Pogledajte legendarni dvoboj: Prije 25 godina Senna pobijedio Mansella za 14 tisućinki

PRIJE 25 godina jedan od najvećih vozača u povijesti Formule 1, Ayrton Senna za volanom Lotus-Renaulta ostvario je pobjedu na Velikoj nagradi Španjolske u Jerezu.

Njegova pobjeda sa samo 14 tisućinki prednosti ispred Nigela Mansella (Williams-Honda) slovi kao treća najtješnja pobjeda u povijesti Formule.

Najtješnja pobjeda u povijesti Formule 1 je ona Petera Gethina (BRM) ispred Ronniea Petersona (March-Ford) ostvarena 1971. godine na Velikoj nagradi Italije. Razlika između prva dva vozača iznosila je tada tek 10 tisućinki sekunde, a čak su petorica najboljih (uključujući Francoisa Ceverta, Mikea Hailwooda i Howdena Ganleyja) bili u razmaku od samo 0.61 sekundi.

Druga najtješnja utrka u Formuli 1 dogodila se 2002. godine na Velikoj nagradi SAD-a. Riječ je o kontroverznoj pobjedi tada Ferrarijevog vozača Rubensa Barrichella budući je do nje došao tako što je njegov momčadski kolega Michael Schumacher u posljednjih nekoliko zavoja drastično usporio i dopustio Brazilcu da ga prestigne. Na kraju je Barrichello slavio s 11 tisućinki sekunde boljim vremenom.

Pročitajte više