Petković dodaje, Oršić zabija za senzaciju. Godinu kasnije nema pola tog Dinama

Foto: Profimedia

6. RUJNA 2022. Dinamo je u prvom kolu skupine Lige prvaka ugostio Chelsea. Domaćinu pod vodstvom Ante Čačića nisu se davale velike šanse protiv momčadi Thomasa Tuchela koja je godinu ranije osvojila Ligu prvaka, a na Maksimir došla s ljetnim pojačanjima plaćenim preko 280 milijuna eura. Chelsea je tada po Transfermarktu bio vrijedan gotovo 800, a Dinamo 100 milijuna eura.

Chelsea je braniča platio 80 milijuna eura jer je brz. Oršića nije mogao pratiti ni pogledom

No, dokazalo se da ne igraju euri. Dinamo je sjajno otvorio utakmicu. U 13. minuti Robert Ljubičić je dugom loptom našao Brunu Petkovića, koji ju je na centru glavom produljio do Mislava Oršića. Nitko nije slutio da je tako upisao asistenciju jer suigrača je poslužio praktički na centru. No, Oršić je u sprintu debelo iza sebe ostavio Wesleyja Fofanu, kojeg je Chelsea upravo iz Leicestera doveo za 80 milijuna eura zbog brzine. Oršić je preletio preko pola terena i onda lijepo zabio Kepi, najskupljem golmanu u povijesti, plaćenom također 80 milijuna eura. 

Engleski mediji pisali kako je Čačić nadmudrio Tuchela. Usput je i smijenio slavnog Nijemca

Dinamo je tada prepustio loptu Chelseaju, ali gosti dominaciju nisu pretvorili u ništa opipljivo, pa je završilo pobjedom domaćina 1:0, koja je senzacionalno odjeknula Europom. Engleski mediji pisali su kako je Čačić nadmudrio Tuchela, koji je nakon debakla u Zagrebu dobio otkaz. Dinamo i njegovi navijači, s druge strane, slavili su jednu od najvećih pobjeda u Europi.

Prošlo je samo godinu dana, a Dinamo i Chelsea su neprepoznatljivi

Premda je od te utakmice prošlo samo godinu dana, u odnosu na nju u Dinamu nema čak pet igrača iz prve momčadi i trenera koji su donijeli povijesnu pobjedu. Otišli su Livaković, Josip Šutalo, Ivanušec, Ademi, Oršić te Čačić.

Chelsea je još neprepoznatljiviji. U samo godinu dana od potopa u Zagrebu, koji je bio početak očajne sezone, klub je napustilo čak sedam prvotimaca i trener. Kepa, Koulibaly, Mount, Kovačić,  Havertz, Aubameyang, Sterling i Tuchel.

Dinamo - Chelsea 1:0, prvo kolo skupine Lige prvaka, 6. rujna 2022. 

Dinamo

Livaković; Moharrami (od 76. Lauritsen), Ristovski, J. Šutalo, Perić, Ljubičić - Ivanušec, Mišić, Ademi (88. Baturina), Oršić (76. Špikić) - Petković (90+8. Drmić)

Chelsea

Kepa; Azpilicueta (46. Ziyech), Fofana, Koulibaly - James, Mount, Kovačić (59. Jorginho), Chilwell (71. Cucurella) - Havertz, Aubameyang (59. Broja), Sterling (76. Pulišić).

Pročitajte više