Podignuta hrvatska zastava u Mediteranskom selu, Otkazali Seligman i Jotov

TRADICIONALNOM ceremonijom u Mediteranskom selu u Almeriji u četvrtak je na jarbol podignuta hrvatska zastava, čime su hrvatski sportaši i službeno postali stanovnici Sela u kojem će za vrijeme Mediteranskih igara boraviti 3700 sportaša iz 21 zemlje Afrike, Azije i Europe.

Na ovećem platou uz more održana je kratka svečanost u kojem su gradonačelnik Mediteranskog sela Joaquin Aguilla Lanza i šef Misije HOO-a Damir Šegota izmijenili poklone, a potom je uz intoniranje hrvatske himne na jarbol podignuta naša zastava.

Gradonačelnik Lanza, čiji sin Eduardo radi kao pomoćnik u našoj Misiji, dobio je od Šegote grumen hrvatske zemlje i vodu posebno spremljenu u drevnu amforu, što će biti iskorišteno na ceremoniji otvaranja Igara u petak.

Ceremonija otvaranja na tek godinu dana starom stadionu Mediteraneo započinje tek u 22 sata, a trajat će do ponoći, pa joj zasigurno neće nazočiti svi hrvatski sportaši u Almeriji, primjerice plivači čija kvalifikacije započinju već u 9 sati sljedeći dan.

O samoj ceremoniji otvaranja nije se u četvrtak moglo saznati gotovo ništa, budući da u glavnom press-centru materijala za novinare, osim onih starih i po mjesec ili godinu dana, jednostavno nije bilo.

Otkazali Seligman i Jotov

Hrvatski gimnastičar Robert Seligman i dizač utega Joto Jotov otkazali su svoj nastup na Mediteranskim igrama u Almeriji.

I dok je Jotov, koji je bio jedan od favorita za osvajanje odličja u kategoriji do 77 kilograma, otkazao zbog teških probavnih smetnji, najbolji hrvatski gimnastičar i osvajač četvrtog mjesta na nedavnom Europskom prvenstvu na konju sa hvataljkama Seligman ničim nije opravdao svoje otkazivanje.

Kako je osim Seligmana, bezrazložno otkazao još jedan gimnastičar - Marko Brez, te trener Saša Solar - šef Misije Damir Šegota najavio je da će u dogovoru sa Hrvatskim gimnastičkim savezom poduzeti disciplinske mjere protiv Seligmana, Breza i Solara.


U Almeriju neće doći niti dizač utega Atila Sebešćen, koji je trebao nastupiti u kategoriji do 94 kilograma, a ostat će u Hrvatskoj zbog teže viroze.

Prema riječima liječnika reprezentacije Božidara Fučkara u dosadašnja dva dana težih zdravstvenih problema imali su jedriličar u klasi 470 Ante Kujundžić, koji je i doputovao u Almeriju sa probavnim smetnjama, te košarkašica Emilija Podrug sa gnojnim apscesom zuba.

I Kujundžić i Podrug bit će sposobni za nastup, a zapravo je najveći problem imao šef zdravstvene ekipe Ante Županović koji je u utorak navečer imao probleme sa bubregom, pa je bio prevezen u Gradsku bolnicu u Almeriji.

Županović se četvrtak osjećao puno bolje i od privremenoga pacijenta se ponovno vratio u ulogu liječnika.

Vuković umjesto Skelina nosi hrvatsku zastavu

Iako je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) predviđeno da hrvatsku zastavu na ceremoniji otvaranja XV Mediteranskih igara nosi veslač Nikša Skelin, barjak će nositi rukometaš Drago Vuković.

Naime, Nikša Skelin, kao i njegov brat Siniša u Almeriju dolaze 26. lipnja budući da im natjecanja započinju tek 30. srpnja, kada će naši srebrni olimpijci nastupiti u kvalifikacijskoj utrci dvojca bez kormilara.

Drago Vuković je bio član hrvatske rukometne vrste koja je na Olimpijskim igrama u Ateni osvojila zlatnu medalju.

Pročitajte više