Počelo suđenje za svastiku na Poljudu, Vrbanović i HNS poslali pisane obrane

Foto: Index, Hina

NA SPLITSKOM Prekršajnom sudu danas je počelo suđenje za svastiku na Poljudu. Izvršni direktor HNS-a okrivljeni Damir Vrbanović nije se pojavio. U Parizu je na pripremama za EURO 2016.

Poslao je pisanu obranu. Obranu za HNS sastavio je tajnik Vladimir Iveta, budući da je Vrbanović kao odgovorna osoba i sam okrivljeni u ovom slučaju.

Vrbanović je svoju obranu sastavio na četiri, a Iveta na pet stranica. U bitnome tvrde da nisu počinili prekršaj i da su sve napravili da se svastika ukloni kada je primijećena na travnjaku. Po optužnom prijedlogu splitske policije bilo je to dva dana uoči utakmice na treningu reprezentacije, no Vrbanović i Iveta tvrde da je to jednostavno nemoguće jer bi se kukasti križ sigurno uklonio s travnjaka da je primijećen.

Pregledat će se snimke treninga i utakmice

Odvjetnik Nikola Badovinac, koji zastupa Vrbanovića i HNS, predložio je da se sasluša Zoran Cvrk, šef osiguranja, koji je već nepravomoćno osuđen zbog svastike na dvije tisuće kuna, te pregledaju snimke treninga reprezentacije te samog susreta Hrvatske i Italije, a sve kako bi se dokučilo kada se svastika pojavila na travnjaku.

Usred rasprave javio se policajac koji je konstatirao prekršaj. Sudac Stipe Roso pozvao ga je na raspravu, ali se on telefonski javio da nije ovlašten.

Nije bilo ni nereda, ni nasilja

Slučaj će pravno biti vrlo zanimljiv jer po članku 37. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, za koji su prijavljeni Vrbanović i HNS, elementi prekršaja su neredi i nasilje te odbijanje suradnje sa policijom. Utakmica se igrala pred praznim tribinama, a okrivljenici su u svojim obranama istaknuli kako nije bilo ni nereda, ni nasilja te da su surađivali s policijom. Naveli su i kada je travnjak pregledavan te kako je bila angažirana zaštitarska služba dok je teren bio pokriven sa više od 80 kamera.

Policija je zatražila da se HNS kazni sa 100 tisuća kuna, a Vrbanović sa 25 tisuća. Sud je izdao prekršajne naloge na 80 i 10 tisuća kuna, na što su prigovorili HNS i Vrbanović pa je organizirano suđenje.

Pročitajte više