KOŠARKA

Pogledajte otpor Jugoplastike, osvanuo je novi mural za košarkašku dinastiju

Foto: KK Split / Index

SJEĆATE se priče o prebrisanom muralu Jugoplastike u Getu? Danas je i ona završena, istoj ekipi klub je stavio zid po izboru na raspolaganje, ponudio i financijsku pomoć, ali navijači su to odbili i o svom trošku napravili novi mural u spomen na tri titule prvaka Europe koji je uljepšao kultnu dvoranu na Gripama.

"Cijeloj ekipi, posebno motorinu cijelog projekta Baldi, velike čestitke, a autoru murala Peri Rančiću, majstoru svog posla, naklon do poda. S jedne strane zida je sjećanje na te tri titule prvaka Europe, a s druge pogled u današnje vrijeme kada klub svakog dana raste", poručili su iz kluba.

Podsjetimo, mural u čast Jugoplastike koji su nacrtali stanari Dominisove ulice prebrisan je po nalogu Grada i ta akcija izazvala je brojne komentare legendi, navijača Žutih, kao i KK Splita, koji nisu pristali na gašenje identiteta kluba njihove mladosti. 

Klub i Splićani potrudili su se da akcija oko novog murala bude završena ekspresno i da se ne dovede u pitanje odnos s važnim dijelom klupske povijesti.  

Zatiranje imena 

Posljednjeg desetljeća ime Jugoplastike nastojali su zatrijeti u Splitu lokalni uhljebi u dnevno-političke svrhe, a koji se uhljebljuju i u sportskim klubovima, što ima logike jer su svi na proračunu Grada. U Splitu je prebrisan kultni mural Jugoplastike, a na obilježavanja obljetnica, svečanosti i druženja za službeno najbolju košarkašku momčad Europe 20. stoljeća nije se odazivao skoro nitko od legendarne postave. Nedavno su na predstavljanje knjige o Jugoplastici u Split došli Dino Rađa i Božo Maljković, većina drugih nije se ukazala, iako su imali pozive, a neki od njih su i bili potvrdili dolazak. Nakon brisanja murala u Splitu Rađa je poručio: "Neostvareni jadnici, gadite mi se", a nepoznate detalje iz odnosa s klubom u koji se vratio završiti karijeru te u 36. godini na Gripama slavio naslov prvaka Hrvatske, pa se kasnije prebacio u upravljačke strukture, otkrio je i nedavno gostujući u Indexovom studiju.

Jugoplastika je bila prvak Europe 1989.,1990., 1991. godine, a idućih godinu dana nastupala je pod imenom POP 84.

> Zapamtite ime Jugoplastika: Rađa zakucao za povijest, Boris Mutić izgovorio legendarne riječi 

Klub službeno nosi ime KK Split od 1997. godine, a klub je višestruko spašavan od stečaja raznim manevrima i hibridnim kombinacijama, klasičnim za klubove u Hrvatskoj. 

Uskoro će se u prodaji u fan shopu KK Splita moći kupiti i majice s muralom Jugoplastike.

Pročitajte više