ROBERT PROSINEČKI

Piksi je Prosinečkom još 1988. priznao da je možda bolji od njega

Foto: Yugopapir

POVODOM 50. rođendana Roberta Prosinečkog u suradnji s Yugopapirom donosimo vam tekst iz 1988. godine o tada 19-godišnjem Prosinečkom.

Siječanj 1988.: Što o mladom i darovitom nogometašu Crvene zvezde, 19-godišnjem Robertu Prosinečkom, misle (i kažu) njegovi klupski prijatelji i trener Vasović...

U prošlogodišnjim anketama po raznim novinama, TV i radio-stanicama Jugoslavije bilo je mnoštvo izbora za nogometaša godine. Stanje naših fronclastih interesa, ukusa i savjesti dovelo je dotle da imamo desetine najboljih nogometaša Jugoslavije. Respekt ipak mora imati anketa lista "Eho", u kojoj je više stotina (nogometnih) novinara s velikom nadmoći izabralo za pravu perjanicu jugo-nogometa - Roberta Prosinečkog!

Razlozi su znani: već ima epitet najboljeg mladog nogometaša na svijetu, a ekspresno je uletio u prvu momčad Crvene zvezde, i to pravo iz vlaka kojim je doputovao iz maksimirske šume pošto mu je Ćiro Blažević učinio najveću uslugu u životu - poslavši ga besplatno u ruke Džajića i Vasovića...

 "Momak ima samo 18 godina". "Ne može se govoriti o najboljem ako igra samo pola sezone"

Ništa manje nije bilo ni protivnika proglašenja Prosinečkog za igrača 87. I oni su imali razloge koji nisu za odbacivanje: "Momak ima samo 18 godina", "Ne može se govoriti o najboljem ako igra samo pola sezone, pa makar i u Crvenoj zvezdi", "To je uvreda za Stojkovića Piksija i sve ostale reprezentativce, jer Prosinečki nije ni jednom igrao za A selekciju", itd.

Svijetu nikad udovoljiti. Igrom slučaja ovaj novinar je prisustvovao tijekom Zvezdinog "tour de Francea" razgovoru odgovornih ljudi iz FK Neuchâtel Xamaxa s jednim (polu)divljim menadžerom iz Francuske (naravno našeg porijekla) koji je nudio "na prodaju" dva trenutno pouzdana prvotimca "crveno-bijelih", prije prijateljskog meča švicarskog prvaka s Beograđanima. Trener Xamaxa je poslije utakmice prišao tom menadžeru i rekao:

"Gospodine, zanima nas samo igrač broj 8! Ako je Zvezda voljna prodati, lako ćemo se dogovoriti oko financijskih uvjeta."

Jedini igrač Crvene zvezde za koga se zanimao i Stefan Kovač, savjetnik Monaca, u razgovoru prije desetak dana s dole potpisanim, također je bio - Robert Prosinečki.

Po našim novinama je već toliko mastila prosuto na vodenicu tog momka koji tek završava fazu puberteta da je sasvim jasno da Robert Prosinečki nije osoba sklona odmoru na lovorikama, nije hvalama kvarljiva roba. Prosinečki nije ni lažno ni pretjerano skroman: odluku kluba da se iz obične hotelske sobe preseli u luksuzni apartman primio je hladno, kao logičnu posljedicu činjenice da je 1987. godine u Santiago de Chileu proglašen najboljim mladim igračem svijeta.

Što o Prosinečkom misle igrači, trener i ostali koji se pitaju u Crvenoj zvezdi?

Dragan Džajić je najzatvoreniji kada je Prosinečki u pitanju. Jednostavno izbjegava razgovor na tu temu. Kao da se plaši da mu tog igrača neko ne urekne. Radije kucne u drvo tri puta nego što izrekne neku jaču pohvalu. "Pa, dobar je mali, nije loš...", reći će Džajić na pitanje što misli o Robertu. Nije to zbog one narodne "poklonu se zubi ne broje", već zna taj nogometni šmeker da je za Prosinečkog najbolje da se što manje o njemu priča...

To Velibor Vasović otvoreno kaže:

"Mladost je u nogometu izmišljena kategorija. Ili jesi, ili nisi, ili znaš ili ne znaš. Ako te pohvale i napisi u novinama iskvare onda i nisi bogzna što. Ovo će biti presudno proljeće Prosinečkog. Jesenas se ugurao u prvu momčad, igrao odlično, ali nitko ga od protivnika nije ozbiljno shvaćao. Sada, od samog početka, bit će sasvim drugačije: svi naši protivnici će posebno motriti na njegovu igru. Ako nadvlada i ovu stepenicu u karijeri, onda je zreo da ga selektor uvrsti i u A reprezentaciju".

Vasović je učinak svoje desne polutke visoko ocrnio u prijateljskim utakmicama Crvene zvezde po Francuskoj:

"Igrao je bolje, zrelije, korisnije i atraktivnije nego jesenas, naročito poslije povratka iz Čilea, kada je bio vidno umoran. U dogovoru s njim i drugim igračima iz manevra malo sam mu promijenio ulogu, malo ga više primakao protivničkom golu, a jedan drugi igrač je dobio zadatak da "zatvara" njegovo mjesto, kada Robert krene naprijed..."

Taj pomak prema protivničkom golu rezultirao je s dva sjajna pogotka (protiv Homburga i Niorta) u Francuskoj. Oba puta Prosinečki je razornim udarcima pod prečku savladao golmane i to izvan šesnaesterca. Sličan gol je postigao i u prijateljskoj utakmici protiv beogradskog Hajduka s Liona, prošle srijede.

Odavno nije bilo igrača u našem nogometu koji može uposliti suigrača tako precizno, na tako veliku daljinu, a opet da to uradi i toliki broj puta za 90 minuta.

Kao etalon tog minobacačkog svojstva još se prepričava lopta Prosinečkog koju je uputio Bori Cvetkoviću na utakmici Partizan - Zvezda (2:3). Ali, takvih lopti on je odapeo puno prošle jeseni, a samo neke su realizirane. Igrač srednjeg reda njegovih kvaliteta dobiva priznanje samo ako stvorena gol-šansa kvalitetno bude pretvorena u pogodak.

Takve biser lopte često se ne pamte. Nestaju u zaboravu navijača naročito ako špic igrač ne zatrese mrežu.

Bora Cvetković kaže:

"Piksi je bolji nogometaš ukupno gledano, ali lopta koju daje Prosinečki je upotrebljivija od Stojkovićeve. Ona je meka, točna za mene, a bježi od protivnika. Takva lopta je pola gola...

U Crvenoj zvezdi ocjenjuju da je najveća snaga Roberta Prosinečkog u prilagodljivosti ekipi. Kažu da je bio naš "pjetlić" ne bi lakše i brže bio primljen od suigrača iz prve ekipe.

Prosinečkog svi igrači prve ekipe Zvezde visoko cijene

Nije ni čudo, nitko bolje od suigrača iz momčadi ne zna prave kvalitete nogometaša. A Prosinečkog svi igrači prve ekipe Zvezde visoko cijene. Krdžević i Radovanović misle da je on već sada najkorisniji i najbolji pojedinac ekipe, gledano na sveukupan učinak od prošlog ljeta do sada. Pretpostavljaju ga čak i kvalitetama Dragana Stojkovića Piksija. A Piksi? Što kapetan misli o igri Prosinečkog?

Sudbina je htjela da Prosinečki u Crvenu zvezdu

"Mi smo nogometaši različitih uloga i različitih kvaliteta. Mislim da se izvanredno dopunjujemo u veznom redu. Prosinečki je već sada možda bolji nogometaš od mene. Ako trenutno i nije, uvjeren sam da će postati svjetska klasa! To što on ima to se ne uči, to se ima u sebi..."

Sudbina je htjela da Prosinečki u Crvenu zvezdu dođe ubrzo poslije odlaska Milana Jankovića u Real Madrid. Vasović i Džajić su poslije "pet minuta" vidjeli da taj plavušan može na najbezbolniji način zamijeniti bivšeg poslovođu "crveno-bijelih".

"Da, oni su slični igrači", kaže Vasović. Razlika je u tome što je s 18 godina Janković bio daleko slabiji nogometaš. Najveća šteta za Roberta je što nema vremena da usavršava neke elemente igre u kojima nije baš sjajan. Ali, to je cijena profesionalizma. S njim nitko od trenera nije ništa individualno radio otkako je došao u Zvezdu, jer je uletio u non-stop natjecanje.

Slabo puca i dribla lijevom nogom

Uz hvale, treba malo i te negativne anatomije igre Prosinečkog. Slabo puca i dribla lijevom nogom, jer je izraziti dešnjak, mada igra po lijevoj strani. Nije sjajan ni u igri glavom, a visok je. Nema potrebnu čvrstinu pri duel-igri, kada nema loptu on, nego protivnički igrač i udarci sa strane (centaršutevi) daleko su mu slabiji od dubinskih lopti. Ima li još mana, pitamo Vasovića, onih koje se ne mogu vidjeti iz novinarske lože?

"Dečko je mlad da preuzme toliko obaveza odjednom, mislim da je Stojković bolji izvođač"

"Pa, naravno da ima. Koji ih igrač nema. Ali, i ovo je previše. Ne moram svojim protivnicima otkrivati baš sva slaba mjesta. Meni često prigovaraju da mu ne dozvoljavam izvoditi slobodne udarce, a on to zna napraviti, što smo vidjeli za vrijeme TV-prijenosa iz Čilea. Ali, dečko je mlad da preuzme toliko obaveza odjednom, mislim da je Stojković bolji izvođač "slobodnjaka" od njega.

U podjeli rada u Zvezdi se zna: slobodne udarce po sredini i sve kornere izvodi Stojković. Slobodne udarce iskosa - bekovi. Prosinečki zasad mora čekati, mada je dokazao da ima gromovit šut i, što je ubitačno za golmane, putanja te lopte često nije prava, već leluja i gotovo po pravilu dobiva iznenadan pad baš ispred mreže...

U prošlu srijedu su Ivica Osim i Ivan Toplak po nesnosnoj košavi promatrali utakmicu između srpskog ligaša Hajduka s Liona i Crvene zvezde. Neobično je za selektore da dolaze na takozvane male, pa još prijateljske utakmice, a pogotovo po nevremenu. Ne znamo im dojmove za ostale igrače "crveno-bijelih", ali uvjereni smo da će ovog proljeća Robert Prosinečki dobiti šansu obući dres i seniorske reprezentacije Jugoslavije. Po godinama više nije omladinac. A po igri je ionako - starmali!

Glasao stalno za karantenu

Po povratku iz Francuske Velibor Vasović je ponudio prvotimcima šansu za maksimalnu demokraciju: na sastanku igrača bez trenera i direktora Džajića, nogometaši su sami glasali treba li li ekipa ići u hotelsku karantenu prije utakmice (u Beogradu) ili ne. Rezultat je neobičan: većinom glasova prvotimci Crvene zvezde su prepustili da Vasović sa stručnim timom donosi odluku prije svake utakmice.

Jedan od rijetkih, koji je bez rezerve glasao da se prije svake utakmice u Beogradu ide u karantenu (uz kapetana Stojkovića) bio je i - Robert Prosinečki!

 "Ja sam samac i normalno je da mi više odgovara karantenski način priprema", kaže Prosinečki. "Ne moram brinuti ni o večeri u subotu, ni o doručku i ručku u nedjelju pred utakmicu. A osim toga, kada sam s ekipom i vrijeme do utakmice mi brže prođe..." 

Apartman i automobil

Robert Prosinečki je proslavio 19. rođendan (rođen 12. siječnja 1969.) za vrijeme bazičnih priprema ekipe na planini Igman. Kada nije na turnejama, putu ili u karanteni, živi u hotelu "Srbija". Poslije povratka sa Svjetskog prvenstva u Čileu, gdje je proglašen za najboljeg mladog igrača na svijetu, po odluci izvršnog odbora FK Crvena zvezda iz dvokrevetne sobe se preselio u dvosobni apartman.

Jedan je od rijetkih Beograđana koji je u svojoj 18. godini svojim nogama (ili rukama) zaradio prošle godine toliko da je morao da prijavi porez na dohodak.

Nema automobil, jer nije položio ni vozački ispit. Nema stalnu djevojku, ali ima, kako kaže, sjajnu klapu u Beogradu. Jedine dvije nedjelje koje je ove zime imao slobodne, u pauzi prvenstva, proveo je kod mame i tate u Zagrebu.

Nikad zamijenjen zbog slabe igre

Robert Prosinečki je jedan od rijetkih standardnih prvotimaca Crvene zvezde koji, otkako je ušao u ekipu (na turniru u Splitu, prošlog lipnja) ni jednom nije zamijenjen tijekom utakmice zbog slabe igre i ljutnje Vasovića.

"Prosinečkog sam izvodio iz ekipe samo onda kada sam bio siguran da bi mu daljnji napori zasmetali. S obzirom na njegovu mladost on je izuzetno jake fizičke konstitucije, jer nije šala igrati sve utakmice za klub, reprezentaciju...

Tako je Prosinečki, osim Đurovića (za koga je trener Vasović rekao još prije dvije godine da ga samo ozljede, kartoni i potres mogu istisnuti iz ekipe), jedini koga nije zamijenio zbog slabe igre. Istovremeno Vasović je iskren, nije bila to njegova posebna naklonost prema ovom igraču, već igre Prosinečkog kojima se jednostavno nametnuo, prilagodio, uklopio.

Vasović se ne libi ni rangirati svoje igrače:

"Po nogometnom znanju Prosinečki je u ovoj momčadi odmah iza Stojkovića i Bore Cvetkovića, a po korisnosti za ekipu, isto tu negdje, mada uz njih trojicu neprocjenjiva korist stiže "iz pluća" Žarka Đurovića..."

Napisao: Stevan Zec (Tempo, 1988.)

Pročitajte više