PET STVARI KOJE SMO NAUČILI U BEČU Rijeka je dobila veliko pojačanje, ali Gavranović mora ostati

Foto: Hina

NAKON šokantnog poraza na San Siru i prošlotjednog kiksa protiv Istre, momčad Matjaža Keka je 30-dnevnu turneju gostovanja od Vrbovca preko Milana do Beča završila velikom pobjedom protiv Austrije 3:1 u 3. kolu Europske lige.

Rezultati by SofaScore


Rijeka je odradila niz od šest uzastopnih gostovanja, upisala tri pobjede, dva poraza i remi, no slijedi jednako težak raspored. U nedjelju dočekuju Osijek, pa idu na Maksimir, a onda stiže Austria u utakmici koja će puno toga odlučiti. No, rezultat na Prateru donijet će jako puno samopouzdanja Riječanima koji sad imaju realne šanse za prolazak skupine.

I ovaj put naučili smo pet stvari iz velike Rijekine pobjede

Ne otkrivamo toplu vodu, ali moramo ponoviti - Kek je veliki znalac

Toliko se hvalospjeva napisalo o Rijekinom treneru, ali potrebno ih je ponoviti. Matjaž Kek je znalac, najbolji nogometni analitičar na ovim prostorima. Slovenac je do detalja snimio igru Austrije, kirurški precizno otkrio njezinu najslabiju kariku i na nju išao “all-in”. Brzog i eksplozivnog Acostyja gurnuo je na desno krilo na užas sirotog Thomasa Salamona, koji nikako nije mogao izaći na kraj s Gancem. Pridruživao bi mu se i Vešović iz drugog plana protiv kojeg Salamon također nije imao šanse, pokeraškim rječnikom “foldao” je karte i dopustio Rijeci da se “podupla”.

Kekov as iz rukava bio je Maxwell Acosty kojeg je savršeno prepoznao za ovu utakmicu. Ganac je dosad odigrao samo 93 minute u sezoni, no u Beču je počeo od prve minute. Dva tjedna radio je na fizičkoj spremi i podizao je formu, a Kek ga nije vodio ni na utakmicu protiv Istre, spremao ga je za Austriju. I pogodio!

Dva gola u razmaku od deset minuta pala su na identičan način, preko najveće Austrijine slabosti. U nastavku je Kek svjesno povukao momčad, znajući da neće fizički moći izdržati i prepustio Austrijancima da vode igru. Tu su oni najslabiji, bez ikakvog plana igre, s beskonačnim ubacivanjima i centaršutevima, a istovremeno su ostavljali puno prostora za kontre. Jednu takvu Rijeka je promašila pa primila gol, ali onda slomila protivnika u 92. minuti.

Acosty je veliko pojačanje

Pisali smo o njemu i nakon utakmice na San Siru, ali sad smo samo dobili potvrdu. Maxwell Acosty je jako, jako dobar igrač. Očito mu nedostaju dobro odrađene pripreme, ali u nastavku sezone, ili čak sljedeće, bit će pravi.

U svakom njegovom trku vidi se da je to igrač golemih trkačkih kapaciteta, samo se mora dobro pripremiti. Bilo ga je po cijelom terenu, a zavidnu mirnoću pokazao je i u obrambenim zadacima. Kad je odradio svoj posao u prvih pola sata, Acosty je pomagao Vešoviću na boku gdje je pokazao zavidnu mirnoću u kritičnim situacijama. To je, zapravo, Acostyjeva najveća kvaliteta. Jednostavnost. Primi loptu, stvori višak i doda prvom do sebe. Primi loptu, ne traži gol, nego traži suigrača u boljoj poziciji. Ima u njemu i jako puno čvrstine i istinske borbenosti, koju je stekao u “ringu” talijanskog nogometa i teško ga je srušiti.

Nećemo od Ganca raditi novog Ronalda, ali njegova igra pravo je osvježenje ne samo u Rijeci, nego u cijelom HNL-u. U Rijeci je na posudbi do kraja sezone i Mišković i ekipa bi stvarno morali napraviti sve što mogu da ga trajno dovedu na Rujevicu. Neće ih puno koštati, manje od milijun eura, a teško će za isti ili manji novac tako lako naći tako dobrog igrača.

Prekidi su Kekova noćna mora

U Pireju u 90. minuti za poraz 1:2, na Rujevici protiv AEK-a za poraz 1:2, na San Siru za 2:0, u Beču za 1:2… Ako će nešto stajati Rijeke ove sezone, onda su to prekidi. Bilo korneri, slobodni udarci ili bilo što drugo, u Rijekinoj obrani je potpuni kaos u prekidima.

Može to Kek uigravati i ispravljati koliko hoće, ali njegovi igrači se redovito potpuno pogube u tim situacijama. Neke jako skupo plate, u nekima kao na Prateru se na kraju ipak izvuku. No to postaje Rijeci veliki problem, iako su Elez i Župarić do tog trenutka odigrali jako dobru utakmicu u Beču.

Igra Austrije svodila se praktički samo na ubacivanja u šesnaesterac i na to će itekako trebati pripaziti za dva tjedna na Rujevici. Budu li samo malo koncentriraniji, Riječani bi trebali doći do još jedne pobjede protiv Austrijanaca.

Da je samo malo više koncentracije…

“To je ta naša psiha, naša glava da jednostavno izađemo iz ritma”, govorio je Kek nakon utakmice u Beču.

Iako je povukao momčad pred kraj utakmice, njegovim igračima ponovno se dogodilo nekoliko “blackoutova” koje bi bolja momčad od Austrije sigurno kaznila. To je učinio Milan, ali Austria nije. Sve što su Austrijanci uspjeli napraviti jest smanjiti na 1:2, ali to je još jedna stvar na kojoj će Kek morati poraditi i koju sigurno može ispraviti.

Neshvatljive su neke panične reakcije u situacijama kad panike ne mora biti, a na trenutke se čini kao da igračima nedostaje najosnovije međusobne komunikacije. Ipak, veličina je momčadi da pobjedi i kad ne odigra spektakularno, što je i sam Kek rekao nakon velike pobjede.

Teško će netko zamijeniti Gavranovića

Ako najbolji Rijekin igrač zaista u siječnju ode u Dinamo, a ljetos se pričalo da je u Zagrebu već potpisao predugovor, pokopat će sve klupske ambicije. Rijeka ni blizu nema igrača njegova kalibra koji će iz dvije polušanse zabiti dva gola i riješiti utakmicu. 

Gavranović i Acosty mogli bi biti ubojiti tandem na proljeće, kad Ganac još malo podigne fizičku spremu. Odlično se nadopunjuju, dobro surađuju i s njima u momčad Kek bi imao šansu obraniti naslov. Bez njega, i to još u Dinamovom dresu, to će biti gotovo nemoguće. 

Pročitajte više