poginuo je kobe bryant

Po čemu ćemo pamtiti Bryanta, jednog od najvećih ikad

Foto: Getty Images

KOBE BRYANT, jedan od najvećih košarkaša svih vremena i mitsko ime Los Angeles Lakersa, poginuo je u nedjelju navečer u padu helikoptera u Kaliforniji.

Svijet košarke i sporta je u šoku i velikoj tuzi jer je otišao jedan od najvećih. U čak 20 godina igranja za Lakerse Bryant je osvojio pet naslova prvaka i čak 18 puta je bio biran u All-Star momčad prije nego li se umirovio 2016.

Imao je samo 17 kad je iz srednje škole došao na draft 1996. Charlotte Hornetsi izabrali su ga u prvom krugu, ali Lakersi su obavili posao stoljeća kad su za mladu nadu trejdali Vladu Divca.

Bryant je u tandemu Shaquilleom O'Nealom odveo Lakerse do tri uzastopna naslova NBA prvaka (2000., 2001. i 2002.), a kad je Shaq napustio klub, Kobe je postao vođa momčadi koja je uzela još dva naslova prvaka (2009. i 2010.).

Dvije sezone uzastopno (2005./2006. i 2006./2007.) bio je najbolji strijelac NBA lige, a u utakmici protiv Toronto Raptorsa, 22. siječnja 2006., Kobe je zabio 81 poen, što je drugi najbolji učinak jednog igrača u povijesti NBA.

Rođen je u Philadelphiji, u Pennsylvaniji, 23. kolovoza 1978. Kobe se s tri godine počeo baviti košarkom, a ljubav prema kraljici igara usadio mu je otac Joe, također profesionalni košarkaš.

Imao je šest godina kad se obitelj Bryant preselila u Italiju, gdje je Kobeov tata potpisao profesionalni ugovor. Na Apeninima je mali Kobe zavolio nogomet, no kad se s 13 godina vratio u Ameriku, ozbiljno se uhvatio košarke pod paskom oca koji mu je bio trener. Odmah je pokazao nesvakidašnji talent i jednu je od lošijih školskih momčadi u SAD-u odveo do titule državnog prvaka. Naravno, bio je proglašen za igrača godine. Od tog trenutka Kobeov život je neraskidivo povezan s košarkom.

Kad je kao klinac došao u Lakerse, odmah je srušio niz rekorda. Postao je najmlađi igrač u prvoj momčadi Lakersa, najmlađi igrač na All-Staru… Iz godine u godine je sve više napredovao, košarku je igrao s neobjašnjivom lakoćom i u povijesti će ostati zapisan kao jedan od najvećih šutera svih vremena.

Bio je igrač za velike utakmice i najveće trenutke. Kad se lomila utakmica, kad nitko od suigrača nije želio li mogao preuzeti odgovornost, loptu bi uzeo Kobe i zabio. Zato je i dobio nadimak Crna Mamba jer je nemilosrdno ujedao, a sve s ležernim osmijehom na licu.

U povijesti sporta malo je onih koji su ostali upamćeni samo po imenu, prvom imenu. Kobe je jedan od njih.

Dovoljno je samo reći Kobe.

Pročitajte više