Pitali smo sportaše i celebrityje tko će biti prvak Hrvatske

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL / profimedia / Sasa Miljevic / PIXSELL

DINAMO i Rijeka, nakon što su i jedni i drugi minimalno slavili protiv Hajduka, nastavljaju veliku borbu za naslov prvaka Hrvatske. Rijeka sedam kola prije kraja ima pet bodova više od branitelja naslova Dinama, ali i utakmicu više. 

Ključna utakmica prvenstva trebala bi biti upravo ona na Rujevici 5. svibnja između Rijeke i Dinama. Pravo čudo bi se moralo dogoditi da se u borbu s Rijekom i Dinamom opet uključi Hajduk, trećeplasirana momčad prvenstva koja za Rijekom zaostaje deset bodova. 

Kladionice daju podjednake šanse Rijeci i Dinamu za titulu, a mi smo provjerili kakav rasplet prvenstva očekuju hrvatski sportaši i poznate osobe.

Rene Bitorajac (glumac): Dinamo

Kakva je napeta i neizvjesna liga ove godine, to je pitanje za milijun kuna. Jedino bih se kladio da će Rudeš izvisiti! Rijeka je ove godine igrala najbolji nogomet, ali Dinamo je igrao Europu i čini mi se da se u fotofinišu diže. Iako ne pamtim kad je Dinamo toliko utakmica izgubio koje nije smio, ipak vjerujem da će 5. svibnja odigrati svoju najbolju utakmicu i osvojiti prvenstvo, iako je puno klubova u ligi koji svima mogu poremetiti planove. Meni je kao navijaču Dinama, bez obzira na izostalu Dinamovu superiornost, ovo jedna od ljepših sezona u HNL-u. Ulovio sam se da gledam tekme koje prije ne bih gledao. Zaokružimo to s Kupom i prvenstvom i sreća samo takva.

Boris Dežulović (novinar i pisac): Hajduk

Sedam kola prije kraja rasplet prvenstvene utrke prilično je lako predvidjeti. Rijeka će kiksati već u sljedećem kolu, remijem u Puli, i potom pod pritiskom izgubiti od Lokomotive, Dinama i Osijeka. Dinamo će pak izgubiti od Gorice i Lokomotive te iznenađujuće kiksati u zaostaloj utakmici s Varaždinom, dok će Hajduk pobijediti sve do kraja i u posljednje kolo ući s istim brojem bodova kao i Dinamo, ali i boljim međusobnim omjerom. Naslov će mu donijeti Rokas Pukštas, preokrenuvši 0:2 u Kranjčevićevoj hat-trickom u 4:2, baš kao Stane Krstulović protiv Lokomotive u posljednjem kolu prvenstva 1952. Istina, i Rijeka i Dinamo još uvijek imaju neke šanse, ali one su u domeni matematike i računalne simulacije.

Foto: Srecko Niketic/Pixsell

Dani Olmo (nogometaš): Dinamo

Prvak će biti Dinamo. Ima najkvalitetniju momčad, u sve boljoj je formi i na kraju će do izražaja doći njegova kvaliteta. To je moj klub i vjerujem da će osvojiti naslov.

Mate Janković (chef): Rijeka

Pošto sam ja iz Rijeke, prognozirat ću da će Rijeka biti prva. Sad je na vrhu ljestvice i mislim da će tamo ostati do kraja.

Jasenko Houra (glazbenik): Dinamo

U mrtvoj utrci su Dinamo i Rijeka, a sport je nepredvidiv. Nisam baš toliko vidovit da bih mogao prognozirati pobjednika, a i zbog brojnih obaveza pratim našu ligu samo jednim okom. Ne znam točno kakva je situacija. Ja sam dinamovac od rođenja i nadam se da će Dinamo završiti ovu sezonu na pravi način.

Tarik Filipović (glumac): Dinamo

Teško je biti vidovit, Rijeka igra konstantno dobro, ali nekako mislim da bismo mi na kraju opet mogli biti prvaci. Što se tiče derbija Dinama i Rijeke, bit će teško, ali ako ga odigramo onako kako možemo, a vidjeli smo u zadnje vrijeme da Dinamo može jako dobro odigrati, mislim da ćemo pobijediti.

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Matija Cvek (glazbenik): Dinamo

Iako sam strastveni navijač Dinama, Rijeka igra odlično i neka prvenstvo osvoji bolji iz te tekme. Ja, naravno, vjerujem da će to biti Dinamo.

Nikola Jurčević (trener i nekadašnji hrvatski reprezentativac): Dinamo

Na prvi pogled čini se da je 50:50 borba za naslov. Rijeka je iz drugog plana napravila veliku seriju, ima sjajnu atmosferu, energiju i fajterski stil, a to su velike zasluge Željka Sopića. Međutim, tipovao bih na Dinamo. Momčad se stabilizirala, a Jakirović je konačno standardizirao obranu kao temelj ekipe. Dvije velike pobjede na Poljudu dodatno su podignule atmosferu u Dinamu, koji je, budimo realni, najkvalitetniji. Zbog toga i činjenice da ti ljudi znaju igrati pod pritiskom i znaju osvajati trofeje, prednost dajem Dinamu.

Filip Zubčić (skijaš): Dinamo

Sviđa mi se kako dečki sad igraju, dvaput su dobili Hajduk i to im je nakon onih poraza na početku sigurno vjetar u leđa. Trebamo dobiti zaostalu utakmicu protiv Varaždina, a onda će ključan derbi biti protiv Rijeke. Ako to dobijemo, oni će izgubiti ritam i mi sigurno uzimamo prvenstvo.

Mia Negovetić (glazbenica): Rijeka

Moram priznati da ne pratim baš previše, ali uvijek sam uz svoju Rijeku. Nema se tu puno što za dodati. 

Mladen Vukorepa (kvizaš i lovac u Potjeri): Rijeka

Prvenstvo je zanimljivo kao rijetko kad. Donedavno je i Hajduk bio punopravni kandidat za prvaka. Sad izgleda da će se na kraju veseliti Rijeka ili Dinamo. Kao netko tko u kvizu redovito promašuje dvojbe, prognoziram da će prvak biti Rijeka.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Josip Sesar (bivši košarkaš i aktualni izbornik Hrvatske): Rijeka

Nakon svega što se dogodilo s Hajdukom jasno je da je on eliminiran iz utrke. Rijeka drži sve u svojim nogama, igra sa samopouzdanjem, igra lijep nogomet, najljepši u ligi, koliko sam pratio. Najvažnija će biti utakmica Rijeke i Dinama na Rujevici, ali Rijeka ima i teška gostovanja u Kranjčevićevoj kod Lokomotive i kod Istre u tradicionalno teškom susjedskom derbiju, a prvenstva se osvajaju na malim utakmicama. Dinamo ima lakši raspored, a dojma sam i da mu je pao velik teret nakon prve pobjede nad Hajdukom i da sad puno bolje igra. Prognoza je isključivo u sferi nagađanja, ali činjenica je da Rijeka ovisi sama o sebi.

Nika Fleiss (bivša skijašica): Dinamo

Ja sam dinamovka i ni sekunde ne dvojim tko će biti prvak, nisam dvojila čak ni u vrijeme velike Dinamove krize na početku sezone. Jesu se dečki malo mučili u startu, mijenjali su i trenera, ali nešto se pita i druge. Rijeka mi super izgleda, i nije da nemaju šanse, ali mislim da će Dinamo sad potegnuti, imaju utakmicu manje i igraju još s Rijekom i to se sve lako preokrene. Moraju sad na proljeće povući, ne igraju više Konferencijsku, malo su se presložili, a tu nam je sad Zeko i nova garnitura pa se moraju malo dokazati.

Hajduka mi je, moram priznati, žao, gradili su zadnjih par sezona super priču, pa tamo su Perišić, Brekalo, a Livaju da i ne spominjem. Nisam ekspert, ali možda nisu trebali mijenjati toliko trenere i nisam baš sigurna da je smjena predsjednika dobar potez jer, koliko znam, pod njim je klub silno narastao zadnjih godina. Sve u svemu HNL, koliko pratim, a pratim ga ponešto, izgleda dosta zanimljivo, pogotovo sada kada su top 3-4 ekipe sve u lovu na naslov, a ne samo Dinamo.

Što se Osijeka tiče, tu sam eto isto malo razočarana, imaju prekrasan novi stadion, najbolji u Hrvatskoj, gradili su zadnjih par godina super priču, ali nekako mi se čini da trenutno nisu na razini prve trojke, a trebali bi biti.

Luka, vrijeme je!

Foto: Boris Scitar/Pixsell

Mirza Džomba (bivši rukometaš): Rijeka

Bit će jako teško... Ali prednost dajem Rijeci... 51:49... Najviše zbog prednosti domaćeg terena u derbiju.

Malajski Tapir (youtuber): Rijeka

Svugdje se spominje kako i Rijeka i Dinamo mogu osvojiti naslov ako pobijede sve do kraja, ali ja vjerujem da i jedna i druga ekipa imaju, uz derbi, još barem jedno prosipanje bodova u preostalim kolima. To ne ide na ruku Dinamu, koji vjerojatno i mora biti savršen do kraja prvenstva da bi iz trenutne pozicije osvojio trofej. Zbog toga, trenutno, dajem prednost riječkoj mladosti.

Franko Andrijašević (nogometaš): Rijeka

Vjerujem da će Rijeka... Jer su prava klapa i mislim da su, kad se podvuče crta, najviše i zaslužili.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Maro Joković (vaterpolist): Rijeka

Iako slabo pratim HNL, mislim da će Rijeka biti prvak. Više domaćih utakmica, uključujući derbi s Dinamom koji može biti ključan.

Zoran Čutura (bivši košarkaš): Rijeka

Imamo najzanimljiviju ligu unatrag nekoliko godina, što je sjajno. U ovom se trenutku Rijeka doima najstabilnijom i najbližom naslovu. Nisam neki genij kad to kažem, i sigurno nisam jedini koji to misli... Dodajem kako bih želio da OŠK iz Omišlja osvoji 4. ligu, zasad su uvjerljivo vodeći, a u sjajnom društvu sina i unuka prošle sam subote vidio njihovu pobjedu 8:0 protiv Lovrana.

Tonči Huljić (glazbenik)

Moram priznati da ne pratim domaću ligu jer mislim da nogomet kod nas dijeli društvo koje je ionako već podijeljeno. Ne želim biti dio tih podjela. Ne pratim našu ligu još od vremena kad sam bio mali. Navijao sam za Hajduk u ta vremena, u kojima su igrali velikani poput Oblaka, Žungula, Jerkovića, a vodio ih je veliki Tomislav Ivić. Grad koji se odrekao osobe kao što je Tomislav Ivić sad doživljava ovo što doživljava. Ja sam čovjek iz tih nekih romantičnih doba, kad je budućnost izgledala svjetlo, a sad tako ne izgleda.

Zoran Primorac (bivši stolnotenisač)

S obzirom na to da sam hajdukovac, moje intenzivno praćenje prvenstva je malo spalo s obzirom na zadnje rezultate. Drago mi je da imamo tri kluba koja se bore za naslov, mislim da je to jako dobro za naše prvenstvo. Prvak će se tražiti između Dinama i Rijeke, a ja osobno nemam nekog favorita. Mislim da će odlučivati utakmica između Rijeke i Dinama na Rujevici. Neka pobijedi bolji, a moja je želja da utakmica prođe u sportskom ozračju.

Mrle iz Leta 3 (glazbenik)

Kriva sam osoba za pitanje, ne znam baš ništa o sportu, ne znam ni tko igra, osim ako se netko potuče pa pročitam. Ja bih volio da svi budu prvi. Dajte svakom nek bude tjedan dana prvi na ljestvici, samo da se ne događaju ova sranja i nasilje.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Ivica Tucak (izbornik hrvatskih vaterpolista) 

Slabo to pratim, nisam neki ljubitelj, znam ovo zadnje što se dogodilo oko Hajduka što sam popratio kroz medije. Iskreno, najviše od nogometa pratim našu reprezentaciju.

Lino Červar (rukometni trener)

O prvaku će odlučiti je li moralna snaga Rijeke jača od objektivne snage kvalitete Dinama. Dakle, pitanje je samo je li moralna snaga jača od objektivno jače kvalitete ili obratno. Sve je u tome...

Cro Cop (bivši MMA borac)

Ne pratim i ne razumijem.

Dino Rađa (bivši košarkaš)

Samo HŽV. Sve ostalo me ne zanima.

Alen Babić (boksač)

Ja sam teška truba za nogomet. Evo, frend kaže Rijeka. Ja ne znam da Rijeka igra uopće.

Roko Ukić (bivši košarkaš)

Apsolutno me ne zanima izbor u kojem su Dinamo i Rijeka. 

Nives Celzijus (model, pjevačica i glumica)

Ne pratim našu ligu.

Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Jasmin Repeša (košarkaški trener)

Ne pratim. Iskreno, ne znam ni kakva je zapravo situacija u hrvatskoj ligi. Znam samo za ove nerede što su bili nedavno u Splitu.

Mario Stanić (bivši nogometaš)

Teško pitanje, ali poslužit ću se filozofijom gospodina Grunfa. Tko izgubi dobitak, dobije gubitak.

Baby Lasagna (glazbenik)

Ne pratim HNL.

Kristian Novak (pisac)

Pojma nemam, stvarno. Nemam neko mišljenje o HNL-u, iako moram priznati da je nakon dvadeset godina postalo opet zanimljivo.

Pročitajte više