DERBI NA POLJUDU

Pogledajte kultnu poruku Žana Ojdanića koju je Torcida danas podignula

Foto: Index, Pixsell

 "HAJDUK je u rukama svih nas, Grada Splita i Gradskog vijeća. Hajduk nije u vlasništvu jednog čovjeka, svi mi koji živimo u Splitu plaćamo porez i ako su pali ili padaju simboli ovoga grada, počevši od škvera, Jugoplastike ili nečeg trećeg, mi Hajduk ne damo. Hajduk je zadnji bastion i njega ne damo. To je jedina naša poruka: njega ne damo!", rekao je prije deset godina jedan od najvećih autoriteta Torcide Žan Ojdanić, prvoborac u borbi protiv kriminala u Hajduku i začetnik ideje narodnog kluba. 

Torcida je tijekom derbija s Dinamom obilježila treću godišnjicu njegove pogibije i podignula transparent s porukom po kojoj će Žana pamtiti generacije. 

On je i doslovno i simbolički bio legenda Torcide, jer lik navijača s dugom kosom, popularnom 80-ih, sunčanim "cvikama" i maramom na glavi, koji i danas, desetljećima kasnije, krasi nebrojene Torcidine transparente, zastave i murale, napravljen je upravo na njegovu mladenačku sliku i priliku. 

Čovjek čiji su lik, ali i djelo, još za života ušli u navijačku legendu, nije bio cijenjen samo među onima koji prate njegov klub. Uživao je veliki respekt i od svih suparničkih, točnije neprijateljskih navijačkih skupina.

Maloljetni Žan navijački se kalio i respekt suboraca i rivala stjecao 80-ih godina prošlog milenija, u prilično zajebanom okružju jugo-lige, na gostovanjima, a Žan ih je prošao sva, od Beograda i Sarajeva, do Subotice i Zenice. Država se u međuvremenu počela raspadati, a najava rata najbolje se mogla osjetiti na stadionima. Žan je prijetio represiji i često je zbog borbe za samostalnost i slobodu bio predmet iživljavanja tadašnje milicije. 

Bio je i ostao legenda, ali ga za to uopće nije bilo briga. Prerano je preminuo 2016. godine prilikom skoka s padobranom na sportskom aerodromu u Sinju. Bio je suprug, brat, otac i uzor koji je odgojio stotine mladih torcidaša, a koji im danas neizmjerno nedostaje.

Pročitajte više