo za osvetu i do posljednjeg zvižduka se nećemo predati pred 30 tisuća naših navijača", rekao je Di Carlo.

Sevilla - Braga (0:1)

Sevilla je proteklih nekoliko sezona bila standardan sudionik Lige prvaka, a sad im mjesto visi zbog poraza od Brage prije tjedan dana. Portugalski viceprvak, koji je u prošlom prvenstvu za sobom ostavio velikane Porto i Sporting, s 1:0 stiže na Sanchez Pizjuan. "Ovo je san za kojeg se nadamo da će se večeras ostvariti. Sada nas puno više ljudi respektira nego prije koji tjedan", rekao je trener Brage Domingos Paciencia koji s posve drukčijim raspoloženjem ulazi u ovaj okršaj od svog kolege Antonija Alvareza. Nakon stradanja kod Barcelone s visokih 4:0 u uzvratnoj utakmici španjolskog superkupa, neulazak u Ligu prvaka značio bi ogromni financijski gubitak za andaluzijsku momčad koja bi u tom slučaju vrlo vjerojatno napustio i najbolji igrač, Luis Fabiano. Upravo od Fabiana i njegova partnera u napadu Alvarez očekuje najviše: "Luis i Frederic su naša dva glavna igrača, večeras moraju pokazati sve što znaju", naglasio je Alvarez.

Pročitajte više