nba

Pippen: Trener je preferirao Kukoča jer je rasist

Foto: Anne Ryan-USA TODAY

SCOTTIE PIPPEN, NBA legenda i drugi najvažniji član nepobjedivih Jordanovih Bullsa, teško je optužio trenera Phila Jacksona, koji je vodio nezaboravni Chicago 90-ih.

Pippen je u Dan Patrick Showu izjavio da je Jacksonova odluka da ključnu i odavno slavnu akciju za pobjedu protiv Knicksa u trećoj utakmici polufinala Istoka '94. odigra na Tonija Kukoča, kako bi za pobjedu šutnuo on, a ne tamnoputi Pippen, bila "rasno motiviran potez".

Na primjedbu voditelja da je Pippen tako svog bivšeg trenera nazvao rasistom, Pippen je odgovorio: "Nemam problema s tim."

Slijedilo je izravno Patrickovo pitanje Pippenu misli li da je Jackson rasist, na što je Pippen odgovorio: "O, da."

Inače, Kukoč je šut 1.8 sekundi prije kraja, za koji je izabran on, a ne očekivani Pippen, pogodio i tako donio spasonosnu pobjedu Bullsima

Naime, Knicksi su nakon prve dvije utakmice serije koja se igra na četiri pobjede vodili 2:0 te u trećoj utakmici bili bliži trijumfu. Ipak Kukočev koš sa sirenom donio je Bullsima dramatičnu pobjedu za povratak u život. Međutim, Knicksi su na kraju serije slavili s ukupnih 4:3.

Nakon što je Jackson za zadnji šut odabrao Kukoča, a ne Pippena, on je demonstrativno odbio igrati preostalih 1.8 sekundi.

Osim što je teško optužio trenera, Pippen je kritizirao i prvu zvijezdu dinastije Bullsa, s kojom je bio nerazdvojan prilikom osvajanja šest NBA naslova. 

"Njegova odluka da '93. napusti NBA kako bi profesionalno igrao baseball, prije nego što se vratio k nama, bila je sebična. Michael Jordan je jednostavno bio takav. Tip koji je mislio da sve može sam."

Zanimljivo, nakon što je prošle godine izašao dokumentarni film u nastavcima Posljednji ples o legendarnoj generaciji Bullsa te odmah postao hit, Kukoč je komentirao da ne zamjera Pippenu što ga je u Bullsima dočekao grubo te ga s Jordanom praktički zlostavljao:

"Volim Scottieja. Tip koji mi je najviše pomogao u prve dvije godine u NBA-u bio je upravo on. S njim je tako lako igrati. Nikada nisam osjetio da me kritizira zato što mu je žao. Osjećao sam da to radi kako bi me pravilno usmjerio", izjavio je Kukoč za ESPN.

Pročitajte više