Plaćen je 10 milijuna eura prije tri godine, a sad bi mogao doći u Hajduk

Foto: EPA

U francuskim medijima pojavila se informacija da je Adrian Grbić (27), austrijski napadač hrvatskih korijena, na odlasku iz francuskog prvoligaša Lorienta, a za njega je posebno zainteresiran Hajduk. Grbić je prije tri godine doveden iz Clermonta u Lorient za rekordnih 10 milijuna eura, ali njegova karijera u francuskom prvoligašu do sada je bila razočaranje.

Nije neobično da uoči i za vrijeme prijelaznih rokova iz stranih medija dolaze razne informacije o igračima koji se povezuju s našim klubovima ili pak s odlaskom iz njih. Obično su to priče kojima ne treba pridavati veliku pozornost, ali u ovom je slučaju situacija malo drugačija.

Grbić se s Hajdukom povezivao i prošlo ljeto

Ugledni francuski list L'Equipe prije dva mjeseca citirao je izjavu predsjednika Lorienta Loica Feryja, koji je rekao da je moguće da će Grbić na zimu otići na posudbu u španjolski Eibar ili u splitski Hajduk. Time je potvrdio da kontakti između klubova postoje, a doznajemo kako je prošlog ljeta Grbić zaista bio blizu prelaska u Hajduk, što daje ozbiljnost cijeloj priči.

Grbić je rođen u Beču, hrvatskog je porijekla, a nastupao je za sve uzraste austrijske reprezentacije. U kategorijama od U-16 do U-21 nastupio je 59 puta i postigao 17 pogodaka. Za seniorsku vrstu debitirao je s 24 godine, a u 2020. i 2021. godini skupio je 9 nastupa i zabio 4 gola. Posljednji put je pozvan u ožujku 2021. godine, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Svoju je karijeru započeo u mlađim uzrastima bečkog Rapida, gdje mu je suigrač bio i Marko Marić, današnji vratar Zrinjskog, ali i David Domej, koji je kraće vrijeme proveo i u drugoj momčadi Hajduka. Tamo se Grbić nije dugo zadržao jer ga je kao šesnaestogodišnjaka kupio Stuttgart za 300 000 eura. Za mlade selekcije slavnog Bundesligaša nastupio je 74 puta i postigao 55 pogodaka.

Priliku u prvoj momčadi Stuttgarta nije dobio, već je prije odlaska iz kluba 2016. godine skupio samo 15 nastupa za drugu momčad, koja se natjecala u trećem rangu njemačkog nogometa. Tada odlazi besplatno u austrijskog drugoligaša Floridsdorfer AC, za koji je u jednoj sezoni nastupio 29 puta i postigao 7 pogodaka.

Transfer od 10 milijuna eura i veliki pad

To je bilo dovoljno da privuče pozornost prvoligaša Altacha, gdje se zadržao dvije sezone, igrajući i kvalifikacije za Europsku ligu. Nakon dvije godine i 15 pogodaka za klub, ponovno besplatno 2019. godine prelazi u francuskog drugoligaša Clermont, gdje je eksplodirao i postigao 17 golova uz četiri asistencije u 26 nastupa.

Privukao je pozornost Lorienta, koji ga je nakon samo godinu dana u drugoj francuskoj ligi doveo u klub za rekordnih 10 milijuna eura. Nikad Lorient nije dao toliki novac za igrača i od njega su se očekivale velike stvari. No, ispao je veliko razočaranje. U godinu i pol dana nastupao je redovito (52 nastupa), ali zabio je samo pet golova.

Išao je nakon toga po posudbama u Vitesse (nizozemska prva liga), gdje nije imao zapažen učinak, pa je prošlog proljeća ponovno otišao u drugi rang francuskog nogometa (Valenciennes), gdje je bio u dobroj formi i zabio 9 pogodaka. Nadao se da će se ove sezone izboriti za minutažu u Lorientu, ali to se nije dogodilo, pa je tako nastupio samo jednom, i to 30 minuta u porazu svoje momčadi, koja se nalazi pri samom dnu prvenstva.

Grbić svakako ima potencijal da bude jako koristan za Hajduk na razini Super Sport HNL-a. Karijera mu nije išla zacrtanim putem, ali iskustvo od preko 50 nastupa u najvišem rangu francuskog nogometa te zabijanje u takvoj konkurenciji govore u prilog njegovoj kvaliteti za razinu naše lige. Ipak, njegovo dovođenje bi svakako bilo rizik, a na Hajduku je da procijeni koliko mu se to isplati.

Pročitajte više