NBA LIGA

Pogledajte šampionski prsten Raptorsa, najveći i najvrjedniji u povijesti sporta

Foto: screenshot

UOČI početka nove sezone, koju su otvorili pobjedom nad New Orleans Pelicansima 130:122 nakon produžetka, Toronto Raptors primili su nagrade za osvajanje naslova prvaka i otkrili šampionsku zastavu pod krovom Scotiabank Arene.

Prvaci NBA lige dobivaju dragocjeno prstenje, koje se svake godine posebno dizajnira kako bi se izgledom i simbolikom prilagodilo osvajaču. Ovogodišnje šampionsko prstenje, pišu američki mediji, najveće je i najvrjednije u povijesti američkog sporta.

Još od kraja lipnja trajalo je dizajniranje i izrada ovih spektakularnih komada nakita, a u cijelom procesu sudjelovao je i Kyle Lowry, najveća zvijezda Raptorsa i igrač s najduljim stažom u klubu. Bio je na svakom sastanku, na svakom konferencijskom pozivu, a nitko od njegovih suigrača nije vidio kako prsten izgleda dok ga nije primio prije početka utakmice.

"Želio sam vidjeti izraze na njihovim licima kad ga prvi put ugledaju", objasnio je.

Prsten je izradila kanadska tvrtka Baron Championship Rings, koja je već radila na prstenju za druge kanadske klubove, ali i za Cleveland Cavalierse 2016. godine.

Za razliku od većine šampionskih prstenova, koji na licu obično imaju logo i ime kluba ispisane dijamantima, na ovom piše "North", odnosno Sjever, u skladu sa sloganom Raptorsa i zemljopisnim položajem Kanade u odnosu na SAD. Oblik strelice koja pokazuje prema gore, u kojem je "North" ispisan, počast je dizajnu dresova koje su Raptorsi nosili u odlučujućoj utakmici finala. Iza njega vidi se prepoznatljivi horizont Toronta sa CN Towerom. Na sredini je trofej Larry O'Brien, koji dobivaju NBA prvaci, a na njemu dijamant od 1,25 karata, najveći u povijesti profesionalnog sporta.

S jedne su strane ispisani ime i broj igrača te ime kluba, a s druge je natpis "World Champions 2019".

Prsten krasi više od 660 dijamanata, što je rekord za ovaj tip nakita, ukupne vrijednosti također rekordnih 14 karata. Njih 74 simbolizira broj pobjeda u regularnom dijelu sezone i doigravanju, a 16 rubina je tu zbog 16 pobjeda kroz play-off. Na svakom su prstenu ugravirani i brojevi dresova svih igrača koji su sudjelovali u pohodu na titulu.

Ukupna vrijednost nije objavljena, ali američki mediji pišu da se radi o najvrjednijem šampionskom prstenu u povijesti. Prošlogodišnji prsten, koji su osvojili Golden State Warriors, procjenjuje se na 13.500 dolara.

Izrađeno je ukupno pet kategorija ovih prstenova. Samo 20-ak, za igrače, trenere i najvažnije dužnosnike, najvrjednije su kategorije, a ostale su pripale zaposlenicima na drugim razinama, a peta kategorija su replike koje je za uspomenu dobio svaki od 20.000 navijača na sinoćnjoj utakmici protiv New Orleansa.

Za usporedbu s nagradom koju su dobili Raptorsi, ovako je izgledao šampionski prsten ondašnjih Philadelphia Warriorsa iz 1947.:

Pročitajte više